22 °C Budapest

2014-ben hatalmas fejlesztés veszi kezdetét Budapesten

MTI
2013. december 20. 11:31

Már 2014 nyarára látható eredményeket hoz a Városliget megújítása; a többek között új múzeumi negyedet, nagyobb Állatkertet és több zöldfelületet is magába foglaló Liget Budapest projekt befejezése 2018-ra várható - mondta el a beruházás megvalósításáért felelős miniszteri biztos.

Baán László üdvözölte az Országgyűlés által kedden elfogadott Városliget-törvényt, amely tisztázta a projekt jogi feltételeit, felgyorsította a tervezés folyamatát, és létrehozta a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, amely lebonyolítja a Városliget rehabilitációját, majd a fenntartásról a beruházás lezárulta után is gondoskodik.

Mint hangsúlyozta: a jogszabály is garantálja, hogy a liget zöldfelületeinek nagysága nem csökkenhet, sőt ezek növelése a projekt egyik kiemelt célja. Mindazonáltal a Szépművészeti Múzeumot is vezető szakember elmondása szerint a Liget Budapest projektnek két fontos pillére van: a jogi és a financiális feltételrendszer biztosítása. Az elsőhöz tartozik a kezelői jogok kérdése, a beruházás során létrejövő építmények tulajdonjogának rendezése, az építésszabályozási kérdések tisztázása. Ez 2014. június 30-ig megtörténik, a főváros ezzel a határidővel önállóan hozhatja létre a Városliget szabályozási tervét.

"Az elmúlt évtizedekben a liget állapota folyamatosan romlott, de jövő nyárra látható lesz a változás, a gyors és jelentős értékjavulás: például számos bódé, használaton kívüli épület elbontása, a zöldfelület javítása, az összetört padok pótlása. A teljes parkrekonstrukció, a közlekedési kapcsolatok átalakítása, a mélygarázsok, az új fejlesztések megvalósítása hosszabb folyamat lesz, 2018-ra várható befejezéssel" - közölte a miniszteri biztos.

Mint hozzáfűzte, a finanszírozás feltételeiről a kormány 2014 elején fog dönteni.

Szintén 2014 első hónapjaiban írják ki a múzeumi negyed öt új épületére a nemzetközi tervpályázatokat, amire kulturális közintézmény tekintetében Magyarországon száz éve nem volt példa. A pályázatok eredményhirdetése után, az év végére készül el az egész Városliget mesterterve. A szükséges közbeszerzési eljárások lezárultával, 2015 második felében indulhatnak el a tényleges beruházások: többek között az Állatkert bővítése, az új Fővárosi Nagycirkusz, a Petőfi Csarnok épületének helyén egy ifjúsági élmény- és tudáspark és az öt új múzeumi épület felépítése, valamint a zöldfelület teljes megújítása és növelése - számolt be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Baán László hangsúlyozta: jelenleg a liget felületének mindössze 60 százaléka zöldfelület, és a maradéknak is csak kisebb részét foglalja el épület, a többi beton, aszfalt, bódé vagy út; csupán az Ötvenhatosok terének betonfelülete a liget 5 százalékát teszi ki.

Fontos, hogy a több mint húsz éve civil szerveződésként működő, a városligeti és környéki intézményeket összefogó Liget Köztársaság egyértelműen üdvözölte a törvénytervezet keddi megszavazását. Úgy érzik, végre lesz gazdája a liget ügyeinek, amire évek óta nem volt példa, és bíznak abban, hogy az állam kellő forrásokat biztosít a fejlesztések magas minőségű megvalósítására - emlékeztetett a beruházás miniszteri biztosa.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?