13 °C Budapest
Cute toddler boy wearing face mask watching cartoon movie in the cinema. Lifting virus lockdown. Social distancing restrictions remain. Leisure or entertainment for family with kids after quarantine.

Most akkor kell maszk a moziban, színházban, vagy nem? Pont került az ügy végére

2021. május 20. 15:03

Számos ajánlás jelent már meg arról, hogy milyen beltéri eseményeken kell maszkot viselnünk: ezek sokszor össze is zavarták a közvéleményt. Most szakértők magyarázták el, mi a teendő egy edzőteremben, moziban, színházban. Főképpen attól függ, mikor dobhatjuk el a maszkot, hogy hogyan állunk az oltással.

Az állandóan változó, maszkkal kapcsolatos útmutatások sokszor összezavartak minket azzal kapcsolatban, hogy mi a biztonságos és mi a kockázatos, ha beltérben vagyunk. Ez főképpen most kulcsfontosságú Magyarországon, hiszen a lazításokkal egyre több olyan szituációban találjuk magunkat, amikor nem egyértelmű, kell-e maszkot viselni, vagy nem. Sőt, az sem mindegy, hogy be vagyunk-e oltva.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention legfrissebb iránymutatása szerint a COVID-19 ellen beoltott emberek a legtöbb beltéri környezetben levehetik a maszkot, de a nem beoltottaknak egyelőre hordania kell azt.

A fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők szerint a legfontosabb dolog, amit meg kell érteni, hogy a személyes kockázattól függ, kell-e beltérben maszkot hordani. A HuffPost egy rövid útmutatót készített arról, hogy kinek mikor ajánlott beltérben is viselnie a maszkot - még akkor is, ha amúgy nem kötelező. Magyarországon ez azért is különösen fonts, mert bizonyos helyekre csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni, ám ezeket már az első oltás után kiküldik.

Edzőterem

Ha nem vagy beoltva, nem mehetsz edzőterembe, ám ha két oltás között mennél edzeni mindenképp vegyél maszkot! Bár némi védettséged már van, de valójában úgy kell viselkedni, mintha nem lennél beoltva, amíg meg nem kapod a második oltást - vázolta Monica Gandhi, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere.

Ha két héttel a második oltás után vagy, akkor a szakértők szerint nem kell maszkot viselni edzés közben.

Beltéri bár vagy étterem

Oltatlanok Magyarországon nem mehetnek be a vendéglátóhelyek belső tereibe. Részlegesen beoltva itt is úgy kell tenni, mintha nem kaptuk volna meg a vakcinát.

Ha mindkét oltást megkaptad, és letelt a két hét is, akkor szabad az út: a vakcinák drasztikusan csökkentik a fertőzés terjesztésének képességét, így maszk nélkül is biztonságban leszel. De viselj maszkot, amikor kimész a mosdóba, vagy rendelnél valamit.

Munkahely

Ha nem vagy beoltva, a munkahelyen érdemes akkor is maszkot viselned, ha amúgy ezt nem írják elő. Ha már egy oltást kaptál, a kockázat alacsonyabb, de a második adag beadásáig nem lehetsz teljes biztonságban, úgyhogy szintén hordj maszkot.

Ha minden a kollégád be van oltva, nincs ok arra, hogy maszkot viselj a munkahelyeden.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kisebb beltéri összejövetel, házibuli

Ha nem vagy beoltva, és más oltatlan vagy részben vakcinált emberek közé mész, viselj maszkot. Ha a társaságból csak te nem vagy teljesen beoltvan, nyugodtan levetheted a maszkot.

Ha nem kaptad még meg mindkét oltást, tartsd be ugyanazokat a szabályokat, mint azok, akiket nem oltottak. Ha mondkét adag vakcinát megkaptad, és letelt a két hét, akkor nincs szükség maszkra a szakértők szerint.

Nagy beltéri összejövetelek (például esküvő, vagy mise)

Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egyetem Egészségbiztonsági Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere és vezető tudósa maszkviselést ajánlott a nagy beltéri összejöveteleken részt vevő, oltatlan embereknek. Ugyanúgy, ahogyan azoknak, akik csak egy dózist kaptak.

Azt viszont nem hiszem, hogy egy teljesen beoltott személynek maszkot kell viselnie, mivel nála nagyon alacsony a fertőződés kockázata, és még kisebb az esélye annak, hogy a vírus terjesztője legyen

- mondta Adalja.

Mozi, koncert, színházi előadás

Oltási igazolvány nélkül nem mehetsz moziba, színházba, és a zenés rendezvényeket sem látogathatod majd. Ha csak egy oltást kaptál, akkor a szakértők szerint ajánlott a maszkviselés még akkor is, ha amúgy nem kötelező. A teljesen oltottak levehetik a maszkot.

Összefoglalva tehát, ha nem, vagy csak részben vagy oltott, a legbiztonságosabb, ha maszkot viselsz, amikor olyanokkal töltöd az időt zárt térben, akik esetleg szintén nem immunisak. Az oltottak maszkkal és anélkül is kellőképp védettek. Ugyanakkor, ha kialakult a védettséged, akkor is legyél tekintettel másokra, akik még mindig veszélyeztetettek lehetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem