21 °C Budapest

Sokan így fizetik a nyaralással kapcsolatos kiadásokat

2015. augusztus 13. 12:31

Szívesen fizetjük a nyaralás költségeit előre, az interneten - derül ki a MasterCard legújabb kutatásából. A megkérdezettek 84 százaléka előre kifizeti a szállását az interneten és sokan a közlekedéssel kapcsolatos költségeket (autópálya matrica, autóbérlés) is online intézik.

A magyarok nyaralási szokásairól készített nem reprezentatív internetes felmérésből kiderül, hogy válaszadó magyarok szívesen intézik online a nyaraláshoz kapcsolódó legfontosabb teendőket. A megkérdezettek nagy része előre, online fizeti ki a szállással és közlekedéssel kapcsolatban felmerülő költségeket, csaknem egyötödük pedig előre megvásárolja a különböző belépőjegyeket is. Így kevesebbet kell külföldön költeniük, és a további költségeket is egyszerűbb kalkulálni. A felkészülés során a válaszadók többsége annak is utánajár, hogy a célországban van-e lehetőség bankkártyás fizetésre.

A felmérés válaszadóinak 94 százaléka elviszi magával a bankkártyáját külföldi útjára is, sőt 36 százalékuk úgy indul útnak, hogy túlnyomórészt a plasztikkal szeretne fizetni, és csak vészhelyzetre vált egy kevés készpénzt.

Nem meglepő tehát, hogy a tavalyi évhez képest csökkent azok száma, akik valutát vásárolnak utazásuk előtt: a megkérdezettek körében idén tízből már csak heten kerestek fel pénzváltót vagy bankfiókot e célból, míg 2014-ben tízből nyolcan váltottak pénzt.

KATTINTS! Külföldre mész nyaralni? Ezért fizess bankkártyával

Még mindig számos tévhit él az emberekben a külföldi bankkártya-használatot illetően. Ilyen gyakori félreértés például, hogy a határainkon kívüli kártyás vásárlás drágább, mint itthon, de olyanok is vannak, akik nem tudják, hogy külföldön is használhatják kártyájukat. Örömmel látjuk azonban a felmérésből, hogy egyre többen ragaszkodnak vakációjuk idején is a gyors, kényelmes és biztonságos fizetéshez, hiszen kis túlzással szinte mindenki elviszi magával kártyáját a nyaralásra.

- mondta Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója.

A többség inkább vásárlásra használja bankkártyáját külföldön, a megkérdezetteknek csupán 10 százaléka vett fel vele készpénzt. A legtöbben a boltokban fizetnek vele, de tízből hatan az éttermekben és a kávézókban is plasztikkal egyenlítik ki számlájukat. A külföldön is aktív kártyabirtokosok megközelítőleg kétharmada vallott úgy, hogy a készpénzmentes fizetést választotta, ahol csak lehetősége nyílt rá.

A válaszadó turisták többsége azonban a külföldi készpénzhasználat hátulütőivel is szembesült már. A megkérdezettek kétharmadával előfordult már utazása során, hogy nagyobb mennyiségű aprópénz maradt nála nyaralás végén. Egynegyedük több mint 100 euró (31 000 Ft) elköltetlen valutával, a válaszadók fele pedig ez alatti összeggel tért haza legutóbbi útjáról, és csupán negyedük vallott úgy, hogy minden készpénzét elköltötte.

Egyéb érdekességek a kutatásból:

  •  a megkérdezettek csaknem háromnegyede egy évben egyszer vagy kétszer megy külföldre nyaralni
  • döntő többségük Európán belül utazik
  • a válaszadók 76%-a legalább 5 napra megy nyaralni, 24%-uk a "hosszú hétvégéket" preferálja

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  •  a repülő és az autó a két legnépszerűbb utazási eszköz: a válaszadók 78%-a a légi közlekedést, 63%-a pedig a kocsit választja. A busz és a vonat messze elmarad mögöttük (15 és 11%)

  • tízből hatan városnézéssel töltik nyaralás alatt az idejüket, 27% a vízparti pihenés híve, 11% pedig túrázás vagy egyéb sporttevékenység céljából utazik

  • a kérdőívet kitöltők fele ismerősök javaslata alapján választja ki úti célját

  • a válaszok alapján úgy tűnik, hogy az utazási irodák csillaga leáldozóban van: a válaszadók mindössze 12%-a hagyatkozik az ő kínálatukra

  • az utazás tervezési fázisában a válaszadók 82%-a internetes keresőoldalakon jár utána az információknak, 40%-uk Tripadvisort használ. Az úti cél kiválasztásánál ugyanakkor az ismerősök beszámolója is sokat nyom a latba (52%), és az útikönyvek is népszerűek: a válaszadók egyharmada támaszkodik a papír alapú tanácsokra.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem