5 °C Budapest
Hungary

Kezdődhet a szabad nyár: ezeket a korlátozásokat módosítja a friss rendelet

2021. május 22. 11:28

A bejelentésekkel és várakozásokkal összhangban péntek késő este meg is jelent a kormányrendelet, amely tartalmazza az 5 millió védőoltás beadásához kötött nyitási lépéseket. Ennek értelmében megszűnik a kijárási tilalom, az üzletek kötelező zárási időpontját és a szabadtéri maszkviselési kötelezettséget is eltörlik. Mindezek mellett a rendelet részletesen szabályozza az egyes rendezvények szabályait. Érdekes az is, hogy a határellenőrzés hatályát további egy hónappal meghosszabbította a kormány egy másik kihirdetett döntésével.

A közlöny pénteki számában jelent meg a Kormány 264/2021. (V. 21.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról című rendelet.
 
A jogszabály elején felsorolja a lényeges döntéseket, amelyek már ismertek voltak péntek délután óta. Az 5 milliomodik beoltott után esedékes intézkedések rövid összefoglalása:

  • a kijárási tilalom megszűnik;
  • az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
  • eltörlik a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettséget;
  • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
  • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
  • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
  • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
  • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
  • a zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;

16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Sportfesztivál

A rendelet azzal kezdődik, hogy az eddig 5 típusú rendezvényhez (zenés táncos rendezvény; kulturális esemény; sportesemény; magánrendezvény; karácsonyi vásár) egy új, hatodik kategóriát hoz be, a sportfesztivált. (Nem megfeledkezve arról sem, hogy léteznek az EGYÉB rendezvények, de erről később.) A sportfesztivál az olyan sportesemény, amelyen a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló mellett a szabadidős sportoló is részt vehet.

A családi eseményre vagy magánrendezvényre (lakodalmakra is) vonatkozó fő szabályok

Azt is kimondja, hogy a temetés és a házasságkötés nem minősül rendezvénynek, de a házasságkötést követő családi esemény vagy magánrendezvény, vagyis a lakodalom már rendezvény.

Ha a házasságkötésre nem az anyakönyvi hivatal házasságkötő termében, a polgármesteri hivatal helyiségében vagy a vallási közösség vallási tevékenység céljára használt helyiségében kerül sor, a házasságkötésre az e rendelet családi eseményre vagy magánrendezvényre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni

- szól a szabály. A családi eseményeket és magánrendezvényeket továbbra is egy kategóriában kezeli a jogszabály. Ezek szerint a családi eseményen vagy magánrendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül – egy időben

a) a lakodalom esetén legfeljebb 200 fő,

b) a lakodalmon kívül minden más családi esemény vagy magánrendezvény esetén legfeljebb 50 fő lehet jelen.

A családi eseményen vagy magánrendezvényen a válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás megengedett. Az ilyen eseményeken a védelmi intézkedés betartatásáról a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, valamint a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínének üzemeltetője, illetve a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínével rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

Nem mindegy, hol tartják a családi eseményeket vagy magánrendezvényeket

A rendelet különböző szabályokat állapít meg azokra az esetekre, ha egy rendezvényt vendéglátó üzletben (pl. étterem), vagy épp szálláshelyen (pl. hotel) tartanak meg.

VENDÉGLÁTÓ ÜZLETBEN TARTOTT ESEMÉNY

Ha a családi eseményt vagy a magánrendezvényt vendéglátó üzletben tartják, abban az esetben a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni.

Ez alól azonban van két kivétel a szabályok értelmében:

  • Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, abban az esetben a családi eseményen vagy a magánrendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.
  • Ha a vendéglátó üzlet rendelkezik olyan, a vendéglátó üzlet többi részétől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítésre kerüljenek, a koronavírus ellen nem védett személy kizárólag e helyiségbe beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a vendéglátó üzlet e helyiségében tartózkodhat.

A családi esemény vagy magánrendezvény résztvevője a fenti két esetben az esemény ideje alatt nem köteles maszkot viselni.

SZÁLLÁSHELYEN TARTOTT RENDEZVÉNY

Ha a családi eseményt vagy a magánrendezvényt szálláshelyen tartják, abban az esetben a szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni, az alábbi kiegészítésekkel:

Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a szálláshely területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, abban az esetben a családi eseményen vagy a magánrendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.

Ha a szálláshely rendelkezik olyan, a szálláshely többi részétől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a szálláshely többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítésre kerüljenek, a koronavírus ellen nem védett személy kizárólag e helyiségbe beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a szálláshely e helyiségében tartózkodhat.

A szálláshelyen megrendezett családi esemény vagy magánrendezvény befejezését követően a családi esemény vagy magánrendezvény koronavírus ellen nem védett résztvevői - a szálláshelyen jogszerűen tartozódó vendég kivételével - kötelesek a szálláshelyet azonnal elhagyni.

A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó fő szabályok

  • A zenés, táncos rendezvény helyszínén, életkorra való tekintet nélkül kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat.
  • A zenés, táncos rendezvény helyszínén koronavírus ellen nem védett személynek tilos tartózkodni.
  • Tilos zenés, táncos rendezvényt koronavírus ellen nem védett személyek számára szervezni, tartani, meghirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni.
  • A zenés, táncos rendezvény helyszínén – a videoklip-forgatáson vagy más audio- vagy videofelvételen statisztaként történő közreműködés kivételével – koronavírus ellen nem védett személy is foglalkoztatható azzal, hogy – a fellépők kivételével – a zenés, táncos rendezvény teljes időtartama alatt köteles maszkot viselni.
  • Ha a zenés, táncos rendezvény helyszínén videoklip-forgatást vagy más audio- vagy videofelvételt tartanak, a felvételen statisztaként kizárólag koronavírus ellen védett személy vehet részt.
  • A zenés, táncos rendezvény szervezője, valamint a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője vagy vezetője, illetve a szervező, az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja köteles annak a személynek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét az e rendeletben meghatározott módon nem igazolja.

A védelmi intézkedés betartatásáról a zenés, táncos rendezvény szervezője, illetve a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden egyéb rendezvényre vonatkozó fő szabályok

A rendelet külön részletezi az egyéb rendezvényre vonatkozó részletszabályokat. Különösebben azonban nem világos, hogy a gyakorlatban mi fog egyéb rendezvénynek minősülni, ugyanis a rendelet azt mondja ki, hogy az egyéb rendezvény az, ami nem sportrendezvény, nem kulturális esemény, nem családi esemény vagy magánrendezvény, nem zenés-táncos rendezvény.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a rendelet módosítása és az eredeti rendelet sem ad egzakt definíciókat a fentebb bemutatott rendezvénykategóriákra, azok tartalmára csak a nevükből lehet sejtéseket mondani (lásd: sportesemény, családi esemény, kulturális esemény).

Az egyéb rendezvények két típusát különbözteti meg a rendelet a helyszínétől függően:

Ha az egyéb rendezvényt a szabadtéren tartják, és azon – az ott foglalkoztatottakon kívül – a) ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. b) ötszáz fő vagy ennél több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

Ha az egyéb rendezvényt zárt térben tartják, az egyéb rendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül –kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltöttszemély vehet részt.

Az egyéb rendezvényen foglalkoztatott személy számára – ide nem értve a fellépőket – a maszkhasználatszabályait a rendezvény szervezője – ennek hiányában a rendezvény helyszínének vezetője – határozza meg, de fontos szabály, hogy ha a foglalkoztatott nem igazolja a védettségét, akkor köteles maszkot viselni, és a szervező a maszkhasználatot nem tilthatja meg.

Külön érdekes szabály, hogy ha az egyéb rendezvényt szabad téren tartják és 500 fő felett, akkor az a rendezvény sportfesztivál, és abban az esetben a sporteseményen a koronavírus ellen nem védett, a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is elindulhat.

Ez a bekezdés értelmezhető úgy is akár, hogy egy-egy rendezvény akár több kategóriába is besorolható (pl. a sportfesztivál lehet egyéb rendezvény is), így az egyes kategóriák között mintha lenne átjárás. Kérdés, hogy ezt a gyakorlatban hogyan lehet majd értelmezni és betartani.

Gyűlésre vonatkozó fő szabályok

A gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó gyűlés megtartásának szabályairól is szól a rendelet.

Ha a gyűlésen

  • ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet,
  • ötszáz fő vagy ennél több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt

Spontán gyűlést szervezni tilos és azon részt venni is tilos.

Hatályba lépés

A rendelet minden pontja egyetlen kivétellel az ötmilliomodik koronavírus-vakcina beadásának napját követő napon lép hatályba. A május 21-i reggeli jelentés szerint 4,899 millió fő kapta meg Magyarországon az első oltását, ez a május 20-i állapotot mutatja. Ha az elmúlt napok oltakozási tempójával számolunk, akkor a kormány május 23-án reggeli jelentésében lehet először 5 millió felett a vakcinaszámláló, vagyis a május 22-i napon érhetjük el a következő elérni kívánt átoltottsági szintet.

Ezek alapján május 23-án, vagyis most vasárnap várható, hogy életbe lépnek a fentebb részletezett szabályok.

Hogy hivatalosan melyik nap van meg az 5 millió első oltással rendelkező személy, azt Pintér Sándor belügyminiszter fogja kihirdetni a szokásos módon egy határozatban.

Az egységes hatályba lépés alól egy kivétel van: június 14-étől kezdődően lehet csak gyűléseket tartani.

Még egy hónapig marad legalább a határzár

A határellenőrzés hatályát további egy hónappal: május 23-áról június 23-ára meghosszabbította a kormány egy másik kihirdetett döntésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem