27 °C Budapest
Young businesswoman sitting on couch and working on laptop computer. Female working at home using laptop.

Drasztikusan megdrágulhat ezeknek a lakásoknak a bérlése Budapesten: a háború tehet erről is?

2022. április 13. 12:26

2021 második felében stabilizálódott a belvárosi kiadó ingatlanok piaca, sőt, kijelenthetjük, hogy a 2019-ben tapasztalt árakat is elérte a bérbeadó lakások árai. A keresleti - kínálati viszonyok hosszú idő elteltével ismét stabilizálódtak. A kiadó ingatlanok árai nagyjából a 2018-as években látottakhoz kezdenek közelíteni.

Az orosz-ukrán háború kitörése és az ebből fakadó menekülthullámmal a belvárosi kiadó lakások piaca is tempót váltott - közölte a Central Home. Hasonlóan ahhoz a jelenséghez, ahogyan évekkel ezelőtt elkezdődött az AIRBNB hullám (a hosszútávon kiadó lakásokat kivették a piacról és a rövidtávú kiadást preferálták a tulajdonosok) ugyanaz tapasztalható most is az ukrán menekültek csoportja kapcsán.

Sokan, reménykedve a helyzet mielőbbi normalizálódásában nem mennek túl távol Ukrajnától és 3-4 hónapra keresnek bérbevehető ingatlanokat - írták. Eddigi meglátásaik szerint jelentős lakásmennyiséget vettek ki a piacról ilyen rövidtávú konstrukcióban. Értelemszerűen olyan ingatlanokat keresnek erre a néhány hónapra, amely minden felmerülő igényüket kielégíti, hiszen sokan csak néhány táskával, autóval és a legszükségesebbekkel érkeztek, hátrahagyva szinte teljesen az eddigi életüket.

Egyelőre két dominánsabb réteget figyelhettek meg a belvárosban elsősorban a bérlésre szánt budget alapján: aktív a kiadó lakások belvárosi piacán az a csoport, akik inkább a magasabb kategóriájú, 2 hálószobás, exkluzívabb kivitelezésű 1500-2500 € között elérhető lakásokat keresik. Az aktuális kereslet nagyobb része viszont a 3-4 hálós 1000-1500€ között kivehető lakásokat kereste, vette bérbe.

A koronavírus omikron variánsának megjelenésével nem változtatott az országok magatartása (sőt, sok esetben lazábbak lettek a korlátozások vagy egyenesen feloldották azokat). Valószínű, hogy nyáron a háború nem befolyásolja érdemben az emberek nyaralási szokásait, a cég szerint a budapesti, belvárosi AIRBNB aktívan újraindul, ennek a jeleit már látták 2021 novembere óta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiekben leírtak valószínűsítik, hogy nyár végén, amikor új szezon és roham kezdődik kiadó budapesti lakások piacán várhatóan az ingatlanbérbeadási értékek drasztikusan fognak emelkedni, mivel a kínálat sokkal szűkebb lesz mint az előző években tapasztalható volt, ugyanolyan vagy magasabb kereslet mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?