Toddler boy looking out side door of camper van parked in forest at night while father prepares camp

Brutálisan berúgta ennek az autónak a forgalmát a világjárvány: nincs olyan, amit ne tudnának eladni

MTI
2021. május 17. 08:32

Miközben a járműipar megszenvedi a koronavírus-járványt, a lakóautók és a lakókocsik szegmense soha nem látott forgalmat ért el - írta hétfői számában a Világgazdaság.

Jelenleg legalább 12 hónapos szállítási határidőkkel kell számolni az új lakóautók rendelésénél, és a lakókocsik is csak kevéssel gyorsabban érkeznek meg a tulajdonosokhoz - erről hazai, meghatározó piaci szereplők beszéltek a lapnak.

A járműszegmenst évek óta telített kapacitások jellemzik, korántsem számított ritkaságnak a négy-hat hónapos teljesítés, de a pandémia jócskán feljebb tornázta a várakozási időt. A leállított turizmus következtében ugyanis az utazni vágyó tömegek egy részénél felértékelődött a lakóautók és a lakókocsik kínálta lehetőség. Az üdülésre szánt források ebben a kategóriában csapódtak le, a kereslet berobbant, és új ügyfélkör jelent meg.

Nincs az a termék, amit ne tudnánk eladni

- fogalmazott a lapnak egyik forrása. Az új lakókocsik és lakóautók hazai piacának értéke és volumene nehezen becsülhető, mivel külön nyilvántartást nem vezetnek róluk. Előbbiek az újonnan forgalomba helyezett közúti vontatmányokkal, utóbbiak a személygépjárművekkel és a kisbuszokkal tartoznak azonos besorolásba. Becslések szerint évente ezer fölötti értékesítés történik, az összérték pedig milliárdos nagyságrendű lehet. A forgalom zömét a lakókocsik adják, de a lakóautó is egyre népszerűbb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az itthon gyártott járműveknek csak a töredékét adják el határon belül, a többi exportra megy. Szabó Gabriella, Magyarország legnagyobb lakóautó-értékesítő és -kölcsönző cégének számító Suwenor Kft. értékesítési vezetője elmondta, júliusban és augusztusban "a világ összes járműve is kevés lenne" az igények kielégítésére, de az ezen kívüli időszakban is csak bajosan lehet szabad autóhoz vagy kocsihoz jutni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?