12 °C Budapest
Woman applying insect repellent against mosquito and tick on her leg during hike in nature. Skin protection against insect bite

Itt a nagy szúnyogriasztó toplista: ne válj a kíméletlen vérszívók áldozatává vízparton, erdőben

2021. június 26. 09:45

36 különféle folyékony szúnyog- és kullancsriasztó hatóanyagtartalmát vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A teszteredmények segítenek, hogy mindenki megtalálja a számára legbiztonságosabb riasztót kertbe, parkba, rövidebb-hosszabb kiránduláshoz, utazáshoz. Azt is mutatjuk, mit használj, ha gyermeknek szánod, babát vársz vagy allergiás vagy.

A klímaváltozás kedvez a szúnyogoknak és kullancsoknak, nő a természetes élőhelyük, eddig hazánkban ismeretlen, nem őshonos új fajok is érkeznek, így egyre gyakrabban találkozunk velük, a csípéseik által pedig egyre nagyobb fertőzésveszélynek vagyunk kitéve. Csípéseik ellen a hatékony védekezés része lehet, ha megfelelő szúnyogriasztót vagy szúnyog- és kullancsriasztót használunk. 

36 különféle közvetlenül bőrre és ruhára fújható vagy kenhető szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szert vizsgált meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A bárki által legkönnyebben hozzáférhető szereket keresték, ezért magyar nyelvű internetes oldalakról rendeltek, illetve szupermarketekben, drogériában vásároltak. Az interneten és a címkén fellelhető adatokat gyűjtöttük össze. Szúnyog- és kullancsriasztót használva a három legfontosabb szempont lehet, hogy

  1. hatékonyan tartsa távol a vérszívókat,
  2. biztonságos legyen, azaz magunkra kenve-fújva ne kelljen aggódnunk sem a magunk, sem gyermekünk egészségéért,
  3. mibe kerül.

Bármennyire is szerették volna, a termékek riasztóképességét nem volt módjukban laboratóriumban tesztelni, egyszerűen azért, mert egyik magyarországi laboratórium sem vállalta a mérést. Így azokra az eredményekre támoaszkodtak, ami korábbi hatékonysági tesztekből tudható. Megnézték emellett, hogy a címke mennyire jól olvasható, és feltüntetik-e rajta magyar nyelven a kötelező információkat.

Ezek a legjobb szúnyogriasztók: teszt

Összességében a különböző rovarriasztók mind biztonságosnak mondható termékek, de szigorúan csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartjuk! Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye a szakirodalom alapján alacsony, de az érintett személyeknél a problémás hatóanyag kerülése javasolt. Gyermekek esetén különösen célszerű minimális kockázatot vállalni. Az öt legfontosabb szempont, amelyekre odafigyelve kiválaszthatod és használhatod a legkevésbé kockázatos riasztószert:

  • életkor: felnőtt vagy gyerek használja a szert?
  • egészségi szempontok: várandósság, allergia vagy érzékenység a hatóanyagokra?
  • mennyi ideig leszel szúnyogos vagy kullancsos területen?
  • mennyire szúnyogos vagy kullancsos területre mész (mikor mész – éjjel vagy nappal, eső után)?
  • tudomásod szerint van-e ott fertőzésveszély?

A táblázatban a piros vonal felett a növényi eredetű, természetes hatóanyagokat tartalmazó rovarriasztókat, a vonal alatt pedig a biocid terméknek minősülő szereket mutatjuk.

Vásárlóként fontos tudnunk, hogy

a szúnyogriasztó hatékonysága rengeteg tényezőtől függhet: az izzadás mértékétől, attól, hogy kit mennyire „szeretnek” a szúnyogok és kullancsok, ezért érdemes kipróbálni különböző típusú termékeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A termékeket hatóanyagok szerint csoportosították, a legkisebb egészségügyi kockázatot jelentő hatóanyagtól haladtunk lefelé a legnagyobb kockázatúig, csoporton belül pedig koncentráció szerint növekvő sorrendben. A különböző hatóanyagok egészségügyi kockázatának sorrendjét a jelenleg elérhető kutatási eredmények és szakvélemények alapján állapítottuk meg. A diagramon a könnyebb átláthatóság kedvéért különböző színekkel jelölték a hatóanyagokat, a színes csíkok hossza pedig a termék hatóidejét jelzi, a termékek címkéje alapján.

Nagyobb koncentráció esetén nő a hatóidő, de nem a hatékonyság. Ez igaz minden hatóanyagra és azt jelenti, hogy az optimális koncentrációtartományban biztosítanak bizonyos fokú védelmet, aminél akkor sem tudnak többet, ha többször fújjuk be magunkat.

A bizonyos fokú védelem, vagyis a hatékonyság, annak a valószínűségét mutatja, hogy megcsíp-e a szúnyog, vagy sem. Az optimális koncentrációtartomány pedig azt jelenti, hogy ami alatta van, az nem elég hatékony, ami több, az meg már nem hatékonyabb.

Növényi illóolaj szúnyogok ellen

A természetes növényi olajokat tartalmazó szúnyogriasztók jellemzően néhány óráig hatnak, ezért használatukat rövid sétákra ajánlják. Az illóolajok közül például a citromfű, a muskátli, a rozmaring, vagy a cédrusfa olaja is hatékony lehet a rovarok ellen. A természetes hatóanyagot tartalmazó termékek sokszor tartalmaznak allergén hatású összetevőket (pl.: geraniol, citronellol, limonene, linalool), ezek feltüntetése a termékeken az EU-ban kötelező. Ha allergiás vagy, figyelj ezekre az összetevőkre!

Termékek ezzel a hatóanyaggal: a Helan márka két termékét már egészen kicsi gyermekeknek is ajánlják. A Chicco és a Bio Bio Baby spray-k 2 hónapos kortól használhatók a címkék alapján, míg a webshopból megvásárolható osztrák natúrkozmetikum a Styx Mosquito Stop és a legtöbb boltban kapható Vape Derm Kids alkalmazása csak 3 éves kor felett javasolt. A tesztelt termékekről részletesen a Tudatos Vásárlók honlapján olvashatsz.

Szúnyogok ellen (is) legjobb a megelőzés

  • Ruházat: Viselj zárt cipőt és laza hosszúujjút, bőszárú nadrágot (a szűk ruházaton keresztül meg tudnak csípni a szúnyogok), világos színű ruhákat (ezen könnyebb észrevenni a kullancsokat). Tűrd be a felsődet a nadrágodba, a nadrágod szárát a zoknidba. Amint hazaérsz, zuhanyozz le és vizsgáld meg a bőröd, használj csipeszt a kullancsok eltávolítására.
  • Otthonunk: A szúnyogok okozta kellemetlenségek ellen a lakásban a legegyszerűbb mechanikai módszerekkel védekezni. Jó minőségű szúnyogháló felszerelésével, vagy este a szobában összegyűlt gyenge röpképességű rovarok összeporszívózásával nyugodt esténk lehet.
  • Terasz: Tesztek bizonyítják, hogy a citronella gyertya és az aromadiffúzorok nem tartják távol hatékonyan a szúnyogokat. Viszont egy forgó álló ventilátor magas fokozaton képes a szúnyogok 45-65%-át megakadályozni a leszállásban, legalábbis a hozzá közel ülő emberekre.
  • Kert: Ha kertes házban élünk, figyeljünk rá, hogy ne szaporítsuk a vérszívó rovarokat. Figyeljünk rá, hogy a ház környékén lévő esővízgyűjtők, csatornaszakaszok, kerti tavacskák ne váljanak szúnyogbölcsővé! A csapadékvíz locsolási célú begyűjtése a tetőről hasznos lehetőség a vízzel való takarékoskodásra, ezért ne ezek eltüntetésével védekezzünk! Akadályozzuk meg, hogy a szúnyogok a víztárolóba petézzenek.
  • Növények: A szúnyogok nem csak a kereskedelmi forgalomban lévő készítmények illóolajtartalmát nem szeretik, de kerülnek számos növényt is, érdemes ezeket olyan helyekre telepíteni a kertünkben vagy az erkélyen, ahol gyakran tartózkodunk. Ilyen növényeket ültessünk: illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides), muskátli, levendula, rozmaring, menta, körömvirág, bazsalikom (ennek illóolajai egyes riasztószerekben is megtalálhatóak).
  • Kedvencek: Ne felejtsd el macskádat és kutyádat is átvizsgálni kullancsra és használj állatokon is alkalmazható szereket a védelmükre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm