26 °C Budapest
Travel suitcase or luggage, passport, air ticket and facial mask. New Rules for Traveling during the pandemic of coronavirus or covid-19. Medical face mask wearing obligatory in airport and airplane flights to Europe, Asia, America. Passport, ticket and suitcase ready for holidays.

Egyre több magyar mondhat le az utazásról: ezzel sokan nem számoltak a nyárra

2022. április 1. 10:31

Egyre többet olvashatunk arról, hogy a koronavírus, és a háború gazdasági hatásai milyen mértékben írhatják át a nyári utazásokat. A pénzromlás, az infláció, a háború és az üzemanyag árak emelkedése ugyanis bizonytalanságot okozhat ebben a szektorban is.

A koronavírus és a háború gazdasági hatásai milyen mértékben írhatják át a nyarunkat? Mennyi spórolt pénzzel merjünk utazni idén? A Fókusznak Nagy Bálint a Pénzcentrum lapigazgatója elmondta, hogy véleménye szerint csak akkor utazzon valaki, ha otthon pénzügyileg stabil a helyzete, biztos munkahelye van, van megtakarítása, idetartozik az is, hogy van vész tartaléka, ami egy család költségvetése szempontjából az 6-12 havi megélhetési költségnek felel meg.

A belföldi turizmus éppen csak helyreállt a világjárvány okozta helyzetből, mire elkezdődött a háború. A magyar turisztikai szektor kezd kilábalni ugyan, viszont ezt kevésbé befolyásolja a háborús helyzet. Azonban a külföldi utazások, nyaralások helyzete kérdéssé vált, hiszen az elszálló infláció és üzemanyag árak miatt bizony a repülőjegyek is drágulhatnak. Így pénzügyileg nem biztos, hogy mindenki megengedheti magának majd az utazást, ugyanis az árak nyárra tovább emelkedhetnek.

A geopolitikai helyzet miatt főleg keletre nem érdemes most utazni, biztonsági szempontból sem. Ha mégis erre indulnánk, úgy érdemes a biztosító társaságoknál érdeklődni, hogy milyen biztosítást érdemes kötni

- tette hozzá Nagy Bálint, aki elmondta, hogy a pénzromlás felgyorsult, és a háború miatt is felmerülhet az hogy komoly drágulás jöhet még a továbbiakban. Jelenleg a megtakarítások helyzete is turbulens, kérdéses, hogy meg tudjuk-e őrizni a pénzünk értékét, így nem biztos, hogy ez az az időszak amikor költekeznünk kellene.

Idén tervezünk utazást de még nem merjük lefoglalni, nem a járvány miatt, hanem a háború miatt jóval megfontoltabbak vagyunk anyagilag és biztonság szempontjából

- mondta Cserháti Tamara, aki családjával még nem foglalt le semmilyen utat. Király Peti megfelelő körültekintéssel elutazna, de a Michelin csillagos séf Rácz Jenő vagy a lelkes utazó Kabát Peti számára sem kérdés az útirány. Sokan azonban sokkal óvatosabbak a gazdasági helyzet miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakértő szerint azonban fontos, hogy mindig, minden utazásra előre készüljünk. Így a háború miatt különösen fontos, hogy alaposan tájékozódjunk, például a biztosítási feltételekről; míg a gazdasági helyzet miatt személyi kölcsönt pedig csak nagyon megfontoltan vegyünk fel egy-egy áhított úticél miatt.

A repülős utazásoknál érdemes hamar foglalni, ha nemzetközi útra mennénk, hiszen az infláció és az üzemanyag árak miatt várhatóan el fog szállni a repülőjegyek ára is. Akkor utazzon valaki ha otthon stabil a pénzügyi helyzete, van  biztos munkahelye, van megtakarítása, vésztartaléka, ami 6 -12 havi megélhetési költségnek felel meg.

- fejtette ki a szakértő, aki hozzátette, hogy érdemes kiszámolni, hogy mit bír el a családi kassza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?