25 °C Budapest
Csúnya bírság fenyegeti a nyugdíjasokat: közterületen ennek helye nincs!

Csúnya bírság fenyegeti a nyugdíjasokat: közterületen ennek helye nincs!

2017. március 13. 11:31

Már javában nyílnak a hóvirágok, sokan azonban még mindig nem tudják, milyen súlyos árat fizethetnek, ha leszedik a védett növényeket. De vajon a kertünkben nyíló virágokat sem szedhetjük le? És mi a helyzet azokkal, akik az aluljárókban árulják a hóvirágot?

A védett növénynek számító hóvirágot a tavasz első hírnökének is szokták nevezni, ami ezekben a hetekben ellepi a magyar erdőket. Szerencsére a kirándulók egyre ritkábban szedik le a hóvirágokat, de még mindig vannak, akik nem tudják, hogy milyen súlyos büntetés jár a védett növények leszedése után.

Mekkora lehet a bírság?

A hóvirág az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok körébe sorolható, aminek az eszmei értéke darabonként 10 ezer forint. A leszedett növények eszmei értékétől függően a bírság bármilyen magas lehet, nincsen felső korlát.

10 hóvirág leszedéséért például már 100 000 forint bírság jár, ez pedig már bűncselekménynek számít, ebben az esetben pedig a védett növények beszerzéséért, árusításáért akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat természetkárosítás bűntette miatt.

Ennek ellenére a tavasz közeledtével számos aluljáróban, közlekedési csomópontban és piacon is találkozhatunk hóvirágot árusítókkal. Persze nem tudhatjuk, hogy az árusok honnan szerezték be a hóvirágot, de a növény attól függetlenül, hogy a magánterületen vagy a természetben fordul elő, védettnek számít.

A hóvirág, függetlenül attól, hogy magánterületen vagy a természetben fordul elő, védett növénynek számít, azonban a jogszabályi védelem elsősorban a természetben található egyedek védelmét szolgálja

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Vagyis a kertben termesztett hóvirág árusítása engedélyezhető, ehhez azonban a természetvédelmi hatóság külön engedélye szükséges.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A virágok szedését például a Pilis Parkerdőben a Duna-Ipoly Nemzeti Park őrszolgálata végzi, de a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeti szakszemélyzete - mint polgári természetőrök - is nyitva tartják a szemüket, hogy szükség esetén értesíteni tudják az őrszolgálatot - tájékoztatta korábban lapunkat a társaság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bírságot ebben az esetben a Parkerdő területén az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata szabhat ki.

A jogosulatlanul, vagy a tulajdonos hozzájárulása nélkül a közterületen való árusítás szabálysértésnek számít, ami 5 000 - 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha mi látunk valakit, aki feltehetően engedély nélkül árusítja a hóvirágot, akkor rendőrséghez vagy a közterület-felügyelethez fordulhatunk.

Bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén az ellenőrzést végző szerv számos eljárási cselekményt foganatosíthat, például természetvédelmi hatóság engedélyének bemutatására történő felszólítás, nyilatkozattételre felhívás, helyszíni ellenőrzés, tanúkutatás

- egészítette ki válaszát az ORFK.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15