6 °C Budapest
Gigabírság a hazai utakon: ennyivel tartozik egy pofátlan magyar

Gigabírság a hazai utakon: ennyivel tartozik egy pofátlan magyar

2018. július 26. 11:30

297 esetben köteleztek pótdíjfizetésre egy magyar rendszámú autóst tavaly jogosulatlan útdíjhasználatért, azonban egyetlen esetben sem fizette be a pótdíjat. Most már több mint 17 és fél millió forintot kellene befizetnie.

2018 első felében bruttó 162 milliárd forint bevétele származott a magyar költségvetésnek az e-matricából és az útdíjból. Egyre többen vásárolnak e-matricát, a legtöbb esetben egyébként bezinkutakon, alig az autósok harmada vásárolja meg a mobilapplikáción keresztül vagy sms-ben.  Idén június 30-oig összesen 7,2 millió darab e-matricát vásároltak az autósok,.ez 8 százalékkal több, mint 2017 azonos időszakában.

Az éves és a megyei e-matricák értékesítési darabszámának erőteljes növekedéséből arra következtetünk, hogy a járművezetők az elmúlt években tudatosabbá váltak. Az ad-hoc vásárlások arányának csökkenése és a hosszabb érvényességi idővel rendelkező matricatípusok arányának növekedése azt mutatja, hogy az autósok körültekintőbben tervezik meg utazásaikat

 - mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) vezérigazgatója, egyre jellemzőbb, hogy többen vesznek éves megyei matricát: sokan lehet spórolni. Ha valaki a Balaton part északi részére megy, anyagilag jobban jár azzal, mintha éves matricát venne. A külföldiek is előszeretettel választják a 10 napos matricát, a legtöbb vásárló német, illetve osztrák és román.

Több mint 17 millió forintos pótdíjjal "büszkélkedhet" a rekorder

Hiába vesznek egyre többen e-matricát, sokan még mindig nem hajlandók fizetni az útdíjhasználatért. Így van ezzel egy magyar rendszámú autós is, akit tavaly 297 esetben  köteleztek pótdíj fizetésre, azonban egyetlen egyszer sem tett elegert ennek. Viszont mivel egyetlen alkalommal sem fizette be a pótdíjat 30 napon belül, ezért összesen 17 671 500 forintnyi pótdíjat halmozott fel. A NÚSZ-tól megtudtuk, hogy lehetetlen behajtani a pénzt, ugyanis a bejelentett címen a végrehajtó nem talált senkit.

"Vettem matricát, vagy nem?"

A Pénzcentrum azon kérdésére, hogy egy adott gépjármű autópálya-matrica-státuszát hogyan lehet a legegyszerűbben lekérdezni, Bartal Tamás azt válaszolta, A NÚSZ Zrt. telefonos ügyfélszolgálata tud felvilágosítást adni az adott gépjárműre vásárolt úthasználati jogosultságokkal kapcsolatban. Vagyis az éjjel-nappal hívható, +36(36)587-500 telefonszámon tudják a rendszám alapján megmondani, hogy az adott járműre van-e vagy nincs érvényes e-matrica kiváltva. A benzinkutakon használt terminálok egyelőre nem tudnak bekérdezni a központi adatbázisba.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?