12 °C Budapest
Thermal Spa in a cave, Barlang Furdo in Northern Hungary

5+5 csodálatos hely Magyarországon, ahova mindenképp érdemes ellátogatnod

2022. július 30. 16:01

A belföldi utazók kedvelt célpontjai évek óta változatlanok: Balaton, Budapest, Eger, Sopron, HAjdúszoboszló. Ezek mind izgalmas helyek persze, de hazánk ennél több érdekességet kínál. Olyan kevésbé ismert úti célokat gyűjtöttünk össze, ahová nem gyakran látogatnak el a magyar turisták, hiszen csak kevesen tudnak a létezésükről. Ha idén nyáron még belefér egy-egy kirándulás, akkor ezeket nevezetességeket feltétlenül látogasd meg.

A járványügyi korlátozások enyhítésével idén nyáron érezhetően nőtt a nyaralás és az utazások iránti kedv. Ugyan már 2021-ben is sokan vakációztak idehaza és külföldön, az igazi szezon most érezhetően intenzívebben indult. Ezt persze fékezheti az infláció növekedése, azaz a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő turizmust.

A belföldi turizmus elsőszámú célpontja természetesen még mindig a Balaton és környéke, de a toplistára felfér még Budapest, Eger, Hajdúszoboszló és Sopron is. Ezek a legismertebb és legnépszerűbb magyar városok, holott Magyarország ezeken kívül is számos izgalmas élményt tartogat az utazóknak. Ha idén nyáron még belefér egy-egy kirándulás, akkor az alábbi helyeket feltétlenül látogasd meg.

Boldogkőváraljai vár

A Zempléni-hegység lábainál fekvő, barackfák és sudár feketefenyők öleléséből magasba emelkedő, sziklára épített romantikus lovagvár különleges környezetben, újjáépített palotaszárnnyal és gyönyörű panorámával várja vendégeit. Áprilistól október végéig hétvégente garantált programokkal: lovagi bemutatókkal, jelmezes tárlatvezetésekkel és interaktív, középkori fegyvertapogatóval szórakoztatják a látogatókat. Az állandó programok és kiállítások mellet a vár egyéb rendezvényeknek is otthont ad.

Miskolctapolca Barlangfürdő

Vendégek itt több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürödhetnek, élvezhetik a vadvíz vízáramának kellemes masszírozását. Hallhatják a csillagterem sejtelmes visszhangját és közben megcsodálhatják az Európában egyedülálló természeti képződmény különleges formáit.

Andrássy-kastély – Tiszadob

A romantikus stílusú tiszadobi Andrássy-kastély a szájhagyomány szerint a kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. Id. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia első külügyminisztere építtette 1880-1885 között. Tervezője Meinig Arthur volt. A kastély mögötti angolkertet is akkor létesítették, amit máig szépen gondoznak. A soktornyos épület neogótikus-romantikus stílusjegyeket hordoz. A kastély a Tisza partjához közel, magaslaton épült, így kiemelkedik a Tisza árterének lapályából.

Sódomb Egerszalók

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén, a föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott mészkődomb, mely az évek során Sódomb néven vált ismerté. A 65-68 C◦-os ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket. A nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium hidrogén karbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Az évek során a mészkődomb a környék szimbólumává és védjegyévé vált. Az Európában egyedülálló látványhoz hasonló természeti képződmény még két helyen található a világon, Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban.

A Bory vár

A várat Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök, a Képzőművészeti Főiskola szobrász és a Műszaki Egyetem építész tanára építette, saját tervei és fantáziája alapján 40 nyáron keresztül, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. A várban sétálva a látogató lépten-nyomon érzékelheti, hogy az anyag, mely újra és újra visszakszön, az nem más mint a beton. A várat benépesítette a kortárs művészek, valamint festőművész felesége, Komócsin Ilona (1885-1974) és saját műalkotásaival. A műteremben szobor- és képkiállítás nézhető meg. A Százoszlopos udvar árkádja alatt látható gipsz szobrok eredeti változatai az ország különböző településein ma is megtalálhatóak, bronzba öntve vagy márványba faragva.

@hovamenjunk

♬ Habits (Stay High) (Slowed + Reverb) - fenekot

Szerelem szobor - Vál

Az ukrán művész monumentális alkotása a 2015-ös amerikai Burning Man-fesztiválon lett világhírű , hogy aztán 2017-be Magyarországra, a Haraszty-birtokra érkezzen – írja a nyugat.hu. Habár az mű érkezésével és felavatásával annak idején sokat foglalkozott a sajtó, azt kevesen tudják, hogy a szabadon látogatható, és mint ilyen, különleges kirándulási célpont is lehet. Ráadásul ha valaki Nyugat-Dunántúlról halad a halad a főváros felé – akár Győrnek, akár Székesfehérvárnak – csak kis kitérőt kell tennie érte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sümegi vár

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült. A háromosztatú erődítmény magja az 1260-as években épült öregtorony alsó szintje. A fellegvár falai egy évszázaddal később készültek el, majd a 15. század folyamán a vár előtti fennsíkot is erős, magas védőfallal vették körül.

Flóra-pihenő  - Mecsek

A Dömörkaputól a Vidámpark kerítése mellett vezető sétaúton jutunk el a Flóra-pihenőhöz. 1893-ban építették terméskőből ezt a kör alakú kilátót a 404 méter magas Bertalan-sziklára. Felújítására 1984-ben került sor. 1911-ben lett az addigi Dömörkapui kilátónak Flóra pihenő a neve, özv. Hamerli Jánosné emlékére. Pompás kilátás nyílik róla kelet felé, a Pécs-környéki bányavidékre. A pihenőtől a fenyvesben sétaúton - mellette padok - járhatunk egyet. Beljebb a fák között rönkpadok és asztalok vannak, amik akár piknikezésre, szalonnasütésre is alkalmasak.

Lombkorona sétány - Makó

Aki rendszeres természetjáró, annak nem jelent újdonságot az erdő látványa, hangjai, illatai, viszont mind számukra, mind az erdőt ritkábban járó látogatóknak újszerű élményt jelenthet a fák koronáinak világát testközelből is megismerni. Minél feljebb jutunk a lombkorona felső szintjei felé, annál inkább megváltozik körülöttünk a világ, más élőlények, madarak jelennek meg, de még ugyanaz a faóriás is más arcát mutatja nekünk fent, a lombkoronák szellős, napfényes ágai közt, mint alulról, az avartakaró és a vastag törzsek felől szemlélve. A lombkorona sétányon találkozhatunk függőhíddal, megpihenhetünk a Hagymaterasz árnyas részein, felmehetünk a kilátótoronyba pazar panorámájáért, vagy éppen kipróbálhatjuk a lejutás leggyorsabb módját, a vállalkozó kedvűeknek készült csőcsúszdát.

Tatai vár

A Tatai vár Tatán az Öreg-tó partján található vízi vár. Luxemburgi Zsigmond király építtette 1397–1409 között, talán a Lackfi család korábbi erődítményének helyén. A Zsigmond által emelt négyzetes alaprajzú, négy saroktornyos, belső udvaros várnak csak délkeleti szárnya áll, hozzá csatlakoznak a többi rész feltárt alapfalai.

Megyerhegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem és környéke az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében álló egyedülálló volt malomkőbánya. Bár a nevében szerepel a tengerszem, ez egy bányató, amelynek vize csapadékvíz, nincs köze a tengerszemek gleccservizéhez. Ma a tó kedvelt túrázó és kirándulóhely, valamint geológiai feltárulás és kultúrtörténeti bemutatóhely is, ahol napjainkban jó állapotban levő ösvények találhatók a turisták számára, és információs táblák is segítenek tájékozódásban. Gyalogos turistaösvényeken Károlyfalváról és Sárospatakról is megközelíthető. A Malomkő tanösvény kiemelt látogatottsággal bír, mely piros túraút-jelzéssel vezet Sárospatak belvárosától. Az erdőben a jelek jól kivehetőek, azonban a terep elég meredek, de érdemes nekivágni, hisz korlátok teszik biztonságossá azoknak, akik felülről – a hajdani bánya pereméről – is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba. Az ösvények hossza körülbelül 1 km.

@hovamenjunk

♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem