Sokan így fizetik a nyaralással kapcsolatos kiadásokat

2015. augusztus 13. 12:31

Szívesen fizetjük a nyaralás költségeit előre, az interneten - derül ki a MasterCard legújabb kutatásából. A megkérdezettek 84 százaléka előre kifizeti a szállását az interneten és sokan a közlekedéssel kapcsolatos költségeket (autópálya matrica, autóbérlés) is online intézik.

A magyarok nyaralási szokásairól készített nem reprezentatív internetes felmérésből kiderül, hogy válaszadó magyarok szívesen intézik online a nyaraláshoz kapcsolódó legfontosabb teendőket. A megkérdezettek nagy része előre, online fizeti ki a szállással és közlekedéssel kapcsolatban felmerülő költségeket, csaknem egyötödük pedig előre megvásárolja a különböző belépőjegyeket is. Így kevesebbet kell külföldön költeniük, és a további költségeket is egyszerűbb kalkulálni. A felkészülés során a válaszadók többsége annak is utánajár, hogy a célországban van-e lehetőség bankkártyás fizetésre.

A felmérés válaszadóinak 94 százaléka elviszi magával a bankkártyáját külföldi útjára is, sőt 36 százalékuk úgy indul útnak, hogy túlnyomórészt a plasztikkal szeretne fizetni, és csak vészhelyzetre vált egy kevés készpénzt.

Nem meglepő tehát, hogy a tavalyi évhez képest csökkent azok száma, akik valutát vásárolnak utazásuk előtt: a megkérdezettek körében idén tízből már csak heten kerestek fel pénzváltót vagy bankfiókot e célból, míg 2014-ben tízből nyolcan váltottak pénzt.

KATTINTS! Külföldre mész nyaralni? Ezért fizess bankkártyával

Még mindig számos tévhit él az emberekben a külföldi bankkártya-használatot illetően. Ilyen gyakori félreértés például, hogy a határainkon kívüli kártyás vásárlás drágább, mint itthon, de olyanok is vannak, akik nem tudják, hogy külföldön is használhatják kártyájukat. Örömmel látjuk azonban a felmérésből, hogy egyre többen ragaszkodnak vakációjuk idején is a gyors, kényelmes és biztonságos fizetéshez, hiszen kis túlzással szinte mindenki elviszi magával kártyáját a nyaralásra.

- mondta Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója.

A többség inkább vásárlásra használja bankkártyáját külföldön, a megkérdezetteknek csupán 10 százaléka vett fel vele készpénzt. A legtöbben a boltokban fizetnek vele, de tízből hatan az éttermekben és a kávézókban is plasztikkal egyenlítik ki számlájukat. A külföldön is aktív kártyabirtokosok megközelítőleg kétharmada vallott úgy, hogy a készpénzmentes fizetést választotta, ahol csak lehetősége nyílt rá.

A válaszadó turisták többsége azonban a külföldi készpénzhasználat hátulütőivel is szembesült már. A megkérdezettek kétharmadával előfordult már utazása során, hogy nagyobb mennyiségű aprópénz maradt nála nyaralás végén. Egynegyedük több mint 100 euró (31 000 Ft) elköltetlen valutával, a válaszadók fele pedig ez alatti összeggel tért haza legutóbbi útjáról, és csupán negyedük vallott úgy, hogy minden készpénzét elköltötte.

Egyéb érdekességek a kutatásból:

  •  a megkérdezettek csaknem háromnegyede egy évben egyszer vagy kétszer megy külföldre nyaralni
  • döntő többségük Európán belül utazik
  • a válaszadók 76%-a legalább 5 napra megy nyaralni, 24%-uk a "hosszú hétvégéket" preferálja

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  •  a repülő és az autó a két legnépszerűbb utazási eszköz: a válaszadók 78%-a a légi közlekedést, 63%-a pedig a kocsit választja. A busz és a vonat messze elmarad mögöttük (15 és 11%)

  • tízből hatan városnézéssel töltik nyaralás alatt az idejüket, 27% a vízparti pihenés híve, 11% pedig túrázás vagy egyéb sporttevékenység céljából utazik

  • a kérdőívet kitöltők fele ismerősök javaslata alapján választja ki úti célját

  • a válaszok alapján úgy tűnik, hogy az utazási irodák csillaga leáldozóban van: a válaszadók mindössze 12%-a hagyatkozik az ő kínálatukra

  • az utazás tervezési fázisában a válaszadók 82%-a internetes keresőoldalakon jár utána az információknak, 40%-uk Tripadvisort használ. Az úti cél kiválasztásánál ugyanakkor az ismerősök beszámolója is sokat nyom a latba (52%), és az útikönyvek is népszerűek: a válaszadók egyharmada támaszkodik a papír alapú tanácsokra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem