22 °C Budapest

Hókáosz Magyarországon: megismétlődhet a katasztrófa?

Pénzcentrum
2013. március 27. 07:42

Összesen hét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, s nem csak havazás, hanem több helyen a várható hófúvás miatt is.

Az előző este előre jelzetthez képest nem kettő, hanem hét megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés havazás, illetve a várható hófúvás miatt. Vas, Veszprém, Zala és Somogy, valamint Heves megyében a várható gyenge hófúvás miatt adták ki a figyelmeztetést. E szerint ezeken a területeken a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hófúvás mellett a havazás miatt is érvényben van az elsőfokú figyelmeztetés. Így ezekben a megyékben arra is készülni kell, hogy 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat.

KATTINTS! "Duplája is lehet a márciusi gázszámla: nesze neked rezsivágás"

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban kiküldött figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a reggeli, kora délelőtti órákban még az ország legnagyobb részén gyengén, az északi országrészben többfelé közepes intenzitással hull a hó. Délkeleten ónos szitálás is előfordulhat - tették hozzá. Napközben az Északi-középhegység és a Tiszántúl kivételével előbb tovább gyengül, majd meg is szűnik a csapadék. Ezeken a tájakon számottevő mennyiségű friss hóréteg már nem várható. Az Északi-középhegységben és a Tiszántúl legészakibb részén viszont délelőttől estig még több centiméteres friss hóréteg hullhat és összességében a szerdai nap folyamán 10 centiméter körüli vagy kevéssel a feletti hómennyiség valószínű. A déli órákra a nyugati megyékben és északkeleten is mindenütt megszűnik a gyenge hófúvás - írta a meteorológiai szolgálat.

Útinform: télies útviszonyok országszerte

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szerda kora reggeli összesítése alapján az éjszakai intenzív havazás nyomán a fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok. Az összesítés alapján az ország jelentős részén közel két napja folyamatosan havazik. Tárnok környékén az intenzív havazás miatt a a látótávolság is lecsökkent. A Dunántúl nyugati és déli területein 15-20, a középső országrészben helyenként 25-30 centiméter hó hullott. Az Alföldön 15-20, míg az északkeleti megyékben 5-10 centiméter a hó vastagsága. A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is megállás nélkül dolgoztak, ennek ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, csúszósak, Csorna közelében jégbordásak, Baja térségében jeges szakaszokra kell számítani.

A szél többnyire gyenge vagy szélcsend van, viszont Heves, Nyékládháza és Sátoraljaújhely környékén közepese erősségű szél fúj. Egyelőre jelentősebb hófúvásokról nem érkezett információ, viszont Zala megyében a sármelléki bekötő út a reggeli órákra járhatatlanná vált - írták közleményükben. A rendkívüli időjárási viszonyokra tekintettel a 61-es főút Zala megyei szakaszán megtiltották a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését, már a Somogy megyei szakaszon Inkénél kell rendőri terelésre számítani, kerülni Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet. Zala megyében a 75-ös főúton a 27-es és a 35-ös kilométerszelvények között teljes lezárás van továbbra is érvényben az elakadt járművek és a hó helyzet miatt.

Mávinform: minden vonat elindult és közlekedik

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nemzeti vasúttársaság minden vonata elindult szerda hajnalban, a folyamatos havazás ellenére - közölte a Mávinform szerda kora reggel. A vonatok az ország nagy részén menetrend szerint járnak. Nagyobb késésekről a Mávinform nem kapott jelentést, de 5-10 perc késések több vonalon is előfordulnak. A MÁV Zrt. munkatársai az egész országban nagy erőkkel dolgoznak a vasúti pályák mentén, folyamatosan több százan takarítják a váltókat és a peronokat az állandó havazás miatt. Az elhaladó vonatok menetszele azonban felkavarja a frissen leesett havat, s emiatt szinte minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat.

Budapest: csak a főutak után takarítják le a mellékutakat

Folyamatosan takarítja az utakat Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF), amelynek mérései szerint kedd délután óta mintegy 8 centiméter friss hó hullott. A főutak latyakosak, hajnalban a közösségi közlekedés elindult - közölte a társaság szerdán kora reggel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint a csapadék várhatóan dél körül szűnik meg a fővárosban. A mellékutak havasak, takarításukat csak a főutak rendbetétele után kezdi meg a társaság.

"Munkagépeinkkel folyamatosan végezzük a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, hómunkásokkal a közjárdák, közlépcsők, gyalogátkelők megtisztítását" - írták. Hozzátették: a központi ügyelet folyamatosan kapcsolatot tart a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécserével, kéréseit priorításként kezelik. A társaság - amíg havazik - első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM