A vietnámi pho leves titkai: Hogyan készül ez az étel az eredeti pho leves recept alapján?

A vietnámi pho leves titkai: Hogyan készül ez az étel az eredeti pho leves recept alapján?

2021. október 15. 11:32

A globalizáció idejében már nem léteznek az országhatárok, ha kultúráról, különösképpen gasztronómiai kultúráról van szó – ebből kifolyólag rohamosan nő a távol-keleti ételek, éttermek népszerűsége. Magyarországon már nem csak kínai éttermek és japán sushizók elérhetőek, hanem évről évre népszerűbb a vietnámi konyha is, amelynek legismertebb képviselője a vietnámi pho leves.

A pho leves egy olyan vietnámi étel, ami egyszerre hasonlít a nálunk is népszerű húslevesre, mégis magában hordozza a Távol-Kelet minden izgalmas vonását. Cikkünkben eláruljuk, mi az a pho leves, milyen ételt kell elképzelnünk, és azt is megtudhatod, milyen ízű a pho leves és milyen feltétekkel kínálják tradicionálisan. Hogyan készíthető el a pho leves egyszerűen, otthon, milyen egyszerű pho leves recept alkalmazását ajánljuk olvasóink számára? Amennyiben nincs időnk otthon főzni, hol elérhető Magyarországon pho leves rendelés (pho leves Budapest és vidék térségében)?

Mi az a pho leves?

A pho leves egy vietnámi gyökerekkel rendelkező, ma már világszinten elterjedt és népszerű étel, amit számtalan távol-keleti étteremlánc kínálatában megkóstolhatunk. A pho leves eredendően egy alaplével készült tésztaleves, aminek regionális alapoktól függően két markáns irányzatát különböztetjük meg: ezek a hanoi pho leves és a saigoni pho leves. A pho leves készítése számos változáson keresztülment az évek alatt: a gasztronómia szakértői szerint hatott a pho leves készítésére többek között a kínai és a francia konyha is.

A pho leves eredendően Hanoi térségéből származik, elterjedése az 1800-as évek végére tehető. Gyakran szokás fúziós ételnek is nevezni, ugyanis a pho leves fűszerezése, illetve a rizstészta használata a kínai konyhához köthető, míg a vörös hús használata francia vonásokat hordoz – utóbbit azért feltételezik, mert a szegényebb, észak-vietnámi régiók lakosai gyakran rákényszerültek, hogy a francia megszállók asztalán hátramaradt marhacsontokat használják fel levesek főzéséhez.

További érdekesség a pho leves kapcsán az, hogy a vietnámi családok ritkán készítik el ezt az ételt otthon, hiszen hazájukban szinte minden utcasarkon kapható eredeti pho leves, ráadásul igen kedvező áron. Míg Vietnámban a pho leves street food formájában elterjedt, addig Magyarországon leginkább vietnámi éttermekben, távol-keleti kifőzdékben kóstolhatjuk meg ezt az igazán finom és érdekes fogást.

Milyen ízű a pho leves?

A pho leves íze attól függ, hogy melyik irányzatot követjük. A hanoi pho leves ízvilága sósabb, míg a saigoni pho leves egy édeskésebb verzió. A hanoi pho leves egy egyszerűbb, letisztultabb ízvilágú étel: alapleve tisztább, kevesebb zöldség- és fűszernövényt adnak mellé, viszont gyakran ízesítik lime-mal és zöld chilivel. A saigoni, azaz délies stílusú vietnámi pho leves a gazdagabb a két pho leves recept közül, jellemzően több hozzávalóval készítik. Feltétként gyakran kínálják hozzá a jellegzetes, zsenge babcsírát, olyan fűszernövényeket, mint a friss bazsalikom és a koriander, emellett természetesen adnak hozzá chilit és lime-ot is.

A pho leves rajongói körében állandó konfliktust okoz a kérdés, hogy melyik az igazi pho leves – sokan a mai napig úgy gondolják, hogy az északi, hanoi pho leves az „eredeti pho leves”, míg mások szerint ma már nem érdemes így megkülönböztetni ezeket az ételeket. A két alapvető pho leves típustól függetlenül számtalan pho leves fajta elterjedt mind Ázsiában, mind Európában, rengeteg feltéttel, izgalmas variációkban.

Pho leves feltétek

A pho leves íze az alaplé jellegétől és a feltételektől függ. A feltétek között a rizstészta, a chili és a lime mellett számos fűszernövényt is találhatunk, leggyakrabban frissen aprított koriandert. Egy jó pho leves mellé dukálnak zsenge, friss alapanyagok is – ilyen a babcsíra, vagy a frissen aprított újhagyma. Sokak szerint az eredeti pho leves elengedhetetlen kelléke a marhabélszín, amit papírvékony szeletekre vágnak, nyersen a tányérba helyezik, majd leforrázzák a pho leves alaplevével, hogy a hús gyakorlatilag a tányérban főjön meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pho leves feltétje nem csak marhahús lehet. Gyakran készül a pho leves húsgombóc betétekkel, vagy csirkehússal, népszerű a tenger gyümölcsei pho leves, illetve a pho leves kicsit extrémebb verziója, a pacalos-marhaínas pho leves is – utóbbi esetekben természetesen nem kerül nyers hús a tányérba, azokat a szakács az alaplében megfőzi.

Vietnámi pho leves recept

A pho leves készítése során mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy sem az északi, hanoi pho leves, sem a déli, saigoni pho leves nem lesz olyan, mint egy hazai marhahúsleves, extra levesbetétekkel. A pho leves már az alaplé készítésében is különbözik a mi leveseinktől: sokkal egzotikusabb, erősebb ízű fűszereket használunk benne, mint a klasszikus só-bors-fokhagyma kombó, amit korábbról jól megszokhattunk már. Na de nézzük, hogyan készül a hagyományosabbnak mondható, észak-vietnámi marhahúsos pho leves!

A pho leves hozzávalói

Az alapléhez

  • 1 kg marhacsont (például marhafarok)
  • 1 kg marhahús (például marhanyak)
  • egy kis darab friss gyömbér
  • 1 rúd fahéj
  • 2 db csillagánizs
  • 1 db kardamom
  • 2 dl halszósz
  • 4 ek barnacukor
  • só ízlés szerint
  • víz

Feltétek és betétek

  • marhabélszín
  • rizstészta
  • babcsíra
  • újhagyma
  • friss koriander
  • friss bazsalikom
  • zöld vagy piros chili
  • lime

A pho leves készítése

  1. Forrázzuk le a csontokat és a húst, majd néhány perc múlva öntsük le az első levet. Ezt követően helyezzük vissza az alapanyagokat egy nagy fazékba, majd engedjük fel annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 5 liter vízzel kell számolnunk).
  2. Egy forró serpenyőben, zsiradék nélkül pirítsuk meg a fahéjat, az ánizst és a kardamomt, míg az illatuk intenzívvé nem válik. Ezt követően a felkarikázott gyömbérrel, a sóval és a cukorral, illetve a halszósszal együtt adjuk hozzá az alapléhez.
  3. Főzzük az alaplevet kis lángon, lassan, körülbelül 8 órán keresztül, hogy a csontokból és a húsból minden finom ízanyag kifőjön a levesbe. Ha nagyon zsíros lett a pho leves alapleve, merjük le a zsírt a tetejéről óvatosan.
  4. Aprítsuk fel a pho leveshez a feltéteket; ha bélszínt is használunk, azt szeleteljük olyan vékonyra, ahogy csak tudjuk. A rizstésztát a tészta fajtájától függően főzzük meg, vagy forrázzuk le. Helyezzük a bélszíncsíkokat egy tálba, majd merjük rá a forrásban lévő pho leves alaplevet, hogy a szeletkék megfőjenek.
  5. Kínáljunk a pho leves mellé feltéteket tetszőleges összeállításban és mennyiségben, majd fogyasszuk mély tálból, melegen. Kínáljuk fel hozzá a főtt leveshúst is!

Pho leves rendelés

Amennyiben nincs időnk vagy energiánk a pho leves megfőzésére, látogassunk el egy vietnámi étterembe, kifőzdébe, vagy egyszerűen rendeljük meg az ételt házhoz szállítással. Pho leves Budapesten és vidéken egyaránt elérhető olyan éttermek kínálatában, mint például a Dang Muoi Pho, a Saigon Bisztró, vagy a Good Morning Vietnám.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem