Az átverős pénzváltók 6 trükkje: így kopasztanak meg a csencselők

Az átverős pénzváltók 6 trükkje: így kopasztanak meg a csencselők

Pénzcentrum
2014. augusztus 13. 11:04

Nem múlik el nyaralási szezon úgy, hogy ne érkeznének hírek átverős valutaváltókról. Ezek a bűnözők általában a hivatalos váltók közvetlen közelében figyelik ki áldozataikat, és jóval kedvezőbb árfolyamot ajánlanak - a tranzakció azonban szite mindig komoly buktával végződik.

A XIV. kerületi Rendőrkapitányság eljárást indított csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az elkövető 2014. június 24-én egy, az Örs Vezér téren található bevásárlóközpont pénzváltója mellett egy nőnek kedvező pénzváltást ajánlott. A sértett az ígért összegnek azonban csak a töredékét kapta meg.

Konkrétan őt keresik a zsaruk:

Ha felismered, hívd a 06-1-461-81-50 telefonszámot (Fotó: Police.hu )

A hat alaptrükk:

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) rendszeresen érkeznek jelzések átverős pénzváltókról. Ezek általában úgy csalják lépre az áldozatokat, hogy a váltóhelyeknél ráígérnek az árfolyamokra (például jóval olcsóbban vehetünk náluk eurót, mint a hivatalos árfolyam). A hiszékeny vásárlókra minden esetben kevesebb pénzt, vagy teljesen értéktelen valutákat sóznak, vagy a forgalomból már kivont bankjegyekkel trükköznek. Az is előfordul, hogy egy kötegben adják oda a pénzt, majd eltűnnek, mielőtt az áldozat átszámolhatná azt (és természetesen rájön, hogy nincs meg az ígért összeg). Néha a tizedesvesszővel játszanak: megegyeznek az ügyféllel abban, hogy 312 forintért vesznek tőle eurót. A számológépükbe azonban már 310,2-es árfolyamot írnak be.

Valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsunk,

  • amely jól látható MNB (PSZÁF) által kiadott engedéllyel rendelkezik;
  • ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (Bank, Takarékszövetkezet) ügynöke;
  • ahol az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve; (Megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő) Ez főleg, a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő néhány irodára jellemző;
  • a kezelési költség az irodában és a bizonylaton is megfelelően fel van-e tüntetve.

Fontos tudnunk, hogy

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

a pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani.
  • A megbízható, legálisan működő helyeken az árfolyamot jól látható monitoron mutatják az ügyfelek felé. Ha ezt rendben találjuk, akkor adjuk csak át a pénzt.
  • Soha ne távozzunk anélkül, hogy megszámoltuk volna a váltott pénzt, mert utólagos reklamációval nem valószínű, hogy sikerrel járunk.
  • A kapott bizonylatot, mindenképp vegyük át és ellenőrizzük, hogy a kapott összeg megegyezik-e a bizonylaton szereplő összeggel. Ha a kapott számla nem tartalmazza a cég illetve a tranzakció adatait valamint az úgynevezett JIR és ZKI kódokat, akkor az valószínűleg nem volt hivatalos ügylet.

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?