19 °C Budapest
Slovenian flag flying high over Lake Bled in Slovenia

Ismét bezárkóznak a szomszédban: csak így mehetnek a magyarok Szlovéniába

2021. július 15. 10:05

Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazás védettségi igazoláshoz kötött, kivéve az átutazóknak és a nemzetközi fuvarozóknak. - írja az MTI

Szlovéniában szerda éjféltől új határátlépési feltételek lépnek érvénybe. A korábbi információkhoz képest az az újdonság, hogy az átutazóknak és a nemzetközi fuvarozóknak nem kell bemutatniuk a védettségi igazolást. Az oltásokkal kapcsolatban az alábbi feltételekkel jó tisztában lenni, ha Szlovéniába utaznánk:

  • A Pfizer/BioNTech-vakcina esetében a második dózis felvételétől hét napnak,
  • a Moderna-, a Szputnyik V, a kínai Sinovac- és Sinopharm-oltóanyag esetében 14 napnak kell eltelnie.
  • Egy oltással a Johnson&Johnson-vakcinánál 14 napnak, az AstraZeneca-féle oltóanyag első dózisától 21 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy elfogadják az igazolást.
  • Azon vakcinák esetében, ahol mindkét oltás feltétel, csak abban az esetben lehet egy oltással beutazni Szlovéniába, ha az illető nyolc hónapon belül átesett a fertőzésen.
  • Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigéngyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Szlovéniában szerdára 83 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben az elmúlt 24 órában senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül 34-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

Július 8-án azonosították először Szlovéniában a delta plusz variánst, amely a delta variáns egy módosult változata. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 853 171-en kaptak védőoltást, közülük 747 355-en már a második adagon is túlvannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 35 százaléka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?