Sántos, 2022. február 7.Nyílik a hóvirág (Galanthus) a Somogy megyei Sántos közelében fekvõ erdõben 2022. február 7-én.MTI/Varga György

Csúnya bírság lehet a családi kirándulás vége: súlyos tízezreket fizethet, akit most ezért elkapnak

2022. február 20. 11:23

Sok helyen már elkezdtek kibújni a hóvirágok, és ezzel párhuzamosan számos aluljáróban, közlekedési csomópontban és piacon is találkozhatunk a védett növényt árusítókkal. Ám ezt csak külön engedéllyel szabad megtenni, aki azonban ezzel nem rendelkezik, azt csúnyán megbüntethetik, sőt, akár börtönbe is kerülhet. Ha valaki egy kirándulás alkalmával szakít le egy hóvirágot, és elkapják, az is pénzbírságra számíthat.

Akár börtönbe is kerülhet, aki hóvirágot szed. Az elmúlt napok enyhe időjárása miatt sok helyen már kibújt a földből a védett növény. Arborétumokban, parkokban, mezőkön, sőt házak kertjében is megjelentek már a tavasz hírnökei, sokan megcsodálják, letépni azonban nem szabad, ugyanis védett növény, egyetlen szál eszmei értéke 10 ezer forint. De akár komolyabb büntetést is kaphat, az aki leszakítja a védett növényt, és árulni kezdi azt.

A hóvirágot hazánk jogszabályai védik, így aki azt jogellenesen megszerzi, forgalomba hozza, az országból kiviszi, az országon átszállítja, azzal kereskedik, azt károsítja vagy elpusztítja, az bűntett miatt alapesetben 3 év börtönnel is büntethető, míg szélsőséges esetben 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is fenyegeti

– hívta fel a figyelmet a Tényekben Tran Dániel ügyvéd. A hírműsornak nyilatkozó mezőgazdasági szakember szerint időben nyíltak ki a hóvirágok, csak a hótakaró hiányzik, ami az alól ki szoktak bújni.

Csak speciális engedéllyel ehet árulni

A Pénzcentrum is rendre beszámol róla, hogy a tavasz közeledtével számos aluljáróban, közlekedési csomópontban és piacon is találkozhatunk hóvirágot árusítókkal. Persze nem tudhatjuk, hogy az árusok honnan szerezték be a hóvirágot, de a növény attól függetlenül, hogy a magánterületen vagy a természetben fordul elő, védettnek számít.

A hóvirág, függetlenül attól, hogy magánterületen vagy a természetben fordul elő, védett növénynek számít, azonban a jogszabályi védelem elsősorban a természetben található egyedek védelmét szolgálja

- válaszolta a korábban Pénzcentrum megkeresésre az Országos Rendőr-főkapitányság. Vagyis a kertben termesztett hóvirág árusítása engedélyezhető, ehhez azonban a természetvédelmi hatóság külön engedélye szükséges.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jogosulatlanul, vagy a tulajdonos hozzájárulása nélkül a közterületen való árusítás szabálysértésnek számít, ami 5 000 - 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha mi látunk valakit, aki feltehetően engedély nélkül árusítja a hóvirágot, akkor rendőrséghez vagy a közterület-felügyelethez fordulhatunk.

Bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén az ellenőrzést végző szerv számos eljárási cselekményt foganatosíthat, például természetvédelmi hatóság engedélyének bemutatására történő felszólítás, nyilatkozattételre felhívás, helyszíni ellenőrzés, tanúkutatás

- közölte az ORFK.

Címlapkép: Varga György, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?