26 °C Budapest
BKV-sztrájk: este hattól teljesen leállnak a buszok, villamosok

BKV-sztrájk: este hattól teljesen leállnak a buszok, villamosok

2017. április 5. 15:30

Ma egyeztet a BKV és a szakszervezetekkel az április 18-án kezdődő sztrájkról, és az akkori szolgáltatásokról.

A húsvét utáni sztrájk elégséges szolgáltatásáról eddig nem sok mindent lehetett tudni. Az Index információi szerint a VTDSZSZ és a BKSZSZ, a BKV két legnagyobb szakszervezete a következő elégséges szolgáltatási tervezetet adja elő a tárgyaláson:

  • a két első napon a törvény óránkénti és viszonylatonkénti 66 százalékos minimális szolgáltatási szintet ír elő (azaz pl 100 buszból 66-nak közlekedni kell). A fokozatosság elve mentén a szakszervezetek ezeken a napokon nem törekszenek ezt a lehetőséget kihasználni, csak jelképesen fognak vissza egy-két járatot a rendes menetrendhez képest.
  • a második napoktól viszont más a helyzet. Igaz, hogy viszonylatonként, de csak napi átlagban kell teljesülnie a 66 százaléknak a törvény szerint. (Reggel 6-tól 9-ig és délután 15-től 18-ig viszont óránként is teljesülnie kell a 66 százaléknak.) Erre azt a verziót találták ki, hogy csak reggel 6-kor indul be a BKV, de este hatig a rendes menetrend szerint járnak a járatok, este 18-tól viszont teljesen megáll minden, ami BKV.

A sztrájk egyébként április 18-án 0 órakor kezdődik, és három napon át tart majd. Ezt követően pedig április 24-én ötnapos sztrájk kezdődik. A szakszervezetek az állami cégeknél történt 30 százalékos béremelést követelnek három évre elosztva.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?