Itt a legális októberi trükk, amivel megtriplázhatod a szabadságod

2018. október 13. 07:00

Minden bizonnyal sokan olvassák ezt a cikket a munkahelyükön, hiszen a mai ledolgozós szombattal váltjuk ki az október 22-i hétfőt, így válik négynapossá a hosszú hétvége. Viszont, ha maradt annyi szabadságod, akkor mindössze hat napot kell kivenned, hogy legyen több mint két hét pihenésed - mutatjuk a trükköt!

A kulcs, hogy idén október 23-a keddre esik, ezért az előtte lévő hétfő is munkaszüneti nap, a rá következő csütörtök pedig már november elseje, így pedig a pénteket is megkapjuk szabadnapnak - persze ennek is ára van, november 10-én, szombaton ezt is le kell dolgozni.

De ne csüggedj, hiszen majdhogynem megtriplázhatod a szabadságodat, ha ügyesen veszel ki hat napot. Tehát, ha szeretnél 16 napot egyhuzamban otthon lenni, akkor nincs más dolgod, mint a jövő hét után kivenni a szerda-csütörtök-pénteket, utána pedig a hétfő-kedd-szerdát. Így megszakítás nélkül pihenhetsz október 20-tól egészen november 4-ig!

Még két csonka hétvége vár ránk, de megéri!

Sajnos a két fent említett ledolgozós szombaton felül 2018-ban még kétszer is be kell menni a munkahelyre a munkaszüneti napok miatt. Bár tavaly szó volt róla, egyelőre nem nyilvánították munkaszüneti nappá december 24-ét, de ez idén hétfőre esik, így karácsonykor öt napot lehetünk otthon - üröm az örömben, hogy ezt a hétfői napot december elsején kell ledolgozni. 15-én pedig azért fogjuk húzni az igát, mert az év utolsó napja hétfőre esik, január elseje pedig munkaszüneti nap, így a 31-ét is hozzácsapták a hosszú hétvégéhez.

Itt is tudsz okoskodni a szabadságodal, hiszen ha a december 27-28-át kiveszed, akkor már 22-től otthon lehetsz, és legközelebb csak január másodikán kell menned dolgozni!

Mit mond a törvény?

A szabadság kiadása a munkáltató joga, és egyben kötelessége, a kiadás előtt pedig - a Munka Törvénykönyve szerint - meg kell hallgatnia a munkavállaló igényeit. A szabadságot úgy kell kiadni, hogy az időtartama legalább 14 egybefüggő naptári nap legyen - ettől közös megegyezéssel el lehet térni. Hét olyan nap van, amelyet a munkáltatónak akkor kell kaidnia, amikor azt az alaklamazott kéri - legfeljebb két részletben. A szabadság kezdetének időpontját legalább 15 nappal előbb kell közölni a munkavállalóval, és ez fordítva is igaz: a már említett hét nap esetében neked is tizenöt nappal előbb kell bejelentened, ha szabadságra mennél.

Jövőre nem lesz ilyen jó dolgunk, kegyetlenre jön ki a lépés

2019-ben sajnos kevesebb hosszú hétvégével számolhatunk, mint idén: csupán hétszer nyerünk extra napokat. Az újévet egyből egy hosszú hétvégével nyitjuk, hiszen ahogy fentebb is írtuk, január elseje keddre esik. Ezt követően három és fél hónapig kell várnunk a következő háromnapos hétvégére, ugyanis legközelebb március 15-e esik péntekre. Aztán húsvétkor (április 19-22) mehetünk el négy napra pihenni. Júniusban a Pünkösd miatt maradhatunk otthon 10-én, hétfőn, augusztus 20-a jövőre keddre fog esni, így a hétfőt is megkapjuk mellé. Ezt követően csak november elsejével kapunk háromnapos hétvégét, amikor péntekre esik a munkaszüneti nap.

Ellenben jövő karácsonykor elég jó ajándék, hogy 25-26-a szerdásra és csütörtökre esik, mivel így 24-ével, szenteste napjával és 27-e, pénteki pihenőnappal is megtoldják a hétközepi ünnepnapokat, aminek következtében hatnapos pihenés jut a munkavállalóknak.

A sors, illetve a naptár kegyetlen fintora, hogy 2019-ben több munkaszüneti nap is a hét közepére esik, ezekért pedig nem kapunk hosszú hétvégét, csak egy szerdai pihenőnepot. Május elseje, október 23-a és 2020 első napja is szerdán lesz. Az viszont enyhíthet a csalódottságon, hogy legalább így kevesebb szombaton kell majd dolgozni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szombati munkanap, minek van?

Egy az év elején készült felmérés arra jutott, hogy a hazai munkavállalók jelentős része nem tartja túl hatékonynak a maihoz hasonló ledolgozós szombatokat. A megkérdezettek 44 százaléka töredelmesen bevallotta, hogy ezeken a munkanapokon nem dolgozik annyit, mint amennyit egyébként szokott, 55 százalék nem érzi magát kárpótolva azzal, hogy a hétvégi munkáért cserébe majd máskor hosszabban pihenhet.

Nehéz elhinni, de akadnak olyanok is, akiknek egyáltalán nem tetszenek a hosszú hétvégék. Minden ötödik megkérdezett szerint ezzel teljesen felborul az életritmusa, 15 százaléknak pedig az okoz gondot, hogy miképp töltsék el a hosszú hétvégékkel felszabaduló időt - milyen kellemes teher!

Jók a programok, minden jó!

Tízből hét magyar kedveli a hosszú hétvégéket, 68 százalék programokat is szervez az extra szabadnapokra, rengetegen utaznak el kül- és belföldre.

Ilyenkor népszerűek a wellness hotelek is, amelyek csomagajánlatokkal is készültek a hosszú hétvégére. Az árfekvés változatos, de mivel lassan már minden sarkon kinő egy ilyen szálloda a fürdővárosokban, szinte mindenki találhat az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő csomagot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem