Ezeknél az ATM-eknél nagy meglepetés érhet

Ezeknél az ATM-eknél nagy meglepetés érhet

2016. március 29. 05:50

Talán kevesen tudják, hogy ma már több ATM-nél forint mellett euróban is fel tudjuk venni a pénzünket. Kíváncsiak voltunk, pontosan milyen feltételei vannak az euró felvételnek, emellett pedig azt is megnéztük, hogy egyáltalán mennyi pénzt költünk el a külföldi utazásaink alatt.


Külföldi utazásaink során legtöbbször a közelebbi nagyvárosokat látogatjuk meg, mint például Bécs, Róma vagy Párizs. Ezért nem véletlen, hogy általában euróra van szükségünk egy-egy utazáshoz, emiatt pedig ma már nem is kell feltétlen pénzváltóba mennünk, ugyanis akadnak olyan ATM-ek, amelyekben forint mellett euróban is felvehetjük a pénzünket. De vajon hány bank kínál számunkra ilyen lehetőséget? Mennyi pénzt költünk egyáltalán a külföldi utazások során?

Mire költjük a pénzünket külföldön?

2015-ben a magyarok 17,3 millió alkalommal látogattak külföldre, vagyis majdnem 1 millióval többször, mint az azt megelőző évben, de a legtöbben csak 1 napra hagyták el az országot - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


Tavalyi évben az utazásaink során összesen 633 milliárd forintot költöttünk el külföldön különböző termékekre vagy szolgáltatásokra. A turisztikai céllal utazók pedig a legtöbbet a szállásra és egyéb árucikkre költötték.

Eurót az ATM-ből?

Persze sokan használják már bankkártyájukat a külföldi utazások során, a legtöbben mégis visznek magukkal a külföldi ország által használt pénzből is.

Akinek pedig euróra van szüksége, ma már hazánkban több mint 200 ATM-nél is beszerezheti.

A Pénzcentrum körképe szerint euró felvételére egyelőre csak az Euronetes bankfüggetlen ATM hálózatában (220 automata), illetve az OTP Bank automatainál van lehetőség (4 automata). Érdemes azonban tudni, hogy tapasztalataink szerint a bankfüggetlen ATM-eknél euró alapú bankkártyával nincs lehetőségünk eurót felvenni, vagyis vélhetően ezt a funkciót kifejezetten a magyarok számára találták ki, nem a hazánkba érkező turistáknak. Az általunk megkeresett pénzintézetek elmondása szerint nem tapasztalnak jelentős érdeklődést az ügyfeleiktől a szolgáltatás iránt, ezért nem üzemeltetnek jelenleg euró felvételére alkalmas automatákat.

Ügyfeleink részéről nem tapasztalunk erre igényt, így a CIB Bank ATM-ek esetében nincs lehetőség euró felvételére

- válaszolta kérdésünkre a bank.

Automatáinkból jelenleg nem lehetséges euró felvétele

- tudtuk meg az UniCredit Banktól.

De az Erste vagy épp a K&H Bank sem üzemeltet ilyen automatát. A Budapest Banktól pedig azt is megtudtuk, hogy a rövid távon sem tervezik az euró felvételére alkalmas ATM-ek bevezetését. Ennek ellenére, ahol már bevezették ezt a rendszert ott nyáron a forgalom növekedésére számítanak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kimutatások azt igazolják, hogy a magyar családok külföldi utazásaikat a nyári hónapokra időzítik. Az Euronetnél bíznak abban, egyre többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást nyaralási előkészületeikhez

- válaszolta megkeresésünkre a Banktechnikai Szolgáltató Kft.

Hogyan működik pontosan?

Az euró töltésű automatákból éjjel-nappal lehetőségünk van pénzt felvenni, ezeket az ATM-eket pedig általában a főváros forgalmas csomópontjaiban, sétálóutcákban, vasútállomásokon, szállodák környékén vagy vidéki nagyvárosokban találjuk.

Az euró készpénzfelvételnek nincsen plusz tranzakciós költsége, az ilyenkor szokásos díjakat (pl. idegen ATM használati díj) kell kifizetnünk, fontos azonban tudni, hogy:

A havi két díjmentes tranzakció csak a HUF tranzakciókra értelmezett, az EURO felvételekre nem terjed ki

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az OTP Bank.

Náluk a forintalapú bankkártyáknál a deviza eladási árfolyamon váltják át a pénzünket euróra, míg az Euronetes ATM-eknél az automaták képernyőéről olvashatjuk le az alkalmazott váltási árfolyamot.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?