Teherautóval hajtott a karácsonyi vásárba: halottak, sérültek

Teherautóval hajtott a karácsonyi vásárba: halottak, sérültek

2016. december 19. 21:03

A karácsonyi forgatagba hajtott ma este egy teherautó Berlinben; a legfrissebb hírek szerint legalább 12-en meghaltak és közel ötvenen megsérültek, sokan súlyosan. Német sajtóértesülések szerint a rendőrség több napja tudhatott egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt. Magyar áldozatokról nincs hír, de a vásáron voltak magyar árusok is. A hatóságok kedden tartanak sajtótájékoztatót.

Friss!
  • A BBC szerint két elkövető volt, a sofőrt elkapták, a társát pedig lelőtték. A rendőrség még vizsgálja, hogy valóban a sofőrt fogták-e el.
  • Lengyel lapok szerint a kamion Olaszországból vitt árut Berlinbe; a sofőr holttestét megtalálták a kamion fülkéjében, nem ő vezette a járművet. A lengyel sofőr a szállító cég tulajdonosának unokatestvére volt. (részletek az Index cikkében)
  • Az áldozatok nemzetiségét nem tudni, a vásáron voltak magyar és lengyel árusok is.
  • Az elkövető több forrás szerint is pakisztáni származású menekült volt.

Egy teherautó a karácsonyi forgatagba hajtott Berlinben; többen meghaltak, megsérültek - írja nemzetközi hírforrásokra hivatkozva az Index. Az első hírek még egy halottról és több sérültről szóltak, majd közölte a rendőrség, hogy

legalább tizenketten meghaltak és közel ötvenen megsérültek.

A tűzoltóság szóvivője szerint több ember életérét küzdenek; az Index helyszíni tudósítója szerint folyamatosan érkeznek a mentőautók a térre. A sok sérült miatt a német vöröskereszt két mobilkórházat is felállított. A teret kiürítették, és a sajtót is elküldték.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

A teherautó a Kant és a Budapester utca felől hajtott a Breitscheit téri karácsonyi vásárba, és szemtanúk beszámolója szerint fékezés nélkül, hozzávetőlegesen 60 kilométeres sebességel hajtott át a tömegen. A teherautó lengyel rendszámú volt, a sofőrről egyelőre nincs információ.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Egymást érik a karácsonyi vásárok

A Welt információi szerint a rendőrség elvileg több napja tudott egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt. Ha így is volt, nem lehetett könnyű dolguk, ugynis a Pénzcentrum információi szerint:

Berlinben 80 karácsonyi vásár van szerte a városban.

Az adventi időszakban a legtöbb turista - köztük rengeteg magyar is - amúgy nem a Berlin Charlottenburg városnegyedében található vásárt (itt pusztított a teherautó) keresi fel, hanem az óvárosit, ahol hozzávetőlegesen 400 ünnepi stand várja az idei évebn az ünneplő tömeget.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Habár Európa szerte, köztük Budapesten is egymást érik az adventi időszakban az ünnepi vásárok (ezekről itt írtunk bővebben), a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának, augusztus 1-je óta érvényben lévő tájékoztatása kizárólag Belgium karácsonyi forgatagait említi, mint veszélyes helyszínek:

A belga rendvédelmi szervek a fenyegetettség legmarkánsabb összetevőjének a könnyű célpontok, az ún. "soft target-ek" elleni támadás lehetőségét tekinti. Belgium nagyvárosaiban rengeteg nehezen védhető, könnyen támadható célpont van, ezek közül is ki kell emelnünk a Karácsonyi Vásárokat, amelyek megrendezésére a belgiumi településeken a decemberi időszakban kerül sor. A Vásárok látogatása során csomag és személyellenőrzésre is fel kell készülni.

Címlapkép: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?