28 °C Budapest
Az utazási irodák titkai: nem mindig a fapados és az Airbnb a legolcsóbb

Az utazási irodák titkai: nem mindig a fapados és az Airbnb a legolcsóbb

2017. október 27. 05:30

A digitalizáció teljesen átformálja a turizmust, számtalan utazás- és programszervezési lehetőséget adva az utazók kezébe. A klasszikus utazási csomagok mellett egyre többen döntenek az online utazási irodák szolgáltatásai és az egyéni szervezés mellett. Csakis az egyéni igények alapján dőlhet el, hogy kinek mi az ideális választás, és akár még kísérletezni is lehet. De hogy éri meg igazán utazást szervezni 2017-ben? Piaci szakértők segítségével jártuk körül a témát.

Online szállásfoglalás, repülőjegyvásárlás, belépőjegyváltás, és még sorolhatnánk a 21. századi utazók rendelkezésére álló eszközöket. És még nem beszéltünk az online utazási irodákról, amelyek a hagyományos utazásszervezés modern verzióját kínálják. Valakinek fontos, hogy az utazása minden mozzanatát saját maga tervezze meg, másnak pedig arra a kényelemre van szüksége, hogy egy jó utazási csomagot kap a szakértőktől, akik még a biztonságot is garantálják. Az egyéni igényeknek megfelelően sokféleképpen neki lehet látni az utazásszervezésnek, de pontosan mik is ezek a lehetőségek?

  • Egyéni szervezés szállás- és repülőjegy-foglaló oldalak segítségével: előnye, hogy rendkívül olcsó, azonban az utas magára van utalva, ha bármi kellemetlenség adódik;
  • Utazási irodák százainak ajánlataiból lehet válogatni ma Magyarországon: drágább az egyéni útnál, hiszen ügyfélszolgálatot és irodát kell fenntartani, azonban mindig ott a háttérben a segítség;
  • Online "utazási iroda", szintén rengeteg vonzó ajánlattal: a saját szervezéshez hasonlóan kedvezőek az árak, mivel a szervező nagy tételben vásárolja az utat, akár több országra, és itt is van ügyfélszolgálat.

Ezeket kell tudni nagyon röviden az egyes lehetőségek előnyeiről és hátrányairól, de nézzük részletesebben is.

Az egyéni szervezés nem mindig célszerű

A digitális világban elavultnak tűnhet utazási irodán keresztül nyaralást foglalni, pedig ez még mindig nagy arányban jellemző.

Igaz, hogy például egy szlovéniai vagy ausztriai nyaralás a mai digitális körülmények között könnyen megszervezhető egyénileg, főleg olyanoknak, akik beszélnek idegen nyelvet. Az egzotikus, távolabbi úticélok esetében azonban nélkülözhetetlen az utazási tanácsadás, gondoljunk csak egy olyan országra, ahol az utcaneveket nem a latin ábécé betűivel szerepeltetik, mint például Iránban

- tudtuk meg Molnár Judittól, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) alelnökétől.

Az alelnök is úgy látja, hogy az utazási irodák szerepe átalakul a digitalizáció miatt, de még mindig fontosak, bizonyos utazók számára pedig egyenesen nélkülözhetetlenek: például a gyermekes vagy idős szülőkkel utazó párok válláról rengeteg terhet vesz le az utazásszervezésben egy iroda, illetve a magas beosztásban dolgozó, elfoglalt utazóknál is jellemző, hogy nem akarnak az utazásszervezésre időt szánni, ezért az irodák ajánlataiból választanak.

A charteres üdülések úticéljai is tipikusan abba a körbe tartoznak, amikor kényelmesebb utazási irodák szolgáltatásait igénybe venni: ezek például Egyiptom, Tunézia, Törökország és az Egyesült Arab Emirátusok.

Nemcsak párok, hanem családok vagy baráti társaságok is igénylik, hogy az utazásuk minden mozzanata meg legyen szervezve és be legyen biztosítva, amikor ezekbe az országokba utaznak.

Saját márkás utazások a magyar piacon

Modern és egyben biztonságos alternatíván jelentenek az online utazási irodák ajánlatai, mint amilyeneket például az ALDI új szolgáltatása tesz elérhetővé. A diszkontlánc szeptembertől hazánkban is kínál turisztikai termékeket az élelmiszerek és non-food termékek mellett. A modell már több országban is működik, így Németországban, Ausztriában és Svájcban. Az ALDI Utazás márkanév alatt induló szolgáltatással Közép-Európa egyik legnagyobb beutaztató ügynökségének, az Eurotours Internationalnek termékeit kínálják a magyar piacon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A honlapon elérhető kínálatban három termékcsoport szerepel, az első termékcsoport a saját márkás utazások köre. Ezeket az Eurotours kizárólag a magyarországi ügyfeleknek állítja össze, és a saját márkás élelmiszerekhez hasonlóan kizárólag az ALDI kínálatában érhetők el.

A másik termékcsoport az ALDI teljes utazási kínálata, amely a cégcsoport németországi, ausztriai, szlovéniai és svájci leányvállalatainál is azonos, illetve a harmadik termékcsoport az oldalon közvetlenül elérhető szállásfoglalás. Az új szolgáltatás azokat célozza, akik jó ár/érték arányú utazást keresnek. Télen elsősorban síelőket várnak Ausztriába, Európa karácsonyi vásáraira, wellness-foglalásokat belföldre, illetve távoli meleg-égövi éghajlatra vágyókat a Maldív-szigetekre, Mauritiusra és az Egyesült Arab Emirátusokba.

Spórolhatsz is az utazási irodákkal

Nemcsak a kényelem, hanem az ár szempontjából is előnyösek lehetnek a klasszikus és az online utazási irodák ajánlatai. Gyakran válnak elérhetővé kedvezményes csomagok, például előfoglalási akciók és last minute ajánlatok keretében, az utazási szezon beindítása, illetve megnyújtása érdekében. "Emellett a charteres úticéloknál általában különösen igaz, hogy olcsóbban jön ki az utazás, ha irodával szerződik az utas, vagy nincs is más lehetőség eljutni a kiszemelt országba" - véli a MUISZ alelnöke.

A bécsi Ibis Wien Mariahilfnél az elmúlt 5 évben növekedett az utazási irodán keresztül érkező vendégek száma. A 2012-es év gyengébb volt a korábbiaknál ebből a szempontból, de 2013 óta stabilizálódott a helyzet, azóta pedig folyamatos a növekedés. 2017-ben már körülbelül 21 ezer vendégéjszakát foglaltak utazási irodán keresztül, 2018-ra pedig 22 ezer vendégéjszakát jeleznek előre.

Robert Lenhart, a hotel foglalási és értékesítési menedzsere a Pénzcentrumnak elmondta, hogy bár nem ajánlanak speciális kedvezményt ezeknek a vendégeknek, az árakat a szerződött utazási irodának volumen alapján kalkulálják, így kedvezőbbek lehetnek annál, mint amit a vendégek egyénileg kaphatnak.

A cégcsoport az új szolgáltatással egy új, eddig hazánkban nem létező modellt hozott be Magyarországra: valamennyi nemzetközi piacra központilag, Ausztriából vásárolnak nagy mennyiségben utazási szolgáltatásokat, így érnek el kedvező árakat.

A cikk megjelenését az ALDI Utazás támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?