35 °C Budapest
Tényleg ezért ilyen olcsók a fapadosok? A légitársaságok trükkjei

Tényleg ezért ilyen olcsók a fapadosok? A légitársaságok trükkjei

2017. március 22. 05:45

Csak kapkodja a fejét az, aki most tervezi a nyaralását. Szuperolcsó repülőjegyek, sok (európai) desztináció érhető el Budapestről vagy Debrecenből fapados légitársasággal. Persze vannak, akik bizonytalanok, és nehezen veszik rá magukat, hogy diszkont járattal repüljenek: a Pénzcentrum mutatja, mi az, ami miatt ilyen olcsó a repülés manapság.

Folyamatos akciók, kedvezmények, néhány ezer forinttól induló repülőjegyek. Az ember csak kapkodja a fejét, ha utazni szeretne. Azok, akik rendszeresen repülnek fapados járattal, jól tudják, hogy ha betartják az alapvető szabályokat, valóban ilyen olcsón utazhatnak. Nem véletlen, hogy a hosszú hétvégék első napjain nagy sorok vannak a Liszt Ferenc repülőtér biztonsági átvizsgálásánál: mi magyarok egyre többet repülünk, és egyre több, fapados járattal elérhető úticél vár minket Budapestről vagy Debrecenből, Finnországtól Portugáliáig, Írországtól Izraelig.

A legfrissebb adatok szerint 35 ország, és 100-nál is több repülőtér érhető el közvetlen fapados járattal Budapestről.


De hogy lehet, hogy ilyen olcsón tudunk repülni? Mi a titok, mit tudnak a diszkont légitársaságok? A Pénzcentrum most néhány olyan "trükköt" mutat, amivel ezek a cégek folyamatosan le tudják törni az árakat, csökkenteni tudják a költségeket, és olcsón tudják adni a repülőjegyeket azoknak, akik időben és okosan vásárolnak.

Sok az új gép

A fapados légitársaságok általában új, alig néhány éves repülőgépeket használnak. Ezeknek jobb a fogyasztása, mint régebbi társaiknak, jobb a helykihasználtságuk - tehát több ülés fér el rajtuk -, alacsonyabb a szervizköltségük - tehát olcsóbb fenntartani őket.

A kisebb repterekre mennek

A legtöbb európai nagyvárosnak nem csak egy, hanem akár 2-3 repülőtere is van. Ezek sok esetben távolabb vannak a városközponttól (így számolnunk kell ezzel az útiköltséggel is), viszont olcsóbbak a légitársaságok számára. Arra is érdemes figyelni, hogy sok diszkont járat a kora reggeli, vagy késő esti órákban indul.

Magas a kihasználtság

Valószínűleg kevesen utaznak olyan fapados gépekkel, amelyek ne lennének szinte teljesen tele. A Wizz Air, a Ryanair, vagy az az Easyjet gépei általában 85-90 százalékos helykihasználtsággal működnek, azaz szinte mindig eladják az összes jegyet.

Trükkös árazás

A fapadosok bonyolult, automatizált rendszereket használnak akkor, amikor meghatározzák aktuális áraikat. Ezek a rendszerek figyelnek a szezonalitásra, látják, hogy mekkora az érdeklődés egy-egy járat iránt, és figyelik azt is, hogy a konkurens cégek mennyiért adják a jegyeket.

Gyorsaság

Ezeket a járatokat úgy szervezik meg, hogy nagyon rövid időt töltsenek a reptereken. Sokszor leszállás után maximum egy órával már indulnak is vissza: így kevesebbet kell fizetniük az adott repülőtérnek.

Gyalog a repülőhöz

Ezekhez a járatokhoz sok esetben nem busszal vagy folyosón, hanem gyalog kell mennie az utasnak - ezzel is spórolnak a cégek. Budapesten egyébként hamarosan felszámolják a ferihegyi bádogvárost, azaz a könnyűszerkezetes csarnokot, ahol a fapadosok utasainak eddig várakozniuk kellett.

Kevés a kényelem

Aki utazott már diszkont légitársasággal, tudja, hogy alig van olyan ülőhely - jellemzően a drágább business osztályok -, ahol igazán kényelmesen lehet utazni. Szűkös székek, kevés hely a lábnak, nem dönthető háttámla: általában ez az ára az olcsóságnak. Fontos hozzátenni, hogy a legtöbb desztináció Budapestről maximum 3 órányi utazásra van, így nem kell sokáig bírnunk a kényelmetlenségeket. Sok gépen zsebek sincsenek a háttámlákon - így a takarítás is gyorsabb.

Csomag, beszállókártya

A cégek ahol tudnak, spórolnak a munkaerővel: az  is spórolás, ha mi utasként online foglalunk, és otthon nyomtatjuk ki (töltjük le az okostelefonunkra) a beszállókártyát. A legtöbb társaságnál csak a (kis) kézipoggyászt tartalmazza a jegyár, a nagyobb, feladott csomagokért fizetnie kell az utasnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Drágaság a gépeken

A fedélzeti ellátás természetesen nincs benne az olcsó jegyárakban. Aki megéhezik, inna egy kávét vagy üdítőt, igencsak borsos árat fizethet repülés közben. A gépeken persze vásárolhatunk is - parfümöt, órákat, ajándéktárgyakat, stb. -, ezeken is van hasznuk a társaságoknak.

Mit tehetünk utasként, hogy valóban olcsón utazzunk?

Az alacsony árak akkor lesznek valóban alacsonyak, ha betartjuk a fapadosok "játékszabályait".

Amikor lecsapunk egy olcsó jegyre, döntsük el, hogy viszünk-e magunkkal további poggyászt. Ha később vásároljuk meg, esetleg a repülőtéren, biztosan sokba fog kerülni.

Nézzünk utána alaposan, hogy megfelelő méretű-e a kézipoggyászunk - ha ugyanis a reptéren derül ki, hogy nagyobb a megengedettnél, az több tízezer forintunkba is kerülhet.

Csináljuk meg az online checkint, nyomtassuk ki otthon a repülőjegyet.

Utólag lehetőleg ne változtassunk az utazás részletein - ez szinte mindig pénzbe kerül.

.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?