17 °C Budapest
Tudtad? Kifizetik, ha bölcsibe, oviba viszed reggel a gyereket!

Tudtad? Kifizetik, ha bölcsibe, oviba viszed reggel a gyereket!

2016. január 13. 14:31

A 2016-tól érvényben lévő új szabályozás szerint a munkavállaló - lakhelyétől függetlenül - már akkor is kaphat benzintámogatást, ha óvodás vagy bölcsődés gyereke van. De akad más változás is az utazás költségtérítésének törvényi hátterében. Mutatjuk a részleteket.

2016. január elsejével változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere. Az új szabályozás szerint egyrészt már a regionális járatokra is érvényesíteni lehet az ún. bérletkedvezményt. Így most az alábbi közlekedési eszközökre lehet támogatást igényelni a munkáltatóktól:

  • elővárosi busz
  • HÉV
  • távolsági busz (országos)
  • hajó, komp vagy rév használata
  • határon átmenő, belföldi országos közforgalmú vasút 2. osztályon
  • regionális járatok
Regionális vs. elővárosi

Regionális személyszállítási szolgáltatás: a belföldi személyszállításnak az a része, amely valamely megyén belül vagy a megyehatár átlépése esetén legfeljebb 100 km távolságra történik és nem minősül elővárosi személyszállításnak.

Elővárosi személyszállítási szolgáltatás: a főváros vagy megyei jogú város és annak legfeljebb 70 km-es vonzáskörzetébe tartozó település között végzett személyszállítási szolgáltatás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

>>> További fogalmak a Volán honlapján

Autóval jársz dolgozni?

A 2016-tól érvényben lévő új szabályozás másik fontos újítása, hogy az eddigiek mellett a munkavállaló - lakhelyétől függetlenül - már akkor is kaphat benzintámogatást, ha munka előtt és után autóval hurcolja a gyereke(ke)t bölcsődébe, óvodába. Így az idei évtől az alábbi esetekben jár(hat) a munkavállalónak benzintámogatás:

  • ha a lakóhelye vagy a tartózkodási helye között nincs olyan tömegközlekedési lehetőség, mellyel eljuthat a munkahelyére
  • ha olyan munkarendben dolgozik a dolgozó, hogy csak jelentős várakozással vagy egyáltalán nem tudja használni a közösségi közlekedést
  • ha munkavállaló olyan fogyatékkal él, vagy mozgáskorlátozott és ennek eredményeképpen nem tudja használni a tömegközlekedést
  • ha óvodás vagy bölcsődés gyereke van
A munkavállaóknak szóló utazási költségtérítés lehetőségéről (köztük arról, hogy pontosan kik vehetik igénybe, mekkora támogatás jár, stb.) első körben a munkáltatónknál, másodsorban pedig a helyi önkormányzatnál, vagy a NAV-nál érdemes érdeklődni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30