6 °C Budapest

Polgárőrök vigyázzák a rendet a vonatokon

Pénzcentrum
2013. szeptember 18. 15:06

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV-START Zrt. három polgárőr-egyesülettel, amelynek köszönhetően növelhető a közbiztonság a vonatokon és az állomásokon - tájékoztatta lapunkat a közlekedési társaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A polgárőrök a közlekedő vonatok kísérésén túl ügyelnek a vasútállomásokon a közrend fenntartására, továbbá bűnmegelőzési járőrszolgálatokat látnak el a járművek kárára elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében.

A polgárőr-egyesületek korábban - a jogszabályi környezetnek megfelelve - a tevékenységüket a székhelyük szerinti településen végezhették, azonban a törvény változásainak köszönhetően lehetővé vált a területi megkötés nélküli polgárőri szolgálatellátás, így az már a közlekedő személyszállító vonatokon is lehetséges.

A MÁV-START Zrt. a módosítás adta lehetőségeket kihasználva, a mai napon együttműködési megállapodást kötött három polgárőr egyesülettel, ez által is növelve az utasok és az utazószemélyzet, valamint a járműpark biztonságát. A többségében vasutas munkavállalókból szerveződött csoportok tagjai a szakmai ismereteik és gyakorlatuk alapján otthonosan mozognak az állomások területén és a vonatokon, továbbá rendelkeznek a szolgálatellátáshoz szükséges személy- és helyismerettel.

A közlekedő vonatok kísérésén túl ügyelnek a vasútállomások közforgalom számára megnyitott területein a közrend, közbiztonság fenntartására, bűnmegelőzési járőrszolgálatokat látnak el a tárolt vasúti járművek kárára elkövetett cselekmények felderítése, megelőzése érdekében. Önállóan, vagy járőrtársként, rendőrök, vasútőrök, jegyvizsgálók mellett, vagy a peronkapus ellenőrzések megerősítése érdekében is besegíthetnek. A ma megkötött együttműködési megállapodások 120-130 polgárőr együttműködését jelenthetik a mindennapokban.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?