34 °C Budapest
Ez a totális turisztikai katasztrófa: ezt Budapest, de Magyarország is sokáig nyögi majd

Ez a totális turisztikai katasztrófa: ezt Budapest, de Magyarország is sokáig nyögi majd

MTI
2021. június 21. 20:02

Idén az év első három hónapjában a Covid-19-járvány és a kapcsolódó korlátozások következtében a Magyarországra látogató külföldiek száma az egy évvel korábbihoz képest közel felére, 2019 első három hónapjához viszonyítva alig 40 százalékára csökkent. Az ide látogatók kiadásai 56 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első negyedévben a külföldiek látogatásainak száma a járvány által már részben érintett előző év azonos időszakitól 52 százalékkal, a 2019 első negyedévitől 59 százalékkal maradt el. Az egynapos utazások száma 47 százalékkal, 4,1 millióra csökkent. A külföldiek 911 ezer többnapos utazást tettek Magyarországra, 68 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Mint írták, jelentősen csökkent azon külföldiek aránya (18 százalékra), akik legalább egy éjszakát eltöltöttek az országban, ez az arány 2019 első negyedévében még 27 százalékos volt.

Az előző év azonos időszakához képest a fő küldő országok közül a többnapos utazások száma Ausztriából csökkent a legkevésbé (40 százalékkal), a többi ország esetében ez 60 százalék feletti volt. A beutazók által Magyarországon eltöltött idő 47 százalékkal, 11,6 millió napra csökkent, a visszaesés 2019 első negyedévének adatához mérten még nagyobb, 55 százalékos volt. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 8,2 napot töltöttek hazánkban, lényegesen többet, mint az elmúlt évek első negyedéveiben.

A KSH adatai szerint az ide látogató külföldiek 2021 első negyedévében folyó áron 164 milliárd forintot költöttek, az egy évvel korábbinál 56, a 2019. első negyedévinél 59 százalékkal kevesebbet. Az egy napra érkezők kiadásainak összege (68 milliárd forint) az egy évvel korábbinak 60, a több napra érkezőké (97 milliárd forint) 37 százalékát érte el. A legtöbbet (35 milliárd forintot) az Ausztriából idelátogatók költöttek, főként egészségügyi célokra. A Németországból érkezők 20 milliárd forintot fordítottak a zömében munkavégzéshez és az üzleti utakhoz kapcsolódó kiadásokra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az első negyedévben a magyar állampolgárok 2,0 millió alkalommal utaztak külföldre, 55 százalékkal kevesebbszer, mint a járvány által már érintett, egy évvel korábbi időszakban. 2019 első negyedévhez képest 63 százalékkal esett vissza a kiutazások száma. A rokon-, barátlátogatások száma majdnem harmadára esett vissza, a szabadidős célú utazások szinte teljesen elmaradtak. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Ukrajnába látogattak, az utak mintegy 81 százaléka ebbe a három országba irányult.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron 73 százalékkal kisebb összeget, 44 milliárd forintot költöttek, 20 százalékkal, illetve a 2019. első negyedévinél 76 százalékkal kevesebbet. A kiadások közül a legnagyobb összeg az Ausztriába utazókhoz kapcsolódott, de jelentősek voltak a Németországba és a Szlovákiába látogatók kiadásai is. A hazánkba utazó külföldiek és a külföldre utazó magyarok kiadásainak egyenlege az egy évvel korábbihoz mért 43 százalékos visszaeséssel 121 milliárd forintot tett ki - írta a KSH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?