24 °C Budapest

Taxisok ezreit teheti tönkre az új rendelet Budapesten

Pénzcentrum
2013. március 27. 09:32

Mintegy 4 ezer taxis alvállalkozó ellehetetlenülését eredményezné, ha a fővárosi közgyűlés szerdán a jelen formájában fogadná el a taxirendelet tervezetét − mondta el a Napi Gazdaságnak Horváth Csaba, a RT 5 Taxi Holding Kft. ügyvezető igazgatója.

A tervezet szerint csak tíz évnél fiatalabb, 2550 centiméter tengelytávú, 430 literes csomagtartóval és 60 kilowatt teljesítményű motorral rendelkező járművel lehetne taxizni − így jó néhány, ma még futó márka októbertől kikerülne a flottákból. A taxisok autóinak nagy része nem felelne meg a szigorú előírásoknak. Előfordulhat, hogy egy taxis egy-két éve hitelre vásárolta járművét, amit a rendelet hatálybalépése után "kidobhat", pusztán azért, mert például a csomagtartó mérete nem felel meg az elvárásoknak.

A taxisok elfogadhatónak tartanák, ha például a járművekkel kapcsolatos szigorú elvárások a belépőkre vonatkoznának, a már piacon levők pedig átmeneti felkészülési időt kapnának, és nem csupán néhány hónap állna rendelkezésükre az igazodáshoz A vállalkozóknak további - akár több százezres - költséget jelent a járművek egységes arculatának és szabadjelzésének kialakítása.

A fővárosi taxirendelet tervezete szerint a jelenlegi maximált tarifákat fix árak váltanák fel, az alapdíj 300-ról 480 forintra, a kilométerdíj 240-ről 280-ra, a percdíj pedig 60-ról 70-re emelkedne. A díjemelés legalább negyvenszázalékos utasforgalom-csökkenést hozna, ami tovább nehezítené az egyébként is súlyos helyzetbe kerülő taxisok életét − mondta Horváth.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM