13 °C Budapest
Itt a bejelentés: gyökeresen megváltozik a tömegközlekedés Magyarországon

Itt a bejelentés: gyökeresen megváltozik a tömegközlekedés Magyarországon

2019. május 10. 08:29

2021-től magáncégeket is bevonnának a magyarországi közösségi közlekedésbe. Az illetékes helyettes államtitkár szerint a rendszeren már dolgoznak, keresik az új szereplőket is.

Uniós kötelezettség Magyarország számára a piacnyitás a tömegközlekedés terén, ezt kötné össze a kormány egy hatékonysági fejlesztéssel - mondta el az InfoRádióban Érsek István, a közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Szeretnénk, ha olyan rendszer alakulna ki, amely élhető környezetet tesz lehetővé. Ennek kialakítása során elsődleges szempont az, hogy a rendszert egy egységként tekintsük, beleértve a kötött pályás és a buszos személyszállítás integrált működését

- fogalmazott Érsek István. Arról is beszélt, hogy az informatikai egységesítés 2020. december 31-ével zárul le, ezzel párhuzamosan zajlik a piacnyitás előkészítése, a pályáztatások előkészítése.

Az egész rendszer átalakul

A piacnyitás részleteiről szólva Érsek István elmondta, nem csökkenhet az utasok biztonsága és kényelme a teljesen átalakított, rugalmas rendszerben, amelyben a Volán- és a MÁV-szolgáltatókon kívül más cégek számára is lehetővé válik a közösségi személyszállítás.

Kormányzati döntés alapján egy hét nagy-, illetve hét kis régiót tartalmazó modell előkészítése zajlik, ezzel kapcsolatban dolgoznak az egységes jegyrendszer bevezetésén, a menetrendek átalakításán is

- tette hozzá. Az új szisztémának már idén is láthatók lesznek részeredményei, de az érdemi munkát 2020-ban végzik el, és 2021 januárjától a mostani elképzelések szerint egy, a maitól gyökeresen eltérő közlekedési rendszerrel találkozhatnak majd az utasok.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?