Indian teenagers wearing causal dresses and sitting near bus window

Brutál drágulásra számíthatnak a magyar szülők: már ennek is keresztbe tesz a benzinárstop

2022. április 12. 08:31

Akár 15 százalékkal is drágulhatnak az autóbuszos kirándulások, köztük az osztálykirándulások költségei a magas üzemanyagárak és a gyenge forintárfolyam miatt. A turistabuszokra ugyanis nem vonatkozik a hatósági árazás, így piaci áron jutnak a benzinhez.

A turistabuszokra nem vonatkozik az üzemanyag hatósági árazása, így akár 15 százalékkal is drágulhatnak az osztálykirándulások. Egy hajdúszoboszlói iskolában a szülők egy debreceni kirándulás kapcsán kértek ajánlatokat különböző buszos cégektől, és 35-50 ezer forint közötti árajánlatokat kaptak. A szülői munkaközösség tagja szerint ezt az összeget még vállalják a szülők, de úgy spórolnak, hogy csak egy napra megy az osztály.

Az egyik nagy busztársaság ügyvezetője arról beszélt, hogy kedvezményt már nem tudnak adni, és elképzelhető, hogy hamarosan árat is kell emelniük. A benzinárstop ugyanis nem vonatkozik a három és fél tonnánál nehezebb járművekre, így a turistabuszokra sem.

Az üzemanyag jelenleg 50 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ez – ha a fuvardíjból vett részarányát nézzük – azt jelenti, hogy körülbelül 10-15 százalékkal kell emelni az árakat. A buszok és alkatrészek vásárlása mind euróalapú, így a forint gyengülése jelentősen tovább növeli a költségeket

– mondta Nagy Sándor, a Grand Tours ügyvezetője az RTL Klub híradójának. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke beszámolt róla, hogy több osztályfőnök jelezte, hogy a dráguló üzemanyagár miatt újra kellett tervezni az osztálykirándulásokat, valamint azért, hogy faragjanak a költségekből, a 2-3 napos kirándulások helyett inkább az egy napos kirándulások kerülnek majd előtérbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm