6 °C Budapest

Növekedett a szálláshelyek forgalma

MTI
2015. július 9. 13:33

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma és a belföldi vendégeké is nőtt májusban. Január-májusban a szálláshelyek 6,0 százalékkal többet, 7 millió 936 ezer vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek 4 millió 242 ezer, a belföldi vendégek 3 millió 694 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek esetében a vendégéjszakák száma 4,7, a belföldieknél 7,5 százalékkal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan enyhén emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 123 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-májusban. A SZÉP-kártya felhasználási értéke kismértékben nőtt, összesen 5 milliárd 375 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Idén májusban a külföldi vendégek száma 4,1 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent. A májusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Németországból érkező forgalom is gyarapodott, a Csehországból érkező forgalom stagnált, míg az orosz turisták kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,4, az általuk eltöltött éjszakáké (1 millió 26 ezer) 6,1 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele 7,4 százalékkal nőtt, 20 milliárd forint volt, a vendéglátásé 7 milliárd forinttal stagnált, az egyéb bevételeké 5,8 százalékkal 7 milliárd forintra emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A forint/euró havi átlagárfolyama 306 forint volt, 2 forintot erősödött az egy évvel korábbihoz képest - közölte a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 0,9 százalékkal emelkedett. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 18 151 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 10 204, az egy szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) 17 235 forint volt májusban.

A Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 6,6 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2063 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd 788 millió forint értékben.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?