Zápor, zivatar, jégeső: bármi jöhet holnapig

Zápor, zivatar, jégeső: bármi jöhet holnapig

MTI
2018. május 22. 19:30

Kedden és szerdán is erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, éjszaka inkább a középső és keleti tájakon lehet felhős az ég. Záporok, zivatarok kialakulására kedden nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében és a Dunántúlon, szerdán pedig összességében többfelé, de nagyobb számban a Dunántúlon, délnyugaton számíthatunk.

Kedden és szerdán is erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, éjszaka inkább a középső és keleti tájakon lehet felhős az ég. Záporok, zivatarok kialakulására kedden nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében és a Dunántúlon, szerdán pedig összességében többfelé, de nagyobb számban a Dunántúlon, délnyugaton számíthatunk. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kísérheti. A keleti, délkeleti szél általában élénk lesz, de zivatar környezetében erős, viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24 és 29 fok között valószínű, az északkeleti határ közelében lehet a hűvösebb.

Időjárási helyzet Európában

A Baltikumból egyre inkább Oroszország fölé helyeződik az az anticiklon, amely az északi országokban eseménytelen, meleg időt okoz. Peremén viszont alacsonynyomású légörvények haladnak, főleg Délnyugat-Európában és a mediterrán térségben vannak kisebb ciklonok, amelyeknek köszönhetően többek közt a Balkánon, Olaszország és az Alpok térségében aktív zivatartevékenység zajlik, sok helyen jelentős mennyiségű csapadékkal. Kontinensünk semelyik részén sincs szokatlanul meleg; a legmagasabb értékeket a ciklonok előtt Délkelet-Európa fölé áramló meleg és nedves levegő hatására a Balkán déli részén és az adriai partvidéken mérik.

Ezzel szemben az Észak-Atlantikum felett húzódó hosszú frontálzóna hatására az északnyugati partvidéken napközben is csak 10, 17 fok a jellemző. A Kárpát-medencébe a következő 36 órában meleg, nedves, zivatarok képződéséhez kedvező rétegződésű levegő áramlik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?