27 °C Budapest

Taxisok ezreit teheti tönkre az új rendelet Budapesten

Pénzcentrum
2013. március 27. 09:32

Mintegy 4 ezer taxis alvállalkozó ellehetetlenülését eredményezné, ha a fővárosi közgyűlés szerdán a jelen formájában fogadná el a taxirendelet tervezetét − mondta el a Napi Gazdaságnak Horváth Csaba, a RT 5 Taxi Holding Kft. ügyvezető igazgatója.

A tervezet szerint csak tíz évnél fiatalabb, 2550 centiméter tengelytávú, 430 literes csomagtartóval és 60 kilowatt teljesítményű motorral rendelkező járművel lehetne taxizni − így jó néhány, ma még futó márka októbertől kikerülne a flottákból. A taxisok autóinak nagy része nem felelne meg a szigorú előírásoknak. Előfordulhat, hogy egy taxis egy-két éve hitelre vásárolta járművét, amit a rendelet hatálybalépése után "kidobhat", pusztán azért, mert például a csomagtartó mérete nem felel meg az elvárásoknak.

A taxisok elfogadhatónak tartanák, ha például a járművekkel kapcsolatos szigorú elvárások a belépőkre vonatkoznának, a már piacon levők pedig átmeneti felkészülési időt kapnának, és nem csupán néhány hónap állna rendelkezésükre az igazodáshoz A vállalkozóknak további - akár több százezres - költséget jelent a járművek egységes arculatának és szabadjelzésének kialakítása.

A fővárosi taxirendelet tervezete szerint a jelenlegi maximált tarifákat fix árak váltanák fel, az alapdíj 300-ról 480 forintra, a kilométerdíj 240-ről 280-ra, a percdíj pedig 60-ról 70-re emelkedne. A díjemelés legalább negyvenszázalékos utasforgalom-csökkenést hozna, ami tovább nehezítené az egyébként is súlyos helyzetbe kerülő taxisok életét − mondta Horváth.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?