7 °C Budapest

Csúnya bírság fenyegeti a nyugdíjasokat: közterületen ennek helye nincs!

2017. március 13. 11:31

Már javában nyílnak a hóvirágok, sokan azonban még mindig nem tudják, milyen súlyos árat fizethetnek, ha leszedik a védett növényeket. De vajon a kertünkben nyíló virágokat sem szedhetjük le? És mi a helyzet azokkal, akik az aluljárókban árulják a hóvirágot?

A védett növénynek számító hóvirágot a tavasz első hírnökének is szokták nevezni, ami ezekben a hetekben ellepi a magyar erdőket. Szerencsére a kirándulók egyre ritkábban szedik le a hóvirágokat, de még mindig vannak, akik nem tudják, hogy milyen súlyos büntetés jár a védett növények leszedése után.

Mekkora lehet a bírság?

A hóvirág az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok körébe sorolható, aminek az eszmei értéke darabonként 10 ezer forint. A leszedett növények eszmei értékétől függően a bírság bármilyen magas lehet, nincsen felső korlát.

10 hóvirág leszedéséért például már 100 000 forint bírság jár, ez pedig már bűncselekménynek számít, ebben az esetben pedig a védett növények beszerzéséért, árusításáért akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat természetkárosítás bűntette miatt.

Ennek ellenére a tavasz közeledtével számos aluljáróban, közlekedési csomópontban és piacon is találkozhatunk hóvirágot árusítókkal. Persze nem tudhatjuk, hogy az árusok honnan szerezték be a hóvirágot, de a növény attól függetlenül, hogy a magánterületen vagy a természetben fordul elő, védettnek számít.

A hóvirág, függetlenül attól, hogy magánterületen vagy a természetben fordul elő, védett növénynek számít, azonban a jogszabályi védelem elsősorban a természetben található egyedek védelmét szolgálja

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Vagyis a kertben termesztett hóvirág árusítása engedélyezhető, ehhez azonban a természetvédelmi hatóság külön engedélye szükséges.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A virágok szedését például a Pilis Parkerdőben a Duna-Ipoly Nemzeti Park őrszolgálata végzi, de a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeti szakszemélyzete - mint polgári természetőrök - is nyitva tartják a szemüket, hogy szükség esetén értesíteni tudják az őrszolgálatot - tájékoztatta korábban lapunkat a társaság.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bírságot ebben az esetben a Parkerdő területén az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata szabhat ki.

A jogosulatlanul, vagy a tulajdonos hozzájárulása nélkül a közterületen való árusítás szabálysértésnek számít, ami 5 000 - 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha mi látunk valakit, aki feltehetően engedély nélkül árusítja a hóvirágot, akkor rendőrséghez vagy a közterület-felügyelethez fordulhatunk.

Bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén az ellenőrzést végző szerv számos eljárási cselekményt foganatosíthat, például természetvédelmi hatóság engedélyének bemutatására történő felszólítás, nyilatkozattételre felhívás, helyszíni ellenőrzés, tanúkutatás

- egészítette ki válaszát az ORFK.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem