1 °C Budapest
Illuminated Taxi Signs on Maximilian street, Close up, Munich, Bavaria, Germany

Megint megúszták a taxisok: már ez alól a szabály alól is kivételt élveznek

2022. július 1. 15:00

Sikerrel zárult a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), az általa képviselt személyszállító vállalkozások és a főváros közötti egyeztetés a szmogriadó-rendelet tervezett változtatása kapcsán. A párbeszédnek köszönhetően ugyanis a taxik egy év haladékot kaptak, mielőtt környezetvédelmi besorolásuk alapján kizárhatnák őket a közlekedésből szmogriadó esetén. A BKIK és partnerei üdvözlik a döntést.

A budapesti kamara és ágazati partnerei a Fővárosi Önkormányzat társadalmi egyeztetésében való aktív részvételének köszönhetően a személytaxik egy évvel tovább, 2023. november 1-jéig maradhatnak szmogriadó esetén a funkcionális kivételek között. Ez azt jelenti, hogy a taxikra eddig az időpontig nem vonatkozik a szmogriadó riasztási fokozata alapján elrendelhető használati korlátozás vagy közlekedési tilalom, vagyis még nem kerülnek azonos kategóriába a „civil” autókkal Euro 6-os környezetvédelmi osztály alatt.

Az új, későbbi határidőnek köszönhetően az eredeti elképzeléshez képest lényegesen kevesebb taxi eshet ki majd a budapesti közlekedésből, mivel a szmogriadó-rendelettől független egyéb kormányzati és fővárosi környezetvédelmi szigorítások miatt a flottaösszetétel addigra egyébként is jelentősen fenntarthatóbb lesz.

A BKIK és ágazati partnerei június elején fordultak Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteshez és Budapest Főváros Önkormányzatához. A szmogriadó rendelet tervezetének felülvizsgálatát azért tartották szükségesnek, mert az számításaik szerint környezeti terhelésükhöz képest aránytalan mértékben sújtotta volna a személyszállításban érdekelt vállalkozókat és a budapesti taxiállomány nagyjából felét zárta volna ki a közlekedésből. Ugyanakkor a közösségi közlekedést használó lakosság számára is nehézséget okozott volna az utcákról hiányzó jelentős mennyiségű taxi.

A BKIK a fővárosi vállalkozások általános érdekképviseleti szervezeteként nagy hangsúlyt fektet a budapesti szolgáltatókat, így a taxisokat is érintő városvezetési döntésekre. Az elmúlt több mint két évtizedben a BKIK biztosított fórumot a személytaxis ágazat legfontosabb problémáinak megvitatására. A budapesti kamara egyeztetései során mind a jelentősebb taxitársaságok, mind a komolyabb háttérrel bíró személytaxis érdekképviseleti szervezetek képviseltetik magukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm