Így bliccelnek a vérprofik: esélyük sincs az ellenőröknek

Pénzcentrum
2012. május 18. 11:12

Különös utazási kockázatközösség létezésére derített fényt a szlovák sajtó: a Tribus nevű szervezet tagjai egymás között egyeztetik a pozsonyi tömegközlekedési eszközökön dolgozó ellenőrök kilétét és tartózkodási helyét, tagsági díjakból finanszírozzák az esetlegesen lebukók büntetéseit.

A nemhivatalos érdekvédelmi szervezet fotókból álló adatbázisokkal rendelkezik az ellenőrökről, és azzal is tisztában vannak, hol fordulnak elő a leggyakrabban. A havi 3 eurós (900 forint) tagsági díj fejében - egyfajta kockázatközösségként- finanszírozzák a lebukók büntetéseit, és még így is nullszaldós gazdálkodást folytatnak - írja a Bumm.sk hírportál, a Sme című szlovák napilap információi alapján. 

A hírek szerint Svédországban, Lengyelországban és Franciaországban is működnek hasonló csoportosulások. A Tribus egyik tagjának elmondása szerint két éve létezik a csoport, tagjaik száma és kiléte titokban maradt. Az Ivan névre hallgató informátor szerint a belépők nehezményezik, vagy nem engedhetik meg maguknak, hogy akár havi 25 eurót (7500 forint) is fizetniük kell a bérletért, és ezért feketén utaznak.

A Tribus feltérképezte a leggyakoribb ellenőrzések helyét és az ellenőrök mozgását, valamint fotókból álló adatbázisa van az állományról. Ha valaki tudja, ki az ellenőr, és figyel a villamosokon és a buszokon, még időben leszállhat, ha baj van, és megúszhatja az ellenőrzést. Aki mégis lebukik, annak a büntetését finanszírozzák a közös kasszából, melyet egy meg nem nevezett személy kezel. Az átfizetés feltétele, hogy a sértett még legalább négy hónapig "előfizessen" a Tribus szolgálataira, ami átszámolva 12 eurós (3500 forint) kiadást jelent.

A közlekedési vállalat nem kívánt reagálni az értesülésekre, és a rendőrség sem foglalkozik az esettel, állítják ugyanis, hogy az nem az ő hatáskörükbe tartozik. A Sme felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a facebookon is megjelent egy galéria az ellenőrökről, azt akkor személyiségi jogi sérelmek miatt kellett eltávolítani a közösségi portálról, és nem derült ki, ki rakta fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kérjük olvasóinkat, hogy ha tudnak arról, hogy Magyarországon is létezik hasonló szervezet, írják meg nekünk a penzcentrum@penzcentrum.hu címre!

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?