Kufárok trükkjei: így vernek át a gagyi ékszerekkel

Pénzcentrum
2012. július 3. 14:03

Az ékszerüzletek, piacok és bazárok hihetetlen kínálata és gyakran alacsony árai számos országban rabul ejtik a külföldi látogatókat. Az egzotikus aranyékszerek szépsége vagy befektetési értéke, ára vagy stílusa számít-e leginkább? A szakértő szerint ettől függ, hogy vásárláskor mire kell különösen odafigyelnünk. A rendkívül szép, de nem túl magas aranytartalmú dubai és indiai ékszerek, a ghánai királyi ötvösök egyedi alkotásai, az egyszerűbb török, a modern, stílusos francia és a reneszánsz-korabeli olasz ékszerek azonban nemcsak csecsebecsék. Olyan ezeréves hagyományokba nyújtanak betekintést, melyek felfedezésébe nemcsak a helyszínen, de a távolból, pusztán a saját örömünkre is érdemes belevágnunk. A Conclude körképe bemutatja Ázsia, Afrika és persze Európa néhány ismert és kevésbé ismert "aranylelőhelyét".

Az ékszerrajongók közül sokak szemében Dubai a világ fényes középpontja. A gazdag közel-keleti országban több mint 10 tonna ékszer-aranyat tartanak készleten. Bőven van miből válogatni, és a nemesfém valódiságához sem fér kétség - itt az üzletek általában 14-18 karátos aranyból készült ékszerekben bővelkednek leginkább. India szintén az aranyékszerek "Mekkája", hiszen a világ aranyfelhasználásának jelentős részéért az őszi esküvői szezon felel. A szubkontinens milliónyi ékszerüzletében minden megtalálható, ami szép és olcsó, ám a szakértők mégsem ajánlják ezeket jó szívvel a minőséget kereső utazóknak, mert alacsony, körülbelül 9 karátos aranytartalommal bírnak.


Afrikában, Ghána nemcsak aranybányáiról, hanem az aranyékszerek mindennapi kultuszáról is híres. Ékszerüzleteket nem találunk, mégis, a helyiek csodaszép, egyedi és különleges törzsi ékszereket viselnek. Ezek legragyogóbbjait a látogatók Kumasiban csodálhatják meg, ahol - kísérővel - részt vehetnek a király és a régiós törzsfőnökök hathetente lezajló találkozóján. Itt "élőben" láthatják az aranyművesség több mint ezer évre visszanyúló hagyományait, a királyi és törzsfőnöki ékszereket. Akik tehetik, mindebből ihletet merítve hasonló egyedi darabokat készíttetnek maguknak a palota szomszédságában, a királyi aranyművesek negyedében, ahová az arany közvetlenül a közeli nemesfémbányákból érkezik.

Európában nincs olyan utazó, aki ne tudná, hogy Törökországban találja a legközelebb elérhető olcsó aranyékszereket. Ezek azonban a hagyományos szuvenír-kategóriába tartoznak; sem egzotikum, sem stílus terén nem veszik fel a versenyt a többi kedvelt arany-ország termékeivel. Franciaország, ezzel szemben, az ékszertervezők fellegvára, a designer ékszereket kedvelők legnépszerűbb úticélja. Itt a márkás ékszereket egyedi anyagkombinációkkal és technológiákkal állítják elő, utánozhatatlanná téve az eredeti darabokat. A Conclude tapasztalata szerint hátrányuk is éppen ez: előfordulhat, hogy a legapróbb javítás vagy igazítás elvégzésére senki más nem képes, csak az eredeti gyártó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olaszország talán eszünkbe sem jutna, amikor arany-különlegességeket szeretnénk felfedezni és vásárolni. Pedig a bennfentesek tudják, hogy az Abruzzók csillogó titkot őriznek. A régió több helységében, például Sulmonában, L'Aquilában, Pescocostanzóban, Scannóban, és Guardiagrelében csodálatos aranyékszereket és dísztárgyakat készítenek az aranyművesek, máig őrizve munkáikban az eredeti, reneszánsz hagyományokat - és ahhoz, hogy ezt lássuk, még más földrészre sem kell ellátogatnunk.
Az aranybefektetők és ékszerrajongók világszerte sok különleges úticélt és felfedeznivalót találnak, ahol biztonsággal vásárolhatnak, de az óvatosság soha nem árt. Európában, különösen a Mediterrán-térség kedvelt tengerparti nyaralóhelyein gyakran látni nagyon szép, aranysárga, hihetetlenül olcsó ékszereket, melyeket eladói African Goldnak, vagyis "afrikai aranynak" neveznek. De vigyázat, aki ilyet vásárol, számítson arra, hogy ez nem más, mint a sárgaréz. Az is fontos, hogy befektetési aranyat ne távoli, egzotikus helyeken vásároljunk. Még ha hibátlan is az arany minősége, jelentősen körülményesebb szükség esetén pénzzé tenni, mint a világon mindenhol elfogadott szabványokat. Ha külföldön vásárolnánk befektetési aranyat, például aranyrudat, aranylapkát vagy aranyérmét, a Conclude tanácsa, hogy ezeket mindenképpen Svájcban keressük.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm