4 °C Budapest

Kiderült, hova utazik a legtöbb magyar az ünnepek alatt

2015. december 15. 15:35

Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy a téli szünidő másfél-kéthetes időszakát külföldön töltik. Az utazási irodák ajánlatait böngészve látható, hogy immár feltűntek a last minute ajánlatok is, melyek kedvezményei kompenzálhatják az ilyenkor jellemző, akár 30-40 százalékos felárat. A netrisk.hu utazási piactere, az Utazasnet.hu felmérte, hogy melyek az idei legnépszerűbb év végi célpontok az oldalain, emellett összegezte a kapcsolódó foglalási tapasztalatokat is.

A téli szünidei foglalások mintegy fele olaszországi célpontokra (főként Rómába, Szicíliába és Toszkánába vezető utakra) irányul - derült ki az Utazasnet.hu foglalási statisztikáiból. Emellett ebben az időszakban - különösen szilveszterkor - igen népszerűek a közép-európai városokba (például Prága, Krakkó) szervezett utazások is: az érintett programok negyede ezeket célozza. A fennmaradó 25 százalékon a Máltára, a Távol-Keletre és egyéb egzotikus területekre vezető utak osztoznak. A síutak kedvelői a tapasztalatok szerint jórészt magánszervezésben oldják meg az utazást.

A karácsonyi és szilveszteri utakat már előteljesen akciózzák az irodák, egyelőre 10-20 százalék a jellemző kedvezmény, de ez az utolsó néhány napon akár 30-40 százalékra is felmehet. Mindez azt jelenti, hogy megfelelő időzítéssel ellensúlyozható a kiemelt időszaknak járó, hasonló mértékű felár, amit olyan célpontokon is alkalmaznak, ahol egyébként egyik ünnepet sem tartják számon

- mutat rá Gyerő Krisztina, a Netrisk.hu utazási üzletágának vezetője.

Bár az egzotikus, trópusi és szubtrópusi országokba sokan utaznak a téli hónapokban (december és március között zajlik az ilyen utak több mint 40 százaléka), a szünidei időszakra relatíve kevesen foglalnak ilyen utakat. Ebben bizonyára szerepe van annak, hogy távolabbi utaknál célszerű hosszabb időtartamot választani. Az árak nagy részét ilyenkor ugyanis a repülőjegy teszi ki: egy középkategóriájú thaiföldi utazás például mindössze 50-80 ezer forinttal kerül többe fejenként, ha egy hét helyett két hétre foglalunk.

Klasszikus last minute utazásokat az árkedvezmény ellenére viszonylag kevesen kockáztatnak, hiszen egyáltalán nem biztosított, hogy a kinézett útra foglalható helyek nem fogynak el az utolsó hetekre. Az Utazasnet.hu tapasztalatai szerint az ügyfelek 20 százaléka már több mint három hónappal az utazás előtt elintézi a foglalást. 2-3 hónappal korábban 15, míg 1-2 hónappal előbb 30 százaléknyian intézkednek róla, hogy legyen foglalásuk. A last minute lehetőségekkel tehát a gyakorlatban eleve az utasok harmada tud élni, közülük is azok érhetik el a maximális, 30-40 százalékos engedményt, akik kivárják a két héten belüli foglalást (15 százalék).

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem