Woman applying insect repellent against mosquito and tick on her leg during hike in nature. Skin protection against insect bite

Itt a nagy szúnyogriasztó toplista: ne válj a kíméletlen vérszívók áldozatává vízparton, erdőben

2021. június 26. 09:45

36 különféle folyékony szúnyog- és kullancsriasztó hatóanyagtartalmát vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A teszteredmények segítenek, hogy mindenki megtalálja a számára legbiztonságosabb riasztót kertbe, parkba, rövidebb-hosszabb kiránduláshoz, utazáshoz. Azt is mutatjuk, mit használj, ha gyermeknek szánod, babát vársz vagy allergiás vagy.

A klímaváltozás kedvez a szúnyogoknak és kullancsoknak, nő a természetes élőhelyük, eddig hazánkban ismeretlen, nem őshonos új fajok is érkeznek, így egyre gyakrabban találkozunk velük, a csípéseik által pedig egyre nagyobb fertőzésveszélynek vagyunk kitéve. Csípéseik ellen a hatékony védekezés része lehet, ha megfelelő szúnyogriasztót vagy szúnyog- és kullancsriasztót használunk. 

36 különféle közvetlenül bőrre és ruhára fújható vagy kenhető szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szert vizsgált meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A bárki által legkönnyebben hozzáférhető szereket keresték, ezért magyar nyelvű internetes oldalakról rendeltek, illetve szupermarketekben, drogériában vásároltak. Az interneten és a címkén fellelhető adatokat gyűjtöttük össze. Szúnyog- és kullancsriasztót használva a három legfontosabb szempont lehet, hogy

 1. hatékonyan tartsa távol a vérszívókat,
 2. biztonságos legyen, azaz magunkra kenve-fújva ne kelljen aggódnunk sem a magunk, sem gyermekünk egészségéért,
 3. mibe kerül.

Bármennyire is szerették volna, a termékek riasztóképességét nem volt módjukban laboratóriumban tesztelni, egyszerűen azért, mert egyik magyarországi laboratórium sem vállalta a mérést. Így azokra az eredményekre támoaszkodtak, ami korábbi hatékonysági tesztekből tudható. Megnézték emellett, hogy a címke mennyire jól olvasható, és feltüntetik-e rajta magyar nyelven a kötelező információkat.

Ezek a legjobb szúnyogriasztók: teszt

Összességében a különböző rovarriasztók mind biztonságosnak mondható termékek, de szigorúan csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartjuk! Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye a szakirodalom alapján alacsony, de az érintett személyeknél a problémás hatóanyag kerülése javasolt. Gyermekek esetén különösen célszerű minimális kockázatot vállalni. Az öt legfontosabb szempont, amelyekre odafigyelve kiválaszthatod és használhatod a legkevésbé kockázatos riasztószert:

 • életkor: felnőtt vagy gyerek használja a szert?
 • egészségi szempontok: várandósság, allergia vagy érzékenység a hatóanyagokra?
 • mennyi ideig leszel szúnyogos vagy kullancsos területen?
 • mennyire szúnyogos vagy kullancsos területre mész (mikor mész – éjjel vagy nappal, eső után)?
 • tudomásod szerint van-e ott fertőzésveszély?

A táblázatban a piros vonal felett a növényi eredetű, természetes hatóanyagokat tartalmazó rovarriasztókat, a vonal alatt pedig a biocid terméknek minősülő szereket mutatjuk.

Vásárlóként fontos tudnunk, hogy

a szúnyogriasztó hatékonysága rengeteg tényezőtől függhet: az izzadás mértékétől, attól, hogy kit mennyire „szeretnek” a szúnyogok és kullancsok, ezért érdemes kipróbálni különböző típusú termékeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A termékeket hatóanyagok szerint csoportosították, a legkisebb egészségügyi kockázatot jelentő hatóanyagtól haladtunk lefelé a legnagyobb kockázatúig, csoporton belül pedig koncentráció szerint növekvő sorrendben. A különböző hatóanyagok egészségügyi kockázatának sorrendjét a jelenleg elérhető kutatási eredmények és szakvélemények alapján állapítottuk meg. A diagramon a könnyebb átláthatóság kedvéért különböző színekkel jelölték a hatóanyagokat, a színes csíkok hossza pedig a termék hatóidejét jelzi, a termékek címkéje alapján.

Nagyobb koncentráció esetén nő a hatóidő, de nem a hatékonyság. Ez igaz minden hatóanyagra és azt jelenti, hogy az optimális koncentrációtartományban biztosítanak bizonyos fokú védelmet, aminél akkor sem tudnak többet, ha többször fújjuk be magunkat.

A bizonyos fokú védelem, vagyis a hatékonyság, annak a valószínűségét mutatja, hogy megcsíp-e a szúnyog, vagy sem. Az optimális koncentrációtartomány pedig azt jelenti, hogy ami alatta van, az nem elég hatékony, ami több, az meg már nem hatékonyabb.

Növényi illóolaj szúnyogok ellen

A természetes növényi olajokat tartalmazó szúnyogriasztók jellemzően néhány óráig hatnak, ezért használatukat rövid sétákra ajánlják. Az illóolajok közül például a citromfű, a muskátli, a rozmaring, vagy a cédrusfa olaja is hatékony lehet a rovarok ellen. A természetes hatóanyagot tartalmazó termékek sokszor tartalmaznak allergén hatású összetevőket (pl.: geraniol, citronellol, limonene, linalool), ezek feltüntetése a termékeken az EU-ban kötelező. Ha allergiás vagy, figyelj ezekre az összetevőkre!

Termékek ezzel a hatóanyaggal: a Helan márka két termékét már egészen kicsi gyermekeknek is ajánlják. A Chicco és a Bio Bio Baby spray-k 2 hónapos kortól használhatók a címkék alapján, míg a webshopból megvásárolható osztrák natúrkozmetikum a Styx Mosquito Stop és a legtöbb boltban kapható Vape Derm Kids alkalmazása csak 3 éves kor felett javasolt. A tesztelt termékekről részletesen a Tudatos Vásárlók honlapján olvashatsz.

Szúnyogok ellen (is) legjobb a megelőzés

 • Ruházat: Viselj zárt cipőt és laza hosszúujjút, bőszárú nadrágot (a szűk ruházaton keresztül meg tudnak csípni a szúnyogok), világos színű ruhákat (ezen könnyebb észrevenni a kullancsokat). Tűrd be a felsődet a nadrágodba, a nadrágod szárát a zoknidba. Amint hazaérsz, zuhanyozz le és vizsgáld meg a bőröd, használj csipeszt a kullancsok eltávolítására.
 • Otthonunk: A szúnyogok okozta kellemetlenségek ellen a lakásban a legegyszerűbb mechanikai módszerekkel védekezni. Jó minőségű szúnyogháló felszerelésével, vagy este a szobában összegyűlt gyenge röpképességű rovarok összeporszívózásával nyugodt esténk lehet.
 • Terasz: Tesztek bizonyítják, hogy a citronella gyertya és az aromadiffúzorok nem tartják távol hatékonyan a szúnyogokat. Viszont egy forgó álló ventilátor magas fokozaton képes a szúnyogok 45-65%-át megakadályozni a leszállásban, legalábbis a hozzá közel ülő emberekre.
 • Kert: Ha kertes házban élünk, figyeljünk rá, hogy ne szaporítsuk a vérszívó rovarokat. Figyeljünk rá, hogy a ház környékén lévő esővízgyűjtők, csatornaszakaszok, kerti tavacskák ne váljanak szúnyogbölcsővé! A csapadékvíz locsolási célú begyűjtése a tetőről hasznos lehetőség a vízzel való takarékoskodásra, ezért ne ezek eltüntetésével védekezzünk! Akadályozzuk meg, hogy a szúnyogok a víztárolóba petézzenek.
 • Növények: A szúnyogok nem csak a kereskedelmi forgalomban lévő készítmények illóolajtartalmát nem szeretik, de kerülnek számos növényt is, érdemes ezeket olyan helyekre telepíteni a kertünkben vagy az erkélyen, ahol gyakran tartózkodunk. Ilyen növényeket ültessünk: illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides), muskátli, levendula, rozmaring, menta, körömvirág, bazsalikom (ennek illóolajai egyes riasztószerekben is megtalálhatóak).
 • Kedvencek: Ne felejtsd el macskádat és kutyádat is átvizsgálni kullancsra és használj állatokon is alkalmazható szereket a védelmükre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?