7 °C Budapest

Ezek a legmegbízhatóbb 1-3 éves autók: mutatjuk a toplistát

2019. május 19. 13:01

A kényelmi extrák okozzák a legtöbb kellemetlenséget az 1-3 éves autóknál, ugyanis a leggyakrabban az ezeket működtető elektronika romlik el - derült ki a JD Power felméréséből. Kiosztották a megbízhatósági díjakat is: négy kategóriában hirdettek győztest.

A modern technológia gyakorta okoz fejfájást az autótulajdonosoknak: az audio, kommunikációs, szórakoztató, és navigációs rendszerek a 10 leggyakoribb problémaforrás között voltak a JD Power 2019-es elégedettségi tesztjén, amit Nagy-Britanniában készítettek. A tanulmány nyolc kategóriában vizsgálta a tulajdonosok elégedettségét az 1-3 éves kocsiknál. A többi között a vezetési élményt, a szórakoztató elektronikát, a navigációt, vagy a férőhely nagyságát is pontozták az autósok.

Sok a gond az extrákkal

Kiderült, hogy az egyik legbajosabb kényelmi extra a navigációs rendszer: a tulajdonosok a többi között a gyenge vételre. Egyébként ezen és a férőhely kategórián kívül mindenhol egyértelmű javulást mutatnak az adatok a JD Power szerint, és az is kiderült, hogy a prémiumautók tulajdonosai gyakrabban találkoznak meghibásodásokkal - ez általában a beépített navigációs rendszerek miatt van.

A válaszokból látható, hogy leginkább a motorok meghibásodását nem tolerálják az autósok: kiderült, hogy az emberek 12 százalékkal kisebb valószínűséggel vásárolnak újra abból a márkából, amellyel korábban már megégették magukat. Az elektromos és hibrid autókról pedig az derült ki, hogy sokkal több velük a probléma, mint az átlagos kocsikkal: összességében a navigációval, a motorokkal és az ülésekkel voltak problémák. Ugyanakkor, akinek ilyen kategóriájú autója van, az a jövőben is szívesen választaná ugyanazt a márkát.

Az autók összhatására vonatkozó panaszok esetében 10-ből nyolc a tervezésre vonatkozik: beleértve a túlzott szélzajt, közúti zajt és az anyaghasználatot.

A JD Power szerint ahogyan a technika fejlődik, újabb és újabb potenciális problémaforrások jelennek meg: főképpen az új biztonsági berendezések miatt (sávtartó rendszer, holttérfigyelés stb.). Kiderült, hogy ezek leginkább a prémiumautók esetében okoznak gondot - hiszen azokban több van.

Amikor megvizsgáljuk a viszonylag új biztonsági technológiák PP100-as pontszámát, egyértelmű, hogy a gyártóknak még mindig sokat kell tenniük annak érdekében, hogy tökéletesítsék a rendszereket - különösen azokat a prémium márkákat, amelyek jelentős előnyként jelenítik meg őket

- mondta a Josh Halliburton, a JD Power európai vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a visszavásárlási szándék nőtt, hiszen az idén 49 százalék azt mondta, hogy biztosan ugyanazt a márkát fogja választani, ha autót vásárol. 2015-ben ez az arány 43 százalék volt, ez a szám 2019-ben 54 százalék.

Lássuk a legjobbakat!

Összességében a Peugeot vezeti a megbízhatósági listát, 77 pontot kapott a tuljdonosoktól, a második a Skoda 88-cal, harmadik pedig a Hyundai 90-nel - ugye minél kevesebb a pont, annál jobb. A lista másik végén a BMW áll 184 ponttal - a JD Power szerint ugyanis ennyi meghibásodás jutott 100 kocsira. A második legrosszabb a Fiat 173 ponttal, előtte pedig a 167 pontos Audi áll.

A típusok között több méretkategóriában is kiosztották a megbízhatósági díjakat:

  • A legjobb közepes méretű autó: Opel Insignia
  • A legjobb kis méretű SUV: Opel Mokka/Mokka X
  • A legjobb városi autó: VW UP!
  • A legjobb kompakt SUV: VW Tiguan

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem