14 °C Budapest

Így játszható ki a magyar síregula: 7 síközpont, amire nem vonatkozik a tilalom

2020. október 16. 14:01

Orbán Viktor minisztelnök mai online bejelentkezésében azt javasolta a lakosságnak: ne tervezzenek a síszezonban külföldi utazásokat. A magyarok által téli szezonban népszerű osztrák, olasz, francia sípályákról ezek szerint jobb, ha lemondanak idén, viszont a síelésről nem feltétlenül kell lemondania senkinek. Bár hazánk nem bővelkedik magas hegységekben, itthon is akadnak remek sípályák. Mutatjuk, a legnépszerűbb hazai sípályákat, és hogy mivel készülnek az idei szezonra.

Orbán Viktor szerint nehéz időszak elé nézünk a tél közeledtével, de a magyar egészségügy egyelőre állja a sarat. A mai videóüzenete végén kitért arra is: tudja, hogy sokan tervezgetik már a téli szabadságukat, de most mégis arra kéri a magyarokat, ne utazzanak külföldre síelni. Még szerencse, hogy itthon is vannak sípályák, így a télisportok szerelmeseinek nem kell lemondaniuk az aktív kikapcsolódásról a járvány miatt! Mutatjuk, milyen pályákkal várják a magyar síelőket a vidéki hegységek.

Bánkút

A bánkúti Sí Klub honlapja szerint hét lesiklópályán, négy húzó, három tolókaros sífelvonó, és hótaposó gépek biztosítják a kiváló síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően. A téli időszakban amatőr sí és snowboard versenyeken mérhetik össze tudásukat a lejtők szerelmesei. A szánkózók az elkülönített szánkópályát használhatják.

A Bánkúti Síiskola műanyag sípályáján már hó nélküli időszakban is lehet síelni, október végétől pedig minden hétvégén folyamatosan indulnak tanfolyamok. A felnőtt napijegy: 6500 forint, a diák/senior jegy 5000 forint, a gyermek napijegy pedig 3500 forint.

Dobogókő

A dobogókői síközpont fekszik a legközelebb Budapesthez, egyelőre viszont a síterep jelenleg nem üzemel. Arról nem találtunk információt, mikor fog nyitni az idény. Múlt szezonban jó hóviszonyok mellett reggel 9-től délután 16 óráig várták a síelőket, péntek-vasárnap a felnőtt napijegy 4000 forintba, a gyermek napijegy 3000 forintba került. Hétfőtől csütörtökig 500 forinttal olcsóbb volt a napijegy mindkét kategóriában.

Az 1. pálya felső része meredek, amely csak gyakorlott síelőknek ajánlott, az alsó szakasz viszont a kezdők számára is ideális. A 2. pálya szintén hasonló adottságokkal rendelkezik, ám ezen pálya felső, erdei szerpentines szakasza nem használható. Mint ahogy a legtöbb magyar sípályán, itt is tilos szánkóval vagy kutyával a sípálya területére lépni.

Eplény

Az eplényi Intersport Síaréna igazi felvonó-nagyhatalom a honlap állítása szerint: itt található Magyarország első 4 üléses felvonója, az Audi Sport felvonó, valamint egy második ülőszékes, az Intersport 2 üléses sífelvonó is. Emellett még három csákányos, két tolókaros és egy műanyagköteles felvonó garantálja a minimális sorbanállást.

Eplényben található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú és teljesen kezdőbarát kék jelzésű szakaszokból tevődik össze. Teljesen kezdőktől a profikig mindenki jól érezheti magát a különböző pályákon, legyen az snowboardos vagy síelő. A síaréna változatos, 7984 méter hosszú pályarendszerén 16 különböző útvonalon lehet hódolni a téli sportoknak.

Bár az idei árakról még nincs információnk a tavalyi szezonban az eplényi síarénában a felnőtt napijegy 9900 forintba, a gyermek napijegy 7000 forintba került. A síaréna vezetősége bizakodva tekint az elkövetkező időszakra. Úgy érzik a téli nyitást és működést alapvetően két dolog fogja befolyásolni: az egyik az időjárás a másik pedig a járványhelyzet.

A létesítményt minden szempontból felkészítjük arra, hogy akár már novemberben is tudjunk havat gyártani és a lehető leghamarabb nyitni. A hosszú távú adatok alapján erre december első felében reális lehetőség lesz, mi is erre készülünk. De ezt az éppen aktuális időjárás fogja megmondani. Természetesen november elejétől képesek leszünk a nyitásra, ha annak megfelelő lesz a helyzet. A víztározóink egyelőre tele vannak, a hóágyú rendszer karbantartása folyamatban van, és épül az új tányéros felvonó az A7-es pályánk alsó felén

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Bátor Balázs, a Intersport Síaréna marketing vezetője.

Kékestető

Az ország legmagasabb pontján található sípálya 2. leghosszabb lesiklópályája Magyarországon. A pálya kezdő síelők és családok számára alkalmas, mivel enyhe lejtése van a lesikópályának. A pályán egy 700 méteres tányéros felvonó és két tanulólift található.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A déli sípálya teljes hossza 1800 méter, szélessége 40-60 méter. Professzionális pályafenntartó gépek gondoskodnak a hó egyenletes és tartós minőségéről, a hó utánpótlását pedig hóágyúk végzik. Bár a szezon még nem indult el, így ez változhat, de a honlap tanúsága szerint a Kékestetőn 6000 forintba kerül a felnőtt napijegy, a gyermek napijegy ára pedig 4500 forint (ahogy tavaly).

Mátraszentistván

A Mátraszentistváni Sípark 6 sípályájának hossza összesen 4300 métert tesz ki, melyek több mint 9 hektáros területen fekszenek. Többféle nehézségi fokozattal találkozhatnak az idelátogatók, az elmúlt évek fejlesztéseinek és a sok szolgáltatásnak köszönhetően pedig valódi családi sítereppé vált. A pályák közelében található víztározónak köszönhetően egész szezonban biztosított a hóágyúk vízszükséglete. Jelenleg egyelőre zárva vannak.

Mátraszentistvánban egy síovoda, valamint egy tanulólift is kialakításra került, de itt található a Mátra egyik legmeredekebb sípályája is. A sípark egyik legjobb előnye, hogy rendkívül csodálatos panoráma tárul a síelők szeme elé, valamint éjszakai világítással is rendelkezik. A Mátraszentistváni Síparkban a felnőtt napijegy 8500 forintba, a diék napijegy 7000 - a gyermek napijegy 6000 - forintba kerül hétvégén, hétköznap 7500, 6500, és 5500 forintba kerülnek.

Sátoraljaújhely

A Zemplén Kalandpark területén 3 sípálya található, ezek közül az egyik az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája. A téli havas időszakon kívül a műanyag pálya használata időjáráshoz, létszámhoz és előzetes bejelentkezéshez kötött -írja a honlap. A pályák mellett melegedő, hideg-meleg konyhás büfé várja a vendégeket, valamint az ország első és egyetlen símúzeuma. Síiskola, kölcsönző, öltözők és zuhanyzók is várják a látogatókat, valamint jégkorcsolya pályával is csalogatják a téli sportok szerelmeseit.

A sípályákhoz való feljutást megkönnyíti Magyarország leghosszabb libegője, melynek középállomása a Magas-hegyen, a sícentrumnál található. Az idei árakat még nem tüntették fel, azt tudjuk csak, hogy múlt szezonban viszont a felnőtteknek 4500 forintot kell fizetniük a pályák napi használatáért, a gyermekeknek csupán 3750 forintba kerül a napijegy.

Visegrád

A visegrádi sípálya Magyarország egyik legszebb fekvésű síterepe, ugyanis a lejtőről gyönyörű kilátás nyílik a Fellegvárra és a Dunára. A pálya a füves talajnak köszönhetően már kevés hómennyiség esetén is jól sízhető, a pálya enyhe lejtése miatt tanulóknak is kiváló, de dinamikus sízők is szeretik, mert elég széles a gyakorláshoz.

A visegrádi Nagyvillám Sípálya már megkezdte a felkészülést az idei őszi-téli szezonra: már szeptembertől 2-től elérhető az online jelentkezési űrlap a Síiskolába, amely már tartalmazza a tanfolyamok heti beosztását is. A honlapon viszont még nem frissültek a tavalyi árak, így ebben lehet még változás:  a felnőtt napijegy 5900, a diákjegy 5300 és a gyerek napijegy 4600 forintba kerül hétvégén. Hétköznap 5200, 4600 és 4000 forint a belépés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem