15 °C Budapest
Ezért drágább lejutni a Balatonra: reagált a MÁV

Ezért drágább lejutni a Balatonra: reagált a MÁV

2015. június 25. 19:13

Tegnap, "Suttyomban emelt árat a MÁV: fizethetnek a Balatonra utazók" címen megjelent írásunkra közleményben reagált az állami vasúttársaság. A MÁV szerint azért kell az idei szezontól helyjegyet váltani gyakorlatilag minden, a Balaton déli partján közlekedő gyorsvonatra (új elnevezésük szerint expresszekre), mivel ez

"a szolgáltatási színvonal emelését szolgálja."

Közleményük szerint a nyári balatoni járatokra korábban rendszeresen érkezett olyan panasz, hogy előre nem lehetett tudni, lesz-e ülőhely a vonatokon. Ez főleg a Balaton keleti végén, olyan állomásokon jelentkezett, ahová a vonat már utasokkal érkezett.

A helyjegyes szolgáltatás bevezetésével a vasúttársaság célja, hogy a nyári forgalomban egy-egy vonatnál jelentkező zsúfoltságot több vonatra ossza el, a szabad kapacitásokhoz igazítsa az igénybevételt. Ezekben az expresszvonatokban kerékpárszállító szakasszal rendelkező kocsik is vannak - a biciklis helyeket szintén előre kell foglalni

- foglalta össze a változások okát a vasúttársaság.

Tehát a déli parti vonatok közül helyjegyet kell váltani a Déli pályaudvarról mindennap kétóránként közlekedő Balaton Expresszekre, a Miskolc és Keszthely között naponta közvetlen kapcsolatot teremtő Ezüstpart Expresszre és a hétvégi Szeged-Keszthely viszonylatú Aranyhíd Expresszre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A helyjegy ára elővételben 180 forint, az utazás napján vásárolva és csúcsidőben (pénteken és vasárnap 12-24 óráig) 300 forint. A rövidebb távú utazásnál (140 kilométerig) ez valóban több lehet, alapesetben 30 forinttal a gyorsvonati pótjegy árához képest, de hosszabb út esetén (például Balatonlellére, Balatonfenyvesre, Keszthelyre, Fonyódra) ezeken a vonatokon (az InterCity kocsik kivételével) arányaiban csökkent a fizetendő menetdíj. A helyjegy ára fix (180 vagy 300 forint), míg a gyorsvonati pótjegy, valamint az IC pót- és helyjegy díja az utazás távolságától függően sávosan változik.

Azt, hogy melyik vonatra milyen felárat kell fizetni, a táblázatos utastájékoztató menetrendekben a fejlécben a vonatszámnál jelölik, az elektronikus menetrendi keresőkben pedig külön szöveges információként jelenik meg.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?