11 °C Budapest

Sok pénz tűnhet el a számládról, ha nem figyelsz

2015. április 17. 06:00

Több milliárd forintot kell még mostanában elkölteniük a SZÉP kártyásoknak, hiszen a 2013-ban utalt összegek csak idén május végéig hozzáférhetők. Ha addig valaki nem használja fel ezeket a pénzeket, azok visszakerülnek a munkáltatóhoz.

Május végéig 3,2 milliárd forint vár elköltésre a SZÉP kártyákon. Összesen mintegy 864 ezer kártyatulajdonosnak kell költekeznie, különben elveszti azt a pénzt. A kártyánkra érkező összeget az azt követő két évben lehet felhasználni.

2015. május 31-ig el kell költeni a 2013-as pénzeket, különben a kibocsátónak a fel nem használt összeget vissza kell utalnia a munkáltatónak.

Idén februárban már 755 millió forintot fizettek ki SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 1,5 százalékkal több mint tavaly ilyenkor - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

  • Az MKB SZÉP kártyákra 2013-ban érkezett 9,9 milliárd forintból közel 32 ezer személy 460 millió forintja (az utalt összeg 4,6 százaléka) vár még elköltésre. A mostani költések mindaddig a 2013-as pénzeket csökkentik, amíg ki nem merül a tavalyi egyenleg. Tavaly a 2012-es befizetések 1,6 százalékát utalták vissza a munkáltatóknak.
  • A K&H Banknál jelenleg 308 millió forint a lejáró egyenleg, ez több mint 1500 munkáltatót és több mint 22 000 kártyabirtokost érint. Nekik 2014. május 31-ét követően 151,2 millió forintot utalt vissza a munkáltatóknak, a 2012-es feltöltések közel 2,2 százalékát.
  • A 810 ezer OTP SZÉP kártyán összesen még 2,4 milliárd forintnyi 2013-as feltöltés van. A kártyák birtokosai tavaly az érintett juttatások több mint 98 százalékát felhasználták, 1 milliárd forintot utalt vissza a bank a munkáltatóknak - tudta meg az MTI.

Mire költsük?

A kártyáinknál különböző alszámlák lehetnek: szálláshely, vendéglátás és szabadidős. A szálláshely alszámlából foglalhatunk szállást, költhetjük utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- illetve strandbelépőre, ezeken kívül már utazásunk helyszínén a szállodában befizethetjük magunkat például egy masszázsra. A vendéglátás utalványrészből szintén strandolhatunk és gondoskodhatunk az ellátásunkról, ebédről, vacsoráról. A szabadidős alszámlára töltött pénzből pedig többek között fesztiválbérletre, egészségügyi és wellness szolgáltatásokra, fürdőbelépőre, sportrendezvények nevezési díjára, sporteszközök kölcsönzésére, vagy élményparkok belépőire is elkölthetjük.


Ne feledkezzünk meg arról, hogy május 31. előtt még két hosszú hétvégénk is lesz, amire szabadnap felhasználása nélkül is akár foglalhatunk szállást, vagy befizethetünk egy belföldi körutazásra.

Május elseje, illetve Pünkösd miatt is három szünnapunk lesz, május 23 és 25 között. Érdemes már most foglalni ezekre az időpontokra, hiszen általában ilyenkor a leginkább telítettek a hazai szállodák.

Akár nyaralásra, május 31-e utáni időpontra is elkölthetjük a kártyánkon lévő pénzt, de csak akkor, ha május 31 előtt fizetünk. Például a szállást nyugodtan lefoglalhatjuk így. De bármit is választunk, miután megvan a kívánt program, úti célt, szállást, minden esetben tájékozódjunk, elfogadják-e a helyszínen a SZÉP kártyánkat.

Népszerű úticélok

A magyarok átlagosan 48 ezer forintot költenek szállásra - derül ki a Szallas.hu adataiból. Statisztikáik szerint Budapestet és Egert keresik fel a legtöbben, a fürdővárosok népszerűsége viszont csökkent az első 3 hónapban. A Szallas.hu statisztikái szerint Sárvár, Hévíz és Zalakaros is kikerült a 10 legnépszerűbb település rangsorából, Miskolctapolcát viszont egyre több fürdőzni vágyó választja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szemmel láthatóan nőtt a programturizmus és az aktív, városnézős pihenés iránti igény a magyarok körében, aminek az idei, enyhe téli időjárás is kedvezett.

A következő időszaknak újabb lökést adhatnak a 2013-ban feltöltött, május végén lejáró SZÉP-kártya összegek

- tájékoztatott Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem