Megtudtuk: itt épülhet Budapest első gyalogoshídja

Pénzcentrum
2013. május 16. 16:57

Középtávon több gyalogoshíd is épülhet Budapesten a Fővárosi Közgyűlés által nemrégiben elfogadott Duna-tanulmány szerint - mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön Budapesten, hangsúlyozva, hogy a közúti hidak építését is folytatni kell. Finta Sándor, Budapest főépítésze korábban a Pénzcentrum.hu-nak adott interjújában elmondta, egy gyalogoshídnak kizárólag a Margitsziget vagy az Óbudai sziget környékén van realitása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Hídépítők Egyesülete által az idén először, a hidak és hídépítők napja alkalmából rendezett ünnepségen a főpolgármester elmondta: a nemrég felújított Szabadág híd és a Margit híd után a Lánchíd felújítása következik, valamint sürgető a Petőfi híd rekonstrukciójának előkészítése is.

A Fővárosi Közgyűlés által nemrég elfogadott Duna-tanulmányra hivatkozva Tarlós István elmondta: középtávon több gyalogoshíd építésének is realitása van a fővárosban. Finta Sándor, Budapest főépítésze a Pénzcentrum.hu-nak adott exkluzív interjújában az új hidak lehetséges helyét is megjelölte:

"A tanulmányban meghatároztuk azokat a pontokat, ahol a gyalogos hidaknak realitása lehet. Elsősorban a Margitsziget vagy az Óbudai sziget merült fel, mert egy ilyen kapcsolat a szigetek jobb kihasználtságát eredményezné, valamint itt megfelelő szélességű a folyó a gazdaságos megépítéshez. A belvárosi területeken nem javasol a tanulmány ilyet: fontos a város karakterének védelme a Duna-hidak ismert látképével és ritmusával, így a kompromisszum mentes építészeti minőség, a folyam szélessége miatt hihetetlenül költségigényes lenne. A Duna menti területek akkor tudnak igazából lendületbe jönni, ha nemcsak a város irányából könnyítjük meg a partokhoz való lejutást - mint például Újpesten, ahol nincs kijárat a Dunára, bár a Vízmű felől egyszerűen meg lehetne nyitni -, hanem a folyón is intenzifikálni kell nemcsak a személyközlekedést, hanem akár az áruszállítást is. Ennek érdekében a hivatásforgalmi városi hajózást, továbbfejlesztve az agglomeráció felé is, támogatni kellene, amelyek pótolhatják azokat a haránt irányú kapcsolatokat is ahol most gyalogoshidakat hiányolunk" - mondta el korábban a Pénzcentrum.hu-nak Finta Sándor.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy csütörtökön írt alá egy nyilatkozatot a minisztérium részéről a budapesti hajózás fejlesztésének támogatásáról, amelyre megfelelő pályázatok esetén európai uniós források állnak majd rendelkezésre.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?