14 °C Budapest
Slovenian flag flying high over Lake Bled in Slovenia

Ismét bezárkóznak a szomszédban: csak így mehetnek a magyarok Szlovéniába

2021. július 15. 10:05

Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazás védettségi igazoláshoz kötött, kivéve az átutazóknak és a nemzetközi fuvarozóknak. - írja az MTI

Szlovéniában szerda éjféltől új határátlépési feltételek lépnek érvénybe. A korábbi információkhoz képest az az újdonság, hogy az átutazóknak és a nemzetközi fuvarozóknak nem kell bemutatniuk a védettségi igazolást. Az oltásokkal kapcsolatban az alábbi feltételekkel jó tisztában lenni, ha Szlovéniába utaznánk:

  • A Pfizer/BioNTech-vakcina esetében a második dózis felvételétől hét napnak,
  • a Moderna-, a Szputnyik V, a kínai Sinovac- és Sinopharm-oltóanyag esetében 14 napnak kell eltelnie.
  • Egy oltással a Johnson&Johnson-vakcinánál 14 napnak, az AstraZeneca-féle oltóanyag első dózisától 21 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy elfogadják az igazolást.
  • Azon vakcinák esetében, ahol mindkét oltás feltétel, csak abban az esetben lehet egy oltással beutazni Szlovéniába, ha az illető nyolc hónapon belül átesett a fertőzésen.
  • Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigéngyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Szlovéniában szerdára 83 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben az elmúlt 24 órában senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül 34-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

Július 8-án azonosították először Szlovéniában a delta plusz variánst, amely a delta variáns egy módosult változata. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 853 171-en kaptak védőoltást, közülük 747 355-en már a második adagon is túlvannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 35 százaléka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem