-2 °C Budapest

Kufárok trükkjei: így vernek át a gagyi ékszerekkel

Pénzcentrum
2012. július 3. 14:03

Az ékszerüzletek, piacok és bazárok hihetetlen kínálata és gyakran alacsony árai számos országban rabul ejtik a külföldi látogatókat. Az egzotikus aranyékszerek szépsége vagy befektetési értéke, ára vagy stílusa számít-e leginkább? A szakértő szerint ettől függ, hogy vásárláskor mire kell különösen odafigyelnünk. A rendkívül szép, de nem túl magas aranytartalmú dubai és indiai ékszerek, a ghánai királyi ötvösök egyedi alkotásai, az egyszerűbb török, a modern, stílusos francia és a reneszánsz-korabeli olasz ékszerek azonban nemcsak csecsebecsék. Olyan ezeréves hagyományokba nyújtanak betekintést, melyek felfedezésébe nemcsak a helyszínen, de a távolból, pusztán a saját örömünkre is érdemes belevágnunk. A Conclude körképe bemutatja Ázsia, Afrika és persze Európa néhány ismert és kevésbé ismert "aranylelőhelyét".

Az ékszerrajongók közül sokak szemében Dubai a világ fényes középpontja. A gazdag közel-keleti országban több mint 10 tonna ékszer-aranyat tartanak készleten. Bőven van miből válogatni, és a nemesfém valódiságához sem fér kétség - itt az üzletek általában 14-18 karátos aranyból készült ékszerekben bővelkednek leginkább. India szintén az aranyékszerek "Mekkája", hiszen a világ aranyfelhasználásának jelentős részéért az őszi esküvői szezon felel. A szubkontinens milliónyi ékszerüzletében minden megtalálható, ami szép és olcsó, ám a szakértők mégsem ajánlják ezeket jó szívvel a minőséget kereső utazóknak, mert alacsony, körülbelül 9 karátos aranytartalommal bírnak.


Afrikában, Ghána nemcsak aranybányáiról, hanem az aranyékszerek mindennapi kultuszáról is híres. Ékszerüzleteket nem találunk, mégis, a helyiek csodaszép, egyedi és különleges törzsi ékszereket viselnek. Ezek legragyogóbbjait a látogatók Kumasiban csodálhatják meg, ahol - kísérővel - részt vehetnek a király és a régiós törzsfőnökök hathetente lezajló találkozóján. Itt "élőben" láthatják az aranyművesség több mint ezer évre visszanyúló hagyományait, a királyi és törzsfőnöki ékszereket. Akik tehetik, mindebből ihletet merítve hasonló egyedi darabokat készíttetnek maguknak a palota szomszédságában, a királyi aranyművesek negyedében, ahová az arany közvetlenül a közeli nemesfémbányákból érkezik.

Európában nincs olyan utazó, aki ne tudná, hogy Törökországban találja a legközelebb elérhető olcsó aranyékszereket. Ezek azonban a hagyományos szuvenír-kategóriába tartoznak; sem egzotikum, sem stílus terén nem veszik fel a versenyt a többi kedvelt arany-ország termékeivel. Franciaország, ezzel szemben, az ékszertervezők fellegvára, a designer ékszereket kedvelők legnépszerűbb úticélja. Itt a márkás ékszereket egyedi anyagkombinációkkal és technológiákkal állítják elő, utánozhatatlanná téve az eredeti darabokat. A Conclude tapasztalata szerint hátrányuk is éppen ez: előfordulhat, hogy a legapróbb javítás vagy igazítás elvégzésére senki más nem képes, csak az eredeti gyártó.

Olaszország talán eszünkbe sem jutna, amikor arany-különlegességeket szeretnénk felfedezni és vásárolni. Pedig a bennfentesek tudják, hogy az Abruzzók csillogó titkot őriznek. A régió több helységében, például Sulmonában, L'Aquilában, Pescocostanzóban, Scannóban, és Guardiagrelében csodálatos aranyékszereket és dísztárgyakat készítenek az aranyművesek, máig őrizve munkáikban az eredeti, reneszánsz hagyományokat - és ahhoz, hogy ezt lássuk, még más földrészre sem kell ellátogatnunk.
Az aranybefektetők és ékszerrajongók világszerte sok különleges úticélt és felfedeznivalót találnak, ahol biztonsággal vásárolhatnak, de az óvatosság soha nem árt. Európában, különösen a Mediterrán-térség kedvelt tengerparti nyaralóhelyein gyakran látni nagyon szép, aranysárga, hihetetlenül olcsó ékszereket, melyeket eladói African Goldnak, vagyis "afrikai aranynak" neveznek. De vigyázat, aki ilyet vásárol, számítson arra, hogy ez nem más, mint a sárgaréz. Az is fontos, hogy befektetési aranyat ne távoli, egzotikus helyeken vásároljunk. Még ha hibátlan is az arany minősége, jelentősen körülményesebb szükség esetén pénzzé tenni, mint a világon mindenhol elfogadott szabványokat. Ha külföldön vásárolnánk befektetési aranyat, például aranyrudat, aranylapkát vagy aranyérmét, a Conclude tanácsa, hogy ezeket mindenképpen Svájcban keressük.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19