Ismeretlen szabály szedi áldozatait az utakon: sok autós fizet, pedig nem kellene

Ismeretlen szabály szedi áldozatait az utakon: sok autós fizet, pedig nem kellene

2019. október 27. 07:00

Könnyen repülhet a büntetés, ha valakit a fizetős utakra terelnek le mondjuk egy lezárás miatt. Bár a törvény szerint ilyen esetekben nem kell útdíjat fizetni, de ez csak a legelső csomópontig érvényes: ezt nézik be nagyon sokan a szakértő szerint. A Kreszprofesszor a Pénzcentrumnak azt mondta: merjünk reklamálni, ha úgy érezzük, jogtalanul küldték ki a csekket.

Útlezárás miatt egy fizetős útszakaszra terelték át Fejér megyei olvasónkat, akinek nem volt érvényes megyei matricája, így hát annak rendje és módja szerint meg is büntették, érkezett a csekk. Holott a vonatkozó szabályok szerint ezt egy terelés miatt nem tehetnék meg a hatóságok.

Az ügy kapcsán megkerestük a Kreszprofesszort is: Pető Attila szerint, ha valaki jogtalannak érzi a büntetését, mindenféleképpen jelezze a hatóságoknak:

Meg kell írni, hogy mi történt, nem lehetett másfelé menni: ha pedig valamilyen küldő körülmény miatt terelik el a forgalmat, akkor nem vagy köteles fizetni. Ez utólag bizonyítható, nyilván nem csak azt az egy autóst terelték rá a fizetős útra - az intézkedésekről nyilvántartás is készül. Benne is van a vonatkozó szabályban, hogy ilyen esetekben nem szabad büntetést kiszabni.

A szakember által emlegetett rendelet valóban tartalmazza azt a passzust, hogy nem kell díjat fizetni a közút lezárásának vagy forgalma korlátozásának, elterelésének az időtartama alatt azon az egyébként díjköteles útszakaszon, amelyet a szervek - a közút kezelőjének és a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezetnek előzetes vagy szükség esetén egyidejű tájékoztatása mellett - terelőútként jelöltek ki.

De akkor miért jött a csekk?

Arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis miért kaphatott büntetést olvasónk, Pető Attila rávilágított a jogszabály egyik bekezdésére:

az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező gépjárművek - a korlátozást vagy terelést elrendelő szerv ettől eltérő tájékoztatása híján - a terelőútként kijelölt díjköteles utat legfeljebb a díjköteles szakaszra hajtás kezdete és az azt követő első csomóponti lehajtó közötti szakaszán használhatják díjmentesen. A megfizetett úthasználati jogosultság visszatérítésének a terelés miatti díjmentességre tekintettel nincs helye.

A Kreszprofesszor szerint sokan nem ismerik ezt a szabályt, és beleszaladnak egy-egy büntetésbe, mert nem hajtottak le időben a fizetős útról - ilyenkor nyilvánvaló, hogy jogosan érkezik a csekk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem az van, hogy ha lezárnak egy utat, akkor lehet végig autópályázni büntetlenül. A terelés egy külső ok, de az első kijárat után már nincs kényszerítő körülmény. Onnantól fizetni kell, vagy lehajtani az útról, ha ezt nem akarjuk.

- húzta alá a Kreszprofesszor.

Sokba fáj benézni

Elég kellemetlen, ha valakit egy ilyen figyelmetlenség miatt büntetnek meg a büntetési tételek a következőképp oszlanak meg:

  • D1M kategória: 7500 forint, 60 napon túl fizetve 30 ezer forint
  • D1/D2 kategória: 14 875 forint, 60 napon túl fizetve 59 500 forint
  • B2 kategória: 66 925 forint, 60 napon túl fizetve 267 700 forint

Érdemes figyelni, ugyanis még megúszhatod a büntetést, ha a felhajtást követő egy órán belül megveszed a matricát

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10