23 °C Budapest

Brutális havazás: lezárták a magyar határátkelőket

Pénzcentrum
2014. február 1. 17:33

A szerbiai hatóságok szombaton 13 órától megtiltották az országukba belépő személy- és teherforgalmat valamennyi Csongrád megyei határátkelőn a havazás miatt. Később a Bács-Kiskun megyei határátkelőket is lezárták. A katasztrófavédelem arra kéri a Szerbiába készülőket, hogy ne induljanak útnak, a már úton lévők pedig kerüljék el a magyar-szerb határátkelőket. A Külügyminisztérium pedig az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat figyelmezteti a kritikus időjárás miatt. Belföldön az ónos eső miatt a katasztrófavédelem azt kéri, senki ne induljon útnak.

A közlemény szerint az intézkedés visszavonásig érvényes. A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről - mondta el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, mintegy ötszáz tehergépjármű várakozik bennük. A rendőrség visszatérően ellenőrzi a parkolókban hagyott járműveket. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a forgalom - áll a közleményben.

A Csongrád megyében található határátkelők lezárását követően a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese közölte, nemcsak Csongrádban, hanem már a bács-kiskuni határátkelőkön sem lehet belépni Szerbiába. A tilalom a személy- és teherforgalmat egyaránt érinti, az intézkedés visszavonásig érvényes. Késő délután a katasztrófavédelem arra kérte a Szerbiába készülőket, hogy ne induljanak útnak, a már úton lévők pedig kerüljék el a magyar-szerb határátkelőket.

Ausztriában is kritikus a helyzet

A kritikus időjárási helyzet miatt az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat figyelmeztette szombaton a Külügyminisztérium. A tárca közleményében jelezte, hogy az elmúlt napok folyamatos havazása miatt kritikus helyzet alakult ki Ausztria több régiójában, elsősorban az ország déli részén. Tirolban és Karintiában több települést is elzárt a hó a külvilágtól, a mentési munkálatok során többen életüket vesztették.

Az autópályák döntő többsége járható, a déli tartományokban szombaton megindult a közlekedés a vasútvonalakon, de csökkentett üzemmódban - közölték. A Külügyminisztérium hangsúlyozta azt is, hogy Karintiában és Tirolban a legmagasabb szintű, míg a többi tartományban is jelentős lavinaveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok.

A helyzet átmenetileg ugyan javulhat, a meteorológusok azonban a következő napokban ismét jelentős havazással számolnak, immár a keleti tartományokban is. A Külügyminisztérium ezért azt javasolja, hogy aki Ausztriába indul vagy ott tartózkodik, folyamatosan kövesse figyelemmel a híreket, és tájékozódjon az időjárási és közlekedési honlapokról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Belföld: a katasztrófavédelem azt kéri, senki ne induljon útnak

A katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy azokon a területeken, ahol ónos esőre lehet számítani, a fokozott balesetveszély miatt senki ne induljon útnak. Akik pedig már úton vannak, rendkívül körültekintően közlekedjenek, és ha kell, arra alkalmas helyen álljanak meg - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat esti közleményében.

Emlékeztettek, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt a legmagasabb fokú, piros riasztást adta ki Zala és Vas megye teljes területére, valamint Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Győr-Moson-Sopron megye több járására.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm