21 °C Budapest

Teherautóval hajtott a karácsonyi vásárba: halottak, sérültek

2016. december 19. 21:03

A karácsonyi forgatagba hajtott ma este egy teherautó Berlinben; a legfrissebb hírek szerint legalább 12-en meghaltak és közel ötvenen megsérültek, sokan súlyosan. Német sajtóértesülések szerint a rendőrség több napja tudhatott egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt. Magyar áldozatokról nincs hír, de a vásáron voltak magyar árusok is. A hatóságok kedden tartanak sajtótájékoztatót.

Friss!
  • A BBC szerint két elkövető volt, a sofőrt elkapták, a társát pedig lelőtték. A rendőrség még vizsgálja, hogy valóban a sofőrt fogták-e el.
  • Lengyel lapok szerint a kamion Olaszországból vitt árut Berlinbe; a sofőr holttestét megtalálták a kamion fülkéjében, nem ő vezette a járművet. A lengyel sofőr a szállító cég tulajdonosának unokatestvére volt. (részletek az Index cikkében)
  • Az áldozatok nemzetiségét nem tudni, a vásáron voltak magyar és lengyel árusok is.
  • Az elkövető több forrás szerint is pakisztáni származású menekült volt.

Egy teherautó a karácsonyi forgatagba hajtott Berlinben; többen meghaltak, megsérültek - írja nemzetközi hírforrásokra hivatkozva az Index. Az első hírek még egy halottról és több sérültről szóltak, majd közölte a rendőrség, hogy

legalább tizenketten meghaltak és közel ötvenen megsérültek.

A tűzoltóság szóvivője szerint több ember életérét küzdenek; az Index helyszíni tudósítója szerint folyamatosan érkeznek a mentőautók a térre. A sok sérült miatt a német vöröskereszt két mobilkórházat is felállított. A teret kiürítették, és a sajtót is elküldték.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

A teherautó a Kant és a Budapester utca felől hajtott a Breitscheit téri karácsonyi vásárba, és szemtanúk beszámolója szerint fékezés nélkül, hozzávetőlegesen 60 kilométeres sebességel hajtott át a tömegen. A teherautó lengyel rendszámú volt, a sofőrről egyelőre nincs információ.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Egymást érik a karácsonyi vásárok

A Welt információi szerint a rendőrség elvileg több napja tudott egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt. Ha így is volt, nem lehetett könnyű dolguk, ugynis a Pénzcentrum információi szerint:

Berlinben 80 karácsonyi vásár van szerte a városban.

Az adventi időszakban a legtöbb turista - köztük rengeteg magyar is - amúgy nem a Berlin Charlottenburg városnegyedében található vásárt (itt pusztított a teherautó) keresi fel, hanem az óvárosit, ahol hozzávetőlegesen 400 ünnepi stand várja az idei évebn az ünneplő tömeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Habár Európa szerte, köztük Budapesten is egymást érik az adventi időszakban az ünnepi vásárok (ezekről itt írtunk bővebben), a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának, augusztus 1-je óta érvényben lévő tájékoztatása kizárólag Belgium karácsonyi forgatagait említi, mint veszélyes helyszínek:

A belga rendvédelmi szervek a fenyegetettség legmarkánsabb összetevőjének a könnyű célpontok, az ún. "soft target-ek" elleni támadás lehetőségét tekinti. Belgium nagyvárosaiban rengeteg nehezen védhető, könnyen támadható célpont van, ezek közül is ki kell emelnünk a Karácsonyi Vásárokat, amelyek megrendezésére a belgiumi településeken a decemberi időszakban kerül sor. A Vásárok látogatása során csomag és személyellenőrzésre is fel kell készülni.

Címlapkép: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem