18 °C Budapest
Poppies in wheat field, wind blow the petals, dark storm clouds in the background. Hungarian landscape. country

Ma sem ússzuk meg a szelet, jégesőt, zivatart: ezekben a megyékben csap le délután a vihar

2022. június 10. 12:31

Ma késő délelőttől ismét megszaporodhatnak a zivatarok. Nagyobb számban a Duna vonalában és attól keletre számíthatunk rájuk. Előbb jellemzően az Északi-középhegység térségében, a déli óráktól már a Duna-Tisza közén és a Duna vonalában, valamint az Alföld keletebbi vidékein is. A zivatarokat leginkább a középső harmadán kísérheti felhőszakadás, amikor rövidebb idő alatt 20-30 mm meghaladó, ám erősebb gócok esetén 40 mm-t meghaladó csapadékmennyiség sem kizárt, emellett néhány átmeneti viharos (ált. 60-80 km/h) széllökés és jégeső (~ 1-2 cm) is társulhat hozzájuk - írja a met.hu.

Elsősorban keleti megyékben néhány heves zivatar is előfordulhat (akár 85-90 km/h körüli átmeneti szélrohamokkal; illetve nagyobb méretű, akár 2 cm-t meghaladó jéggel kísérve).

Estétől fokozatosan mérséklődik a csapadékhajlam, de éjszaka, hajnalban főként az északkeleti tájakon, illetve a Dél-Dunántúlon még előfordulhat dörgés, villámlás. Szombat napközben is elsősorban a Duna vonalában, illetve attól keletre alakulhat ki zivatar, de a maihoz képest már kisebb számban. Az erősebb gócokat ekkor is kísérheti viharos (ált. 60-80 km/h) széllökés, jégeső (~ 1-2 cm), esetleg intenzív csapadék (> 15-20 mm).

Ma napközben az Alpokalján a zivataroktól függetlenül is viharossá fokozódó északi szelet 70 km/h-át meghaladó lökések is kísérhetik. Estére veszít erejéből a légmozgás.

Elsőfokú riasztás van érvényben zivatarra az egész országban, széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben, valamint felhőszakadás miatt a Dunántúlon Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya, valamint az egész Duna-Tisza közében Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?