20 °C Budapest
Empty tables of an open-air cafeagainst the cloudy sky and grayish sea. The weather was easily bad and it rained suddenly,  low season so tourist business idles.

Szupercella tarolja le a Balatont: viharos zivatarral, széllökésekkel kell számolni

2021. június 25. 09:26

A napos időt a déli órákig kevesebb, délutántól egyre több felhő zavarja. A nap első felében elvétve, késő délutántól több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás és jégeső kíséretében. Az északnyugati, nyugati szél élénk lesz, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is várhatók. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 38 fok között várható. A Dunántúl északnyugati részére már megérkezik a hűvösebb levegő, de keleten továbbra is kitart majd a kánikula. Késő estére 20, 27 fokra hűl le a levegő - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Győr-Moson Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyék kivételével az egész országban másodfokú riasztás van érvényben, mivel hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is az OMSZ szerint. Ezen kívül figyelmeztettek: intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat az ország egész területén. Az északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

A Balaton Siófoknál 27, a Velencei-tó Agárdnál 27.5 fokos. A Balatonnál elsőfokú viharjelzés van érvényben a nyugati, középső és keleti medencében is. A mérsékelt (10-25 km/h), helyenként nyugaton reggel még élénk (25-40 km/h) északnyugati szelet gyakran élénk( 25-40 km/h), elsősorban a Balatonnál helyenként élénkebb vagy erős (35-45 km/h) széllökések kísérhetik. Az időszak elején a Balaton nyugati felében gyakrabban erős (40-50 km/h), a nyugati medencében egy-egy helyen ~ 55 km/h széllökések is kialakulhatnak.

Késő délutántól, kora estétől zivatarok környezetében viharos (60-90 km/h), heves zivatar környezetében átmeneti erősen viharos (> 90 km/h) széllökésre is van esély. Napos idő várható, az időszak nagyobb részében kevés felhővel. Késő délutánra, estére azonban erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés és északnyugat, nyugat felől zivatarok alakulhatnak ki, egy-egy heves zivatar (szupercella) kialakulására is van esély. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 30 fok körül alakul, késő este 22,23 fok valószínű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?