Senior couple with face masks and luggage outside apartment on holiday, back to normal concept.

2021 is kampó lesz? Nemcsak a magyarok, de a külföldiek kedve is elment az utazástól

2021. május 11. 15:01

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 66%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 74%-kal csökkent. A megfigyelt mutatók csökkenése még jelentősebb a járvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva, a vendégéjszakák száma 2019 azonos időszakához képest 89%-kal lett kevesebb. Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 14 ezerrel nőtt.

2021. márciusban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 76, a vendégéjszakáké 66%-kal lett kisebb. A vendégszám 42 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 136 ezer volt. Az éjszakák 62%-át szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 71%-os volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év márciusi forgalom valamivel több mint fele (59, illetve 55%-a) jelentkezett. A visszaesés a Balatoni turisztikai régiót érintette leginkább.

A külföldi vendégek száma 79, a vendégéjszakáké 74%-kal esett vissza. A szálláshelyekre érkezett 24 ezer vendég 88 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 23%-ra csökkent 2020 márciusához képest. A legnagyobb mértékű (95, illetve 82%-os) csökkenés a Balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten történt. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 70%-kal (4,5 milliárd forintra) esett vissza.

2021. márciusban 1208 kereskedelmi szálláshely, köztük 483 szálloda és 523 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 61%-át a belföldi vendégek töltötték el.

2021. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 86%-kal kevesebb, összesen 579 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 82, a külföldiek 90%-kal kevesebb (374 ezer, illetve 205 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 87%-kal csökkent, és 11,1 milliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem