Mi lesz a magyar turizmussal idén? Mutatjuk, hogy érdemes nyaralást tervezni

Mi lesz a magyar turizmussal idén? Mutatjuk, hogy érdemes nyaralást tervezni

2021. január 10. 11:03

Lélegeztetőgépen van a hazai turizmus - fogalmazott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Flesch Tamás szerint a jelenlegi támogatásokat a nyitásig fenn kell tartani, de azt követően is - például a marketingben vagy a munkaerő visszacsábításában - nélkülözhetetlen lesz az állami támogatás.

2020 a turizmusnak a valaha volt leggyengébb éve, kiváltképp az előző éveket figyelembe véve - fogalmazott az InfoRádiónak Flesch Tamás. Budapesten szinte a nullához közelít az eredmény, míg vidéken a belföldi turizmus a nyáron még jónak volt mondható, majd szeptembertől gyengülni kezdett, és a lezárásokat követően megszűnt.

Vagyis jelen pillanatban zárva van a magyar turizmus

- emelte ki. Ami a fővárosi éttermeket illeti, az MSZÉSZ elnöke szerint a belső kerületekben, ahol elsősorban a külföldi turizmusra építenek, komoly a baj, szemben a külső kerületekben, illetve a Budán található egységekkel, amelyek főként a hazai lakosságot szolgálták ki - ha ki lehet majd nyitni, a korábbiakhoz hasonló módon működőképes lehet a vendéglátás. Flesch Tamás nem zárta ki, hogy az előbbiek fele sem fog tudni újranyitni, azonban ezt még korai megjósolni.

Azt azonban már tisztán látni, hogy az utazás a vakcinához van kötve, és abban a pillanatban, ha megfelelő mennyiségű ember be lesz oltva, akár idehaza, akár külföldön, akkor elindulhat a turizmus, visszatérhet a bizalom. A szövetség bízik abban, hogy ez a késő tavasszal, vagy a kora nyáron megvalósulhat. Nem kérdés továbbá, hogy a vidék állhat elsőként talpra, köszönhetően majd a belföldi turizmusnak. Míg Budapesten, amely teljes mértékben a légi közlekedéstől függ, talán nyár elején, de inkább csak ősszel következhet be fordulat a szabadidős turizmusban.

A szakember úgy látja, ugyan akadhatnak cégek, amelyek önerőből is túlélhetnek, a legtöbben külső segítségre szorulnak. Mint mondta, a mostani kormányzati támogatás voltaképp csak "lélegeztetőgépen" tartja a szállodákat és vendéglátóhelyeket, ezért a későbbiekben elengedhetetlen lesz valamiféle marketingeszközökre - amit szintén csak az állam képes nyújtani - támaszkodva beindítani a keresletet. Ahogyan átmeneti támogatásra szorulhatnak a munkaerő tekintetében is a vállalkozások, hiszen nagyjából az ágazatban dolgozók fele esett ki a turizmusból, 400 ezerből közel 200 ezer ember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kérdés tehát, hogy az újranyitást követően lesz-e szakács, pincér, szobalány, recepciós, akár igazgató

- sorolta. Ezért az is elképzelhető, bár még nem látni, hogy miből, hogy bizonyos pozícióknál elkerülhetetlen lesz a béremelés, mert csak akkor lesz munkaerő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55