2014-ben hatalmas fejlesztés veszi kezdetét Budapesten

MTI
2013. december 20. 11:31

Már 2014 nyarára látható eredményeket hoz a Városliget megújítása; a többek között új múzeumi negyedet, nagyobb Állatkertet és több zöldfelületet is magába foglaló Liget Budapest projekt befejezése 2018-ra várható - mondta el a beruházás megvalósításáért felelős miniszteri biztos.

Baán László üdvözölte az Országgyűlés által kedden elfogadott Városliget-törvényt, amely tisztázta a projekt jogi feltételeit, felgyorsította a tervezés folyamatát, és létrehozta a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, amely lebonyolítja a Városliget rehabilitációját, majd a fenntartásról a beruházás lezárulta után is gondoskodik.

Mint hangsúlyozta: a jogszabály is garantálja, hogy a liget zöldfelületeinek nagysága nem csökkenhet, sőt ezek növelése a projekt egyik kiemelt célja. Mindazonáltal a Szépművészeti Múzeumot is vezető szakember elmondása szerint a Liget Budapest projektnek két fontos pillére van: a jogi és a financiális feltételrendszer biztosítása. Az elsőhöz tartozik a kezelői jogok kérdése, a beruházás során létrejövő építmények tulajdonjogának rendezése, az építésszabályozási kérdések tisztázása. Ez 2014. június 30-ig megtörténik, a főváros ezzel a határidővel önállóan hozhatja létre a Városliget szabályozási tervét.

"Az elmúlt évtizedekben a liget állapota folyamatosan romlott, de jövő nyárra látható lesz a változás, a gyors és jelentős értékjavulás: például számos bódé, használaton kívüli épület elbontása, a zöldfelület javítása, az összetört padok pótlása. A teljes parkrekonstrukció, a közlekedési kapcsolatok átalakítása, a mélygarázsok, az új fejlesztések megvalósítása hosszabb folyamat lesz, 2018-ra várható befejezéssel" - közölte a miniszteri biztos.

Mint hozzáfűzte, a finanszírozás feltételeiről a kormány 2014 elején fog dönteni.

Szintén 2014 első hónapjaiban írják ki a múzeumi negyed öt új épületére a nemzetközi tervpályázatokat, amire kulturális közintézmény tekintetében Magyarországon száz éve nem volt példa. A pályázatok eredményhirdetése után, az év végére készül el az egész Városliget mesterterve. A szükséges közbeszerzési eljárások lezárultával, 2015 második felében indulhatnak el a tényleges beruházások: többek között az Állatkert bővítése, az új Fővárosi Nagycirkusz, a Petőfi Csarnok épületének helyén egy ifjúsági élmény- és tudáspark és az öt új múzeumi épület felépítése, valamint a zöldfelület teljes megújítása és növelése - számolt be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Baán László hangsúlyozta: jelenleg a liget felületének mindössze 60 százaléka zöldfelület, és a maradéknak is csak kisebb részét foglalja el épület, a többi beton, aszfalt, bódé vagy út; csupán az Ötvenhatosok terének betonfelülete a liget 5 százalékát teszi ki.

Fontos, hogy a több mint húsz éve civil szerveződésként működő, a városligeti és környéki intézményeket összefogó Liget Köztársaság egyértelműen üdvözölte a törvénytervezet keddi megszavazását. Úgy érzik, végre lesz gazdája a liget ügyeinek, amire évek óta nem volt példa, és bíznak abban, hogy az állam kellő forrásokat biztosít a fejlesztések magas minőségű megvalósítására - emlékeztetett a beruházás miniszteri biztosa.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17