Uber-ellenőrzés: ennyi rendszámot vettek le eddig

Uber-ellenőrzés: ennyi rendszámot vettek le eddig

2016. május 7. 14:05

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2016. január 1-jétől több mint 250 Uber-ellenőrzést végzett. A mulasztási bírságok összege megközelíti a 3,6 millió forintot, és a revizorok kiszűrtek 20 adószám nélküli - kontár - sofőrt. Április 25-től a NAV új "formával" bővítette ellenőrzési repertoárját. A rendőrséggel és BKK-val közösen végzett ellenőrzések eddigi eredménye: 4 rendszámlevétel.

A NAV által vezetett - rendőrséggel és BKK-val közös - akciók nemcsak az adózás ellenőrzésére, hanem a közlekedési szabályok betartására is kiterjednek. A NAV a sikeresség érdekében, a fővárosban megújította korábbi megállapodását a BKK-val, mely szerint együttesen végzik a személyszállítási szolgáltatások ellenőrzését.

A NAV két revizora "próbafuvar" keretében veszi igénybe az uber szolgáltatást. Az érkezési címen a közlekedési központ és a rendőrség munkatársai fejezik be az ellenőrzést. A revizorok az adózási szabályok megszegéséért mulasztási bírságot szabhatnak ki, a BKK a taxizásra vonatkozó engedélyek és feltételek meglétét vizsgálja, melyek hiánya esetén a rendőrség leveheti az autó rendszámát.

A jövőben a nap bármely időszakában is számítani lehet az ellenőrök jelenlétére, akár munkaidőn kívül (késő délután, éjszaka) és hétvégén is.

Az adóhivatal nemcsak azt ellenőrzi, hogy a "próbafuvar" után a sofőr ad-e szabályos számlát, és van-e adószáma. A revizorok tapasztalata szerint a szolgáltatást számos esetben olyan személygépkocsival végzik, mely egy cég tulajdonában van, a sofőr pedig egy másik társaság alkalmazottja. A NAV ezekben az esetekben a cégeknél is megvizsgálja a működés és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Az Uber-sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaság alkalmazottjaként végezhetik. Tehát adószám és bejelentés mindenképpen szükséges. Mindemellett a szolgáltatáshoz egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallást kell készíteni és nem utolsó sorban, adót kell fizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ellenőrzéseknek itt még nincs vége, a NAV és a BKK a rendszeres és összehangolt akciókkal, az utasok és a jogkövető taxisok érdekei védelmében igyekeznek kiszűrni a jogellenesen működő szolgáltatókat a jövőben is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?