Ezeknél az ATM-eknél nagy meglepetés érhet

Ezeknél az ATM-eknél nagy meglepetés érhet

2016. március 29. 05:50

Talán kevesen tudják, hogy ma már több ATM-nél forint mellett euróban is fel tudjuk venni a pénzünket. Kíváncsiak voltunk, pontosan milyen feltételei vannak az euró felvételnek, emellett pedig azt is megnéztük, hogy egyáltalán mennyi pénzt költünk el a külföldi utazásaink alatt.


Külföldi utazásaink során legtöbbször a közelebbi nagyvárosokat látogatjuk meg, mint például Bécs, Róma vagy Párizs. Ezért nem véletlen, hogy általában euróra van szükségünk egy-egy utazáshoz, emiatt pedig ma már nem is kell feltétlen pénzváltóba mennünk, ugyanis akadnak olyan ATM-ek, amelyekben forint mellett euróban is felvehetjük a pénzünket. De vajon hány bank kínál számunkra ilyen lehetőséget? Mennyi pénzt költünk egyáltalán a külföldi utazások során?

Mire költjük a pénzünket külföldön?

2015-ben a magyarok 17,3 millió alkalommal látogattak külföldre, vagyis majdnem 1 millióval többször, mint az azt megelőző évben, de a legtöbben csak 1 napra hagyták el az országot - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


Tavalyi évben az utazásaink során összesen 633 milliárd forintot költöttünk el külföldön különböző termékekre vagy szolgáltatásokra. A turisztikai céllal utazók pedig a legtöbbet a szállásra és egyéb árucikkre költötték.

Eurót az ATM-ből?

Persze sokan használják már bankkártyájukat a külföldi utazások során, a legtöbben mégis visznek magukkal a külföldi ország által használt pénzből is.

Akinek pedig euróra van szüksége, ma már hazánkban több mint 200 ATM-nél is beszerezheti.

A Pénzcentrum körképe szerint euró felvételére egyelőre csak az Euronetes bankfüggetlen ATM hálózatában (220 automata), illetve az OTP Bank automatainál van lehetőség (4 automata). Érdemes azonban tudni, hogy tapasztalataink szerint a bankfüggetlen ATM-eknél euró alapú bankkártyával nincs lehetőségünk eurót felvenni, vagyis vélhetően ezt a funkciót kifejezetten a magyarok számára találták ki, nem a hazánkba érkező turistáknak. Az általunk megkeresett pénzintézetek elmondása szerint nem tapasztalnak jelentős érdeklődést az ügyfeleiktől a szolgáltatás iránt, ezért nem üzemeltetnek jelenleg euró felvételére alkalmas automatákat.

Ügyfeleink részéről nem tapasztalunk erre igényt, így a CIB Bank ATM-ek esetében nincs lehetőség euró felvételére

- válaszolta kérdésünkre a bank.

Automatáinkból jelenleg nem lehetséges euró felvétele

- tudtuk meg az UniCredit Banktól.

De az Erste vagy épp a K&H Bank sem üzemeltet ilyen automatát. A Budapest Banktól pedig azt is megtudtuk, hogy a rövid távon sem tervezik az euró felvételére alkalmas ATM-ek bevezetését. Ennek ellenére, ahol már bevezették ezt a rendszert ott nyáron a forgalom növekedésére számítanak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kimutatások azt igazolják, hogy a magyar családok külföldi utazásaikat a nyári hónapokra időzítik. Az Euronetnél bíznak abban, egyre többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást nyaralási előkészületeikhez

- válaszolta megkeresésünkre a Banktechnikai Szolgáltató Kft.

Hogyan működik pontosan?

Az euró töltésű automatákból éjjel-nappal lehetőségünk van pénzt felvenni, ezeket az ATM-eket pedig általában a főváros forgalmas csomópontjaiban, sétálóutcákban, vasútállomásokon, szállodák környékén vagy vidéki nagyvárosokban találjuk.

Az euró készpénzfelvételnek nincsen plusz tranzakciós költsége, az ilyenkor szokásos díjakat (pl. idegen ATM használati díj) kell kifizetnünk, fontos azonban tudni, hogy:

A havi két díjmentes tranzakció csak a HUF tranzakciókra értelmezett, az EURO felvételekre nem terjed ki

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az OTP Bank.

Náluk a forintalapú bankkártyáknál a deviza eladási árfolyamon váltják át a pénzünket euróra, míg az Euronetes ATM-eknél az automaták képernyőéről olvashatjuk le az alkalmazott váltási árfolyamot.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?