20 °C Budapest
Szigorítanak Szlovákiában: határátkelőket is lezárnak hétfőtől

Szigorítanak Szlovákiában: határátkelőket is lezárnak hétfőtől

2021. július 4. 10:02

Bár nem növekszik a koronavírusban elhunytak száma Szlovákiában, és az új fertőzöttek száma sem indokolná, mégis újra korlátozásokat vezetnek be július 5-től. A határokra vonatkozó járványellenes óvintézkedések alapja egy új, három fokozatú rendszer, írta meg az ujszo.com.

Bár nem növekszik a koronavírusban elhunytak száma Szlovákiában, és az új fertőzöttek száma sem indokolná, mégis újra korlátozásokat vezetnek be július 5-től. A határokra vonatkozó járványellenes óvintézkedések alapja egy új, három fokozatú rendszer, írja az ujszo.com.

  • A zöld fázisban a rendőrség megfigyeli a határátkelőket, és véletlenszerű ellenőrzéseket tart.
  • A narancssárga fázisban az országba érkezők többségét ellenőrzik, a kevésbé fontos átkelőket lezárják.
  • A fekete fázisban pedig minden egyes személyt ellenőriznek a határátkelőkön, és előfordulhat, hogy a kisebb átkelők lezárása mellett elrendelik a belső határok ideiglenes ellenőrzését is.

Az adott hétre érvényes fokozatot mindig a kormány rendeli el. Július 5-től Szlovákia a zöldből narancs fázisba kerül át, így megszűnik az átlépés a

  • Pácin – Nagykövesd (Veľký Kamenec),
  • Sátoraljaújhely – Újhely (Slovenské Nové Mesto),
  • Hollóháza – Eszkáros (Skároš),
  • Aggtelek – Domica,
  • Cered – Tajti (Tachty),
  • Ipolytarnóc – Kalonda határátkelőkön.

Roman Mikulec belügyminiszter szerint az aktuálisan elrendelt fokozatot elsősorban a külföldi járványhelyzet fogja befolyásolni, az intézkedések fő célja jelenleg a delta mutáns behurcolásának megakadályozása.

A döntésben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy Szlovákiában alacsony az átoltottság, első dózist a lakosság 37 százaléka kapott, míg a teljes védettséget biztosító második adaggal nagyjából 30 százalékuk van beoltva, így a nyári utazások miatt ismét növekedhet a fertőzöttek száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?