Close-up of a yellow-fever mosquito biting human skin, its a culicidae vector of malaria, yellow fever, chikungunya, dengue and zika virus in Brazil, known locally as mosquito da dengue.

Brutális szúnyoginvázió csap le Magyarországra: ezeken a helyeken a legkegyetlenebb a helyzet

2021. június 25. 05:39

A Katasztrófavédelem minden évben nagy erőkkel lép fel a szúnyugok ellen Magyarországon. Nem egyszerű azonban a vérszívók kiirtása, a nagy inváziókat ugyanis lehetetlen jó előre megjósolni, ahogy sokszor azt is, pontosan hol alakulnak ki nagyobb szúnyog-telepek. Az azonban biztos, hogy magánemberként is sokat tehetünk a szúnyogok elszaporodása ellen, akik Magyarországon is terjeszthetnek súlyossá váló betegségeket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a 25. hétre kiadott figyelmeztetésében felhívta a lakosság figyelmét, hogy az elmúlt időszakban sok helyen, főként a folyóparti településeken jelentek meg tömegesen csípőszúnyogok. Mindez pedig azt jelenti, hogy a héten az eddig legnagyobb irtás veszi kezdetét, tizenegy megyében, 404 településen. Persze a szakemberek az elmúlt hónapokban már végig dolgoztak, múlt héten például több mint háromszáz településen léptek fel a vészívók ellen.

A helyzet azonban nem egyszerű, nagyon nehéz ugyanis megjósolni, hogy mikor érkezik 1-1 szúnyog invázió, illetve azt is, hogy mely területeken érik el a kritikus mennyiséget a vérszívók. Azért hogy tisztábban lássunk a vérszívókat illetően a Pénzcentrum megkereste az OKF-t, hogy milyen szúnyogszaporulatra számíthatunk az idén, illetve hogyan tudunk a leghatékonyabban védekezni a mindenki által gyűlölt rovarok ellen.

Nem egyszerű a szúnyogok ellen harc

Az OKF azt közölte lapunkkal, hogy április 22-én kezdődött a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés idén Magyarországon. Ennek első lépése az úgynevezett biológiai módszeres gyérítés, ami a szúnyoglárvákat likvidálja. Erről úgy nyilatkozott a katasztrófavédelem, hogy egy kevésbé látványos módszerről van, azonban már ez is jelentősen csökkenti a szúnyogok utánpótlását.

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, ami kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. A kijuttatott mennyiségben még a nem vérszívó szúnyogok lárváira is ártalmatlan. Ezt a készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein, jellemzően külterületen juttatják a vízbe és rövidesen elpusztítja a vízben fejlődő lárvákat.

Mint megtudtuk, a biológiai készítmény folyadék és granulátum formában is elérhető. Nagyobb kiterjedésű vízfelületekre repülőről juttatják ki, azonban ha záródik a fák lombozata, akkor a légi úton permetezett folyadék már nem jut el a vízig, mert fennakad a leveleken. Ilyen esetben alkalmazza a hatóság a granulátumot, ami lepereg a levelekről és így jut el a vízbe, de egyébként a granulátum hatóanyaga ugyanaz, mint a folyadéké.

Kisebb kiterjedésű vizek esetén azonban autóról, nagynyomású permetezővel juttatják ki a biológiai készítményt. Nehezen megközelíthető területeken pedig gyalogos kijuttatásra is van lehetőség. Ilyen módszerrel egyébként a múlt hétig idén eddig 16 ezer 950 hektáron zajlott lárvagyérítés, 9750 hektáron repülőről, 7200 hektáron pedig földi permetezéssel.

Fontos azonban kiemelni, hogy a biológiai módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, ellenük a kémiai szúnyoggyérítésnek nevezett irtószeres permetezés jelent megoldást.

Kémiai szúnyoggyérítés a gyakorlatban

Ennek az eljárásnak a során egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek autóról. Számos otthoni rovarirtó spray is ugyanebbe a hatóanyagcsaládba tartozik. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot. Az irtószert csak a települések belterületén permetezik, az a szabadban néhány órán belül lebomlik. A permetezések a késő esti, éjszakai órákban zajlanak.

Érdemes kiemelni ugyanakkor, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) döntése értelmében, ha a helyzet indokolja idén is végezhető repülőről kémiai szúnyoggyérítés.

A 24. hétig 28 Tisza-tó környéki településen volt autóról végzett kémiai szúnyoggyérítés. Ezen a héten 14 megyében és Budapesten dolgoznak a szakemberek összesen 318 településen, ami 90 ezer hektárnyi területet jelent. 

Az OKF tájékoztatta lapunkat, hogy a jó helyismerettel rendelkező entomológus szakemberek (rovarbiológusok) országszerte folyamatosan ellenőrzik a lárvák és a kifejlett szúnyogok számát, ez alapján tervezik meg a központi szúnyoggyérítés hetente változó programját. Azt, hogy az adott héten mely településeken, milyen napon és milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, a katasztrófavédelem weboldalán a szúnyoggyérítés menüponton belül érhető el. A heti programok között található a minden hétfőn frissülő részletes lista, és annak térképes ábrázolása is.

Az esős időszak után az ország számos részében tapasztalhattuk a szúnyogok jelenlétét. A legerősebb szúnyogártalom a Tisza és mellékfolyói, valamint a Duna több szakasza mentén tapasztalható. A szúnyoggyérítés hetente változó programja ehhez igazodik. A szúnyogok számát, egy esetleges invázió létrejöttét előre nem lehet megjósolni, hiszen a szúnyogok egyedszámának alakulása az időjárástól függ. Ha esős és meleg az időjárás sok szúnyogra kell számítani, ha szárazabb lesz a nyár, akkor mérsékeltebb számban lesznek jelen a vérszívók

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta el a Pénzcentrumnak Mukics Dániel, tűzoltó alezredes, szóvivő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az elvégzett gyérítés eredményességét szakértők ellenőrzik. Ha a terület kezelését követően nem csökkent érdemben a vérszívók száma, a kezelést a szakemberek megismétlik.

Bárki tehet a szúnyogmentes nyárért

Bár a hatóság folyamatosan végzi a szúnyoggyérítést, a szakemberek nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy magánemberként is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, ezzel is elősegítve a sikeres központi szúnyoggyérítést. A szúnyogok élőhelyeinek ugyanis jelentős része magántelkeken található.

A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Öntsük ki, vagy fedjük le ezeket és máris sokat tettünk a szúnyogok ellen

- emelte ki Mukics Dániel. A legproblémásabb lakóhelyünk körüli helyekről az NNK készített is egy képet, amiben pontosan megmutatják, mire kell a legjobban odafigyelni akkor, ha nem akarunk a portánkon vérszívók tömegével viaskodni:

Az „önkéntes” védekezéshez a szakember hozzátette azt is, hogy az önkormányzatoknak is van lehetőségük saját költségvetésük terhére kiegészíthetik a központi szúnyoggyérítést általuk megrendelt kezelésekkel.

Mi a legnagyobb nehézsége a szúnyogirtásnak?

A szúnyoggyérítés során a legnagyobb nehézség, hogy akár egy deciliter vízben is százával képesek kifejlődni, egy nagyobb esőzés után pedig milliószámra jönnek létre olyan pocsolyák, amelyek optimális tenyészőhelyet biztosítanak számukra

- mondta el kérdésünkre Mukics Dániel, aki kiemelte, a katasztrófavédelem tavaly indította el hároméves tenyészőhely-feltérképezési programját. Három év alatt tizenöt, szúnyog-tenyészőhelyekben gazdag, de eddig nem kellően feltárt régióban folynak szakszerű térképezési munkák. Az eredmények birtokában sokkal hatékonyabb lesz a fellépés a vérszívó rovarok ellen. Az elmúlt évben a Duna felső és középső szakaszán végezték el a munkát a szakemberek. Idén a Szekszárd környéki, majd a bajai és a mohácsi folyószakaszok felmérésére kerül sor, illetve megkezdődik a munka a Dráva mentén, a Velencei-tónál és a Tisza északkeleti vízgyűjtőterületén is.

Kell-e félnünk a szúnyogoktól?

Az NNK közlése szerint a hazánkban előforduló szúnyogok által terjesztett legfontosabb betegség a nyugat-nílusi láz. Ezt a szúnyogok jellemzően úgy tudják terjeszteni, hogy csípéskor a vérszívók nyála bejut a szervezetünkbe. Betegséget viszont mindez csak akkor okozhat, ha a nyállal együtt életképes kórokozók is a szervezetünkbe jutnak. Jó hír azonban, hogy a fertőzés átviteléhez több feltételnek kell egyszerre teljesülnie:

  • A szúnyognak hordoznia kell a kórokozót. Ezt a szúnyog korábbi csípésével veheti fel egy fertőzött álltból vagy emberből. A kórokozónak kellően nagy mennyiségben kell jelen lennie a gazdaállat (fertőző forrás) vérében, hogy a szúnyog felvehesse.
  • A szúnyogban a kórokozónak általában fejlődnie vagy szaporodnia kell, illetve be kell kerülnie a szúnyog nyálába. Ehhez legtöbbször időre (napok, vagy akár hetek) és megfelelő hőmérsékletre van szükség. A kórokozók esetenként magát a szúnyogot is legyengíthetik, megbetegíthetik.
  • A szúnyognak a kórokozót fertőzőképes állapotban, megfelelő mennyiségben kell átadnia a következő vérszívással az új gazdának.
  • Az új gazdának fogékonynak kell lennie a fertőzésre.

Mindezekből látszik, hogy a folyamat meglehetősen bonyolult. A tudomány mai állása szerint a hazánkban a nyugat-nílusi láz terjesztéséért főként az országszerte gyakori dalos szúnyog (Culex pipiens) tehető felelőssé, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták már a vírust. A nyugat-nílusi láz kórokozója egyébként a nyugat-nílusi vírus. A vírus a madarakról terjed madarakra szúnyogok közvetítésével, így marad fenn a természetben. Az ember és a lovak a szúnyogcsípések által szintén megfertőződhetnek és megbetegedhetnek, de fertőző forrásként nem szolgálnak.

Jó hír, hogy a betegség, barátságtalan neve ellenére a legtöbb, embert érintő fertőzés tünetmentesen zajlik. A fertőzött személyek néhány százalékánál 3-14 nap lappangási idő után enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek: láz, fejfájás, izomfájdalom, melyhez bőrkiütések társulhatnak. A betegek tünetei többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Súlyos esetekben azonban idegrendszeri tünetek lépnek fel agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás formájában, mely leggyakrabban idős embereket érint. A súlyos esetek kórházi ellátást igényelnek. A betegeknél csak tüneti kezelést lehet alkalmazni, nincs specifikus gyógymódja.

Mindebből tehát kiderül, hogy bár a szúnyogok akár Magyarországon is jelenthetnek komolyabb veszélyt (a nyugat-nílusi láz mellett Magyarországon a szúnyogok egyébként terjeszthetnek még usutu vírust és bőrférgességet is, de ez utóbbi kettő járványügyi szempontból még sokkal elhanyagolhatóbb a nyugat-nílusi láznál is), a legtöbb esetben a nagyobb bajtól nem kell tartani. Sőt, az is nagyon egyedi, hogy az egyes emberek miként reagálnak a csípésekre, van akinek nagyobb duzzanat és viszketés lesz a jussa, mások lehet, észre sem veszik a csípés helyét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem