Itt a legális októberi trükk, amivel megtriplázhatod a szabadságod

Itt a legális októberi trükk, amivel megtriplázhatod a szabadságod

2018. október 13. 07:00

Minden bizonnyal sokan olvassák ezt a cikket a munkahelyükön, hiszen a mai ledolgozós szombattal váltjuk ki az október 22-i hétfőt, így válik négynapossá a hosszú hétvége. Viszont, ha maradt annyi szabadságod, akkor mindössze hat napot kell kivenned, hogy legyen több mint két hét pihenésed - mutatjuk a trükköt!

A kulcs, hogy idén október 23-a keddre esik, ezért az előtte lévő hétfő is munkaszüneti nap, a rá következő csütörtök pedig már november elseje, így pedig a pénteket is megkapjuk szabadnapnak - persze ennek is ára van, november 10-én, szombaton ezt is le kell dolgozni.

De ne csüggedj, hiszen majdhogynem megtriplázhatod a szabadságodat, ha ügyesen veszel ki hat napot. Tehát, ha szeretnél 16 napot egyhuzamban otthon lenni, akkor nincs más dolgod, mint a jövő hét után kivenni a szerda-csütörtök-pénteket, utána pedig a hétfő-kedd-szerdát. Így megszakítás nélkül pihenhetsz október 20-tól egészen november 4-ig!

Még két csonka hétvége vár ránk, de megéri!

Sajnos a két fent említett ledolgozós szombaton felül 2018-ban még kétszer is be kell menni a munkahelyre a munkaszüneti napok miatt. Bár tavaly szó volt róla, egyelőre nem nyilvánították munkaszüneti nappá december 24-ét, de ez idén hétfőre esik, így karácsonykor öt napot lehetünk otthon - üröm az örömben, hogy ezt a hétfői napot december elsején kell ledolgozni. 15-én pedig azért fogjuk húzni az igát, mert az év utolsó napja hétfőre esik, január elseje pedig munkaszüneti nap, így a 31-ét is hozzácsapták a hosszú hétvégéhez.

Itt is tudsz okoskodni a szabadságodal, hiszen ha a december 27-28-át kiveszed, akkor már 22-től otthon lehetsz, és legközelebb csak január másodikán kell menned dolgozni!

Mit mond a törvény?

A szabadság kiadása a munkáltató joga, és egyben kötelessége, a kiadás előtt pedig - a Munka Törvénykönyve szerint - meg kell hallgatnia a munkavállaló igényeit. A szabadságot úgy kell kiadni, hogy az időtartama legalább 14 egybefüggő naptári nap legyen - ettől közös megegyezéssel el lehet térni. Hét olyan nap van, amelyet a munkáltatónak akkor kell kaidnia, amikor azt az alaklamazott kéri - legfeljebb két részletben. A szabadság kezdetének időpontját legalább 15 nappal előbb kell közölni a munkavállalóval, és ez fordítva is igaz: a már említett hét nap esetében neked is tizenöt nappal előbb kell bejelentened, ha szabadságra mennél.

Jövőre nem lesz ilyen jó dolgunk, kegyetlenre jön ki a lépés

2019-ben sajnos kevesebb hosszú hétvégével számolhatunk, mint idén: csupán hétszer nyerünk extra napokat. Az újévet egyből egy hosszú hétvégével nyitjuk, hiszen ahogy fentebb is írtuk, január elseje keddre esik. Ezt követően három és fél hónapig kell várnunk a következő háromnapos hétvégére, ugyanis legközelebb március 15-e esik péntekre. Aztán húsvétkor (április 19-22) mehetünk el négy napra pihenni. Júniusban a Pünkösd miatt maradhatunk otthon 10-én, hétfőn, augusztus 20-a jövőre keddre fog esni, így a hétfőt is megkapjuk mellé. Ezt követően csak november elsejével kapunk háromnapos hétvégét, amikor péntekre esik a munkaszüneti nap.

Ellenben jövő karácsonykor elég jó ajándék, hogy 25-26-a szerdásra és csütörtökre esik, mivel így 24-ével, szenteste napjával és 27-e, pénteki pihenőnappal is megtoldják a hétközepi ünnepnapokat, aminek következtében hatnapos pihenés jut a munkavállalóknak.

A sors, illetve a naptár kegyetlen fintora, hogy 2019-ben több munkaszüneti nap is a hét közepére esik, ezekért pedig nem kapunk hosszú hétvégét, csak egy szerdai pihenőnepot. Május elseje, október 23-a és 2020 első napja is szerdán lesz. Az viszont enyhíthet a csalódottságon, hogy legalább így kevesebb szombaton kell majd dolgozni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szombati munkanap, minek van?

Egy az év elején készült felmérés arra jutott, hogy a hazai munkavállalók jelentős része nem tartja túl hatékonynak a maihoz hasonló ledolgozós szombatokat. A megkérdezettek 44 százaléka töredelmesen bevallotta, hogy ezeken a munkanapokon nem dolgozik annyit, mint amennyit egyébként szokott, 55 százalék nem érzi magát kárpótolva azzal, hogy a hétvégi munkáért cserébe majd máskor hosszabban pihenhet.

Nehéz elhinni, de akadnak olyanok is, akiknek egyáltalán nem tetszenek a hosszú hétvégék. Minden ötödik megkérdezett szerint ezzel teljesen felborul az életritmusa, 15 százaléknak pedig az okoz gondot, hogy miképp töltsék el a hosszú hétvégékkel felszabaduló időt - milyen kellemes teher!

Jók a programok, minden jó!

Tízből hét magyar kedveli a hosszú hétvégéket, 68 százalék programokat is szervez az extra szabadnapokra, rengetegen utaznak el kül- és belföldre.

Ilyenkor népszerűek a wellness hotelek is, amelyek csomagajánlatokkal is készültek a hosszú hétvégére. Az árfekvés változatos, de mivel lassan már minden sarkon kinő egy ilyen szálloda a fürdővárosokban, szinte mindenki találhat az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő csomagot.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?