3 °C Budapest

Tízezreket spórolhat, aki most foglalja le a nyaralását

2015. február 12. 06:00

Akár 30 százalékkal olcsóbban foglalhatjuk most le a nyaralásunkat. Sőt, kifejezetten nagy akciókat, ajándékokat is kínálnak az utazási irodák az előfoglalási időszakban. A kedvezmények jól jönnek, sok utazás ára ugyanis drágult az elmúlt hónapokban. A forint gyengülése miatt elképzelhető, hogy a korábban lefoglalt utazásokra rá kell fizetni.

Sok utazási irodának kellett árat emelnie januárban az árfolyamváltozások miatt. Elképzelhető, hogy a forint gyengülése miatt a korábban vásárolt utazásokra is elképzelhető, hogy utólag rá kell fizetni.

Az irodák maximum 8 százalékot emelhetnek,

ezt rendelet szabályozza. Jó hír viszont, hogy ha előfoglalási időszakban vásároljuk a nyaralást, akkor akár 30 százalékos kedvezménnyel is hozzájuthatunk a kiválasztott úthoz.

Most megéri foglalni

Olcsóbb árakkal találkozhatunk, ha előfoglalási időszakban foglalunk. Sok iroda ajánlatában árgarancia jut azoknak, akik most előlegezik le a nyaralásukat. Emellett azért is megéri az előfoglalás alatt nézelődni, mert egyrészt ennél az árnál csak az ultra last minute az olcsóbb megoldás. Akár 30 százalékkal is olcsóbban hozzájuthatunk a nyaraláshoz a főszezoni árakhoz képest. Fontos különbség a last minute és az előfoglalás között, hogy az ultra last minute-nél csak a maradék szállások és ajánlatok közül válogathatunk. Illetve csak az indulás előtt pár nappal előttre vonatkozik az akció, így a pontos részletek, akár az úti célok is csak akkor derülhetnek ki.
Másrészt pedig az utazási irodák sokszor egyéb ajándékokkal jutalmazzák, hogy jó előre tervezünk:

  • például akár ajándék balatoni wellness hétvégével,
  • fakultatív kirándulással, amiért a helyszínen kellene fizetni, ha nem ajándék lenne,
  • vagy pedig ingyen parkolással a célhelyszínen

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Kelemenné Koltai Kata, a Télen-Nyáron Online Utazási Iroda ügyvezetője.

Pédául a Pénzcentrum gyűjtése alapján egy görögországi nyaralás esetében találni apartmant Sarti szigetén 8000 ezer forint per éjszaka helyett csak 7200 forintért. Tunéziába 96 ezer forint helyett 60 ezer forintért juthatunk el, ebben az árban benne van a repülő, a szállás és a félpanziós ellátás. Ugyanígy előfoglalási akciós áron 72 ezer forintot kell kifizetnünk egy törökországi útért például 100 ezer forint helyett repülővel 8 napra, teljes ellátással. Fontos megjegyezni, hogy ezek az olcsó árak jellemzően a nyár elejére vonatkoznak, júliusi-augusztusi csúcsszezonban az alapár is drágább, így az akciós útért is többet kell fizetni. Persze a választék és a kedvezmények mértéke utazási irodánként és desztinációnként eltérő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jól jön az akció

Január közepén a svájci frank árfolyamváltozásának hatására nagyon legyengült a forint. Az már most látható, hogy az utazási irodáknak valóban emelniük kellett az áraikon. Egy uniós rendelet szerint maximum 8 százalékos lehet az árnövekedés az előzetesen meghirdetett árakhoz képest. Azaz az ilyen váratlan események sem tornászhatják fel ennél jobban az árakat. Emellett pedig csak legkésőbb az indulás előtt 20 nappal drágulhat az utazás, utána már akkor sem, ha ez veszteséget hoz az utazási irodának.

A síelések árai nem változtak, azokat már amúgy is euróban hirdetik meg, és úgy is kell befizetni. Az árfolyamváltozás elsősorban az egzotikus utazások árait érintette. Ezeknél az irodák többsége élt is az árigazító lehetőséggel, és míg általában a legrosszabb esetben is csak 7 százalékkal emelik az árakat, most 8 százalékot kellett emelniük - tette hozzá Koltai Kata.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?