2 °C Budapest

Több százezres lehet a büntetés, ha ezt benézed a buszon, villamoson

2017. július 12. 11:00

Sokan nem tudják, de könnyen összeszedhetünk akár egy több százezres büntetést is, ha a munkába sietve az utolsó pillanatban ugrunk fel a buszra, vagy épp a metróra. Aki ugyanis emiatt kárt tesz a BKV valamelyik járművében azt pótdíjazásra kötelezhetik.


Egy olvasónk reggel a metrón ülve hallgatta végig, ahogy a sofőr a hangosbemondón figyelmezteti az utasokat arra, hogy ne ugorjanak fel a járműre az utolsó pillanatban, aki ugyanis emiatt véletlen kárt tesz az ajtóban, súlyos árat fizethet.

A témában megkerestük a BKV. Zrt sajtóosztályát, akiktől megtudtuk, hogy valóban a cég Személyszállítási Üzletszabályzatában foglaltak alapján a biztonságos utazás érdekében

tilos az indításjelző megszólalása után fel- vagy leszállni, és az ajtók záródását akadályozni.

Valamint tilos a járműveken, illetve a metróhálózat és a fogaskerekű utasforgalmi területein a BKV Zrt. tulajdonában, eszközeiben kárt tenni, bármilyen módon rongálni, az állomási, megállóhelyi bútorokat, eszközöket nem rendeltetésszerűen használni.

Az Üzletszabályzat szerint az utas felelős minden olyan kárért, amelyet az utasforgalmi létesítményekben, járműben, a jármű utasterében az utas magatartása vagy a magával vitt tárgy, csomag vagy élő állat a BKV Zrt.-nek okozott, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kár a BKV Zrt. vagy harmadik személy hibájából keletkezett, vagy olyan körülményre vezethető vissza, amelyet az utas nem kerülhetett el, és amelynek következményeit nem háríthatta el

- válaszolta megkeresésünkre a BKV Sajtóosztálya.

Mennyi az annyi?

Mindezen felül mi felelünk azért a kárért is, amit a cégnek okozunk azzal, ha a járművei miattunk nem tudnak közlekedni. Abban az esetben, ha az üzletszabályzatban foglalt előírásokat, tilalmakat megszegjük, akkor a viteldíj megfizetéstől függetlenül kizárhatnak minket az utazásból (akár a BKV Zrt., akár a BKK Zrt. dolgozói), és a BKK Zrt. pótdíjazást kezdeményezhet velünk szemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Abban az estben pedig, ha utazás közben okozunk kárt, akkor a BKV Zrt. a polgári jog szabályai szerint kártérítési igénnyel léphet fel. A kártérítés mértéke pedig mindig az okozott kár mértékéhez igazodik. Amennyiben a károkozás bűncselekményt is megvalósít (pl. rongálás), akkor a károkozóval szemben büntetőeljárás is indítható.

Minden egyes - károkozással összefüggő - esetet egyedileg kell vizsgálni, és utána lehet meghatározni a szükséges lépéseket, illetve dönteni a kártérítés módjáról és nagyságáról

- tette hozzá a BKV Sajtóosztálya.

Könnyen elfordulhat, hogy egyszerre többen okoznak kárt egy járműben (pl. ha sokan egyszerre szerettek volna felszállni és így tettek kárt egy jármű ajtajában). Ilyenkor a károkozók fellelősége egyetemleges, bár ezt a bíróság bizonyos esetekben mellőzheti. Ebben az esetben a bíróság a károkozókat magatartásuk felróhatósága arányában, ha pedig ez nem megállapítható, akkor közrehatásuk (azaz a ténylegesen megállapítható károkozás mértékének) arányában marasztalja. Ha a közrehatás arányát sem lehet megállapítani, a bíróság a károkozókat egyenlő arányban marasztalja.

Ezentúl tehát érdemes talán egy fokkal figyelmesebben használunk a fővárosi buszokat, villamosokat, metrókat - ennek az ajtaja állítólag akár több millió forintot is érhet. Viszont az némileg megnyugtatón lehet az a tény, hogy az indításjelző megszólalása utáni felszállásból adódó károkozás miatt az utóbbi 5 évben pert nem indított a BKV Zrt., és a BKK sem kötelezett kártérítésre utast ilyen ügyben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem